Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. | foto: Dan Materna, MAFRA

Neničte důkazy v kauze Nagyová, varuje Šlachta. Poslancům hrozí trestem

  • 741
Poslanci se podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty chystají zničit důležité důkazy v kauze kolem Jany Nagyové. Sněmovnu proto v dopise ostře varoval a pohrozil trestem za maření vyšetřování. ODS to bere jako nepřípustnou snahu kriminalizovat politiku a dokumenty policii odmítá vydat.

Šlachta se obává především o osud materiálů dokumentujících docházku poslanců, jejich pohyb po Sněmovně či třeba návštěvy. Do Sněmovny proto poslal ostrý dopis, v němž úředníky i poslance varoval: "Skartace, případně jiné znehodnocení materiálů, které požadujeme v souladu se zákonem, by mohlo být chápáno jako maření vyšetřování."

Šlachta v dopise důrazně upozornil, že státní orgány, tedy i Sněmovna, mají povinnost vyhovět žádostem policie. "Kdo neuposlechne příkazu nebo nevyhoví výzvě, může být potrestán pokutou do 50 tisíc korun," varoval Šlachta. 

Občanské demokraty, kteří nemohou Šlachtovi kvůli rozpoutání kauzy Nagyová přijít na jméno, tón dopisu popudil. Považují jej za nepřijatelný zásah do politiky. "Je to další pokus kriminalizovat politiku a vpád policie do sfér, do které jí nic není," řekl šéf poslanců ODS Marek Benda.

Protimafiánský útvar ÚOOZ zaslal v červenci do Sněmovny žádost o kamerové záznamy z budovy či údaje o pohybu poslanců z jejich čipových karet (více o žádosti čtěte zde). Na základě toho chce zjistit, jak přesně se odehrávaly údajné  korupční schůzky bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra.

Parlament však policii nevyhoví. "Došlo by k nepřípustnému zásahu moci výkonné do moci zákonodárné," zněla odpověď. Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová z ODS i předsedové klubů TOP 09 a ČSSD kritizovali policii, že žádost byla příliš obecná.

Šlachta proto v srpnu zaslal klubu ODS novou žádost o zápisy ze schůzí a záznamy o docházce zmíněného tria Tluchoř, Fuksa, Šnajdr a dále Petra Nečase, Radima Fialy, Jana Floriána a Tomáše Úlehly.

Dokumenty policii nepředáme, trvají na svém poslanci

Přestože poslanci mezitím odhlasovali rozpuštění Sněmovny, šéf klubu Benda policii zřejmě odpoví. "Předpokládám, že policii nevyhovíme," uvedl v pátek Benda.

Den po odeslání policejní žádosti klubu ODS však "prasklo", že někteří poslanci přemýšlejí, jak požadované dokumenty skartovat.

Komise pro práci kanceláře Sněmovny pověřila úředníky, aby zkrátili pravidla pro uchovávání záznamů o poslancích. Nově by musely být zlikvidovány na konci volebního období, tedy už za pár dní.

Šéf ÚOOZ Šlachta tak nelenil a rychle zaslal poslancům a úředníkům zmíněné ostré varování před skartací listin a záznamů.

V případu uplácení exposlanců ODS v pátek vypovídal na policii úřadující šéf strany Martin Kuba. Řekl, že se jednání o takzvaných trafikách neúčastnil. Předvolán byl však hlavně kvůli druhé větvi případu, podezření z manipulací zakázek lobbistou Ivo Rittigem. Kuba se s Rittigem občas scházel (více o Kubově výpovědi čtěte zde).

Rittig se v pátek poprvé vyjádřil ke kauze ze své rezidence v Monaku. V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že  je ochoten podat policii vysvětlení. Ke schůzkám s Nagyovou uvedl, že iniciátorkou nebyl on, ale bývalá šéfka Nečasova kabinetu. "Paní Nagyová, když jsme se dvakrát nebo třikrát potkali, usoudila, že bych mohl přispět názorem a zkušenostmi na nějaké politické dění," uvedl pro ČT Rittig. O situaci ve vládě a ODS se prý bavil i s Kubou.

Policejní tým a státní zástupci poprvé předstoupili před veřejnost 14. 6. 2013:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video