Jan Skopeček - Herec Jan Skopeček před budovou soudu. (29. června 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Skopeček se domohl očištění od StB

  • 60
Herec Jan Skopeček vyhrál spor o očištění svého jména. Pražský soud rozhodl, že v seznamech spolupracovníků komunistické StB je veden neoprávněně. Ministerstvo vnitra musí jeho jméno z indexu odstranit.

Osmdesátiletý herec tvrdil, že kvůli uvedení jeho jména v seznamech nedostává role v televizi a u filmu.

Pražský městský soud nyní nařídil, aby ministerstvo vnitra jeho jméno vyškrtlo do třiceti dní.

Státní bezpečnost Skopečka vedla jako agenta od roku 1978. Jeho krycí jméno bylo Franta. Registroval ho odbor, který se zabýval bojem s takzvaným vnitřním nepřítelem.

Herec přiznal, že se s příslušníky komunistické Státní bezpečnosti několikrát sešel. Rozhodně však popřel, že by jim předal jakékoli informace nebo dokonce podepsal závazek o spolupráci.

Během soudního procesu vypovídal i jeden z bývalých příslušníků StB. Potvrdil, že herec, známý například ze seriálu Tři chlapi v chalupě, nikoho neudal.

Stejně jako Skopeček se proti uveřejnění svého jména v seznamech Státní bezpečnosti rozhodla bojovat i herečka Jiřina Bohdalová. Soud nižší instance rozhodl, že i její jméno musí ze seznamů zmizet. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video