Skoro polovina Čechů se s cizinci nedomluví

- Téměř čtyřicet pět procent obyvatel České republiky mezi šestnácti a pětašedesáti lety ovládá pouze svou rodnou řeč, vyplývá to z údajů Národního zdělávacího fondu a Ústavu pro informace ve vzdělávání. Rozhovor v angličtině je schopno vést pouze 15,1 procenta obyvatel. Tři čtvrtiny Čechů se nedomluví ani německy, francouzsky či španělsky.

Výsledky šetření dokazují, že obyvatelé České republiky v jazykových znalostech stále výrazně zaostávají za obyvateli zemí Evropské unie. Například v Nizozemí mluví anglicky téměř sedmdesát procent lidí a v Belgii více než jedna polovina populace uvedené věkové kategorie. Pouze 23,2 procenta Nizozemců a 32,3 procenta Belgičanů neovládá žádný světový jazyk.

 Rozdíly ve znalosti angličtiny najdeme i v profesních skupinách. Nejlépe si vedou čeští vědci, tvůrčí odborníci a pedagogové, z nichž se anglicky domluví 33 procent. Angličtinu ovládá 15 procent  zákonodárců a řídících pracovníků. Nejhůře jsou na tom se znalostí angličtiny dělníci obsluhující stroje a zařízení a řemeslníci a kvalifikovaní dělníci, jichž se anglicky domluví jen asi tři procenta.

V mezinárodním měřítku nedosahují vysokoškolsky vzdělaní Češi takových jazykových znalostí jako jejich kolegové ze zemí EU. Zatímco v České republice mluví anglicky 33 procent absolventů vysokých škol, v Nizozemsku se anglicky domluví polovinat lidí se středoškolským vzděláním.

Češi však ve znalosti anglického jazyka předčí své polské sousedy, jichž se anglicky domluví jen necelých pět procent. Další světové jazyky neovládá 90,5 procenta Poláků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video