Podle Davida Anthony Parishe ze Žamberka šlechtici volí Karla Schwarzenberga.

Podle Davida Anthony Parishe ze Žamberka šlechtici volí Karla Schwarzenberga. Foto: Radek Kalhous

Šlechtici budou volit Schwarzenberga a žertují o konstituční monarchii

  • 44
Modrá krev v žilách potomků někdejších slavných šlechtických rodů s prezidentskými volbami ožívá. Jejich modrým koněm voleb je Karel Schwarzenberg, v němčině podle rodinné tradice celým jménem Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg.

Tento příslušník českého rodu Schwarzenbergů ovšem šlechtický titul užívá pouze v zemích s monarchistickým zřízením. Jeho dědičný šlechtický titul kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lantkrabě kleggavský, v České republice a Rakousku je však nelegitimní.

"Nemyslím si, že bude mít dostatek hlasů od všech kvůli tomu, kdo je. Ale naopak lidí šlechtického původu ho podle mne volit budou," řekl Anthony David Parish ze Žamberka.

Je hodnověrný, neměl nic společného s komunisty

Jeho otec Jan Parish jeho slova potvrzuje. "Volit ho budu. Samozřejmě to nemohu vědět, ale myslím si, že většina šlechty bude volit Karla Schwarzenberga. Pro mě je hodnověrný tím, že nikdy neměl co dělat s komunisty."

Jasno má i Eleonora Dujková, majitelka zámku Doudleby, jejíž bratr Adam Bubna z Litic vlastní zámek v Horním Jelení na Holicku.

"Volit budu a dám hlas Karlu Schwarzenbergovi. Takzvaná společná modrá krev ani tak roli nehraje, ale na rozdíl od ostatních o něm vím zcela určitě, že to je slušný člověk, který nebude krást," řekla Eleonora Dujková.

Pokud kníže ve volbách uspěje, pak se už ve východních Čechách rýsuje jeho nástupce.

"Když jsem se dozvěděl, že bude Karel Schwarzenberg kandidovat, tak mě napadla zábavná myšlenka, že by mohl zůstat ve funkci prezidenta pokud možno dvě volební období, během té doby bych nastoupil politickou kariéru já a kandidoval na prezidenta. A poté bych vyhlásil konstituční monarchii," řekl majitel zámku v Kostelci nad Orlicí František Kinský a zdůraznil, že žertuje.

Platí Kiplingovo "jsme jedné krve ty a já"

Sám je sice proti volbě prezidenta všeobecným hlasováním, protože si myslí, že těch hlasování mají lidé během svého života dost. Ale jestliže se rozhodl Karel Schwarzenberg kandidovat na prezidenta, tak k volbám půjde a podpoří ho.

"Z toho prostého důvodu, že jsme poměrně blízcí příbuzní, podle Kiplingova Mauglí ´jsme jedné krve ty a já´. Není přece možné, abych nedal hlas svému bratranci."

Ale samozřejmě mu ho dá nejen proto, že ho má rád, ale i s ohledem na to, co má v rámci své politické kariéry za sebou.

"Je jedním z nejvhodnějších a ve světě nejrespektovanějších politiků, odhlédneme-li od mimořádné osobnosti Václava Havla. Spolu velmi dlouho spolupracovali, tak si myslím, že hodně z Havla přešlo do myšlení Karla Schwarzenberga," dodal František Kinský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video