NCOZ rozkryla organizaci, která obcházela placení daní. Policisté zabavili 44...

NCOZ rozkryla organizaci, která obcházela placení daní. Policisté zabavili 44 milionů v hotovosti. (12. 2. 2020) | foto: NCOZ

Skupina okradla stát o 180 milionů. Neplatila daně za agenturní zaměstnance

  • 25
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) rozkryla rozsáhlou skupinu, která díky propracované síti okrádala stát na daních. Obcházení zákona se týkalo zaměstnávání agenturních pracovníků. Vlastníci agentur vytvořili skupinu společností, ve kterých vytvářeli fiktivní faktury, aby se vyhnuli platbě daně.

Škoda, kterou skupina způsobila podle vyšetřovatelů přesahuje 180 milionů korun. Při raziích policisté zabavili majetek za 120 milionů korun, z toho bylo 44 milionů zabaveno v hotovosti.

Kromě NCOZ se do operace s krycím názvem Prizma zapojili i kolegové ze Slovenska, a také pracovníci Finančně analytického úřadu a Finanční správy ČR. Věc dozoruje Městské státního zastupitelství v Praze. Pět obviněných v pátek skončilo ve vazbě.

„Podle našich závěrů měly personální agentury dodávat pracovníky, obvykle cizince, do řady výrobních podniků na území Česka. Aby se vlastníci těchto agentur vyhnuli odvodu daní, měli vytvořit rozsáhlou skupinu společností, které skrytě ovládali, a do nich měli dosadit nastrčené osoby,“ vysvětluje Jaroslav Ibehej, tiskový mluvčí NCOZ.

Podle policistů se skupině dařilo obcházet placení daní dlouhodobě. Samotná organizace měla několik stupňů, které by vytvořeny tak, aby se jednotlivé důležité články neznaly. V praxi to znamená, že nejnižší stupínky netušily, kdo krácení daní řídí.

„Prostřednictvím obchodních společností měly být vytvářeny fiktivní faktury, které měly být vkládány do účetnictví personálních agentur s cílem neodvádět státu DPH a daň z příjmů,“ popisuje Ibehej.

Policie zasahuje od minulé středy. Do operace Prizma se zapojilo více než 200 lidí. Bylo provedeno 30 domovních prohlídek a policisté zadrželi celkem 23 osob. Obviněni jsou nejen z krácení daní, ale i z účasti na organizované zločinecké skupině, a také z praní špinavých peněz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video