ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Školy od ledna přecházejí opět na distanční výuku, maturanty čeká boj

  • 389
Ministr školství Robert Plaga oznámil, že od 4. ledna budou do škol chodit jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, otevřeny zůstanou i mateřské a speciální školy. Zbytek dětí se opět bude učit distančně. Školství se tak vrací do podmínek pátého stupně protiepidemické pohotovosti.

„Lze to pouze akceptovat. Pokud tak ministerstvo rozhodlo, budeme muset od ledna opět přejít na distanční výuku. Problém to je zejména pro maturitní ročníky. Stejně tak praktická výuka se dá obtížně odučit distančně,“ reagoval předseda Unie školských asociací CZESHA, Jiří Zajíček pro iDNES.cz.

Největším problémem mezi učiteli stále převládá příprava maturantů na zkoušky: „Nejhorší to bude pro maturanty. Ti v loňském roce měli distanční výuku skoro celé druhé pololetí a teď znovu,“ vyjádřila se pro iDNES.cz předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií, Renata Schejbalová.  

Dodala také, že i sebelepší distanční výuka nenahradí prezenční. „Ať se snaží učitelé sebevíc, tak to není ono. Ve škole se toho stihne mnohem víc i sociální kontakt je důležitý,“ řekla Schejbalová.

„Vůbec nás to nepřekvapilo. Vzhledem k tomu, jak se ta čísla v posledních dnech vyvíjejí. Mohlo to překvapit jen naprosté minimum učitelů a ředitelů,“ komentoval situaci Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol.

Většinu žáků tak od 4. ledna čeká znovu výuka od počítačů. „Vydržet se to dá, ale samozřejmě postupně budou narůstat rozdíly mezi jednotlivými dětmi, protože jsou žáci, kteří distanční výuku zvládají velmi dobře, pak jsou ti druzí, kteří to z nejrůznějších důvodů nedávají. Pro ně to je samozřejmě problém. Ty nůžky se budou stále více rozevírat,“ popisuje Černý, který je zároveň ředitelem základní školy v Praze-Klánovicích.

Prezident Asociace ředitelů základních škol také ve vysílání zmínil jeden z pozitivních dopadů distanční výuky. „Zrovna dneska mi napsala jedna maminka, která má chronicky nemocné dítě, které v době normální výuky skoro neustále chybí. Rodiče těchto dětí považují covid za jakési požehnání. Najednou jsou tyto děti na tom stejně jako ty ostatní, protože se všichni učí na dálku. Jsem rád, že ta situace alespoň někomu pomohla,“ uzavírá Černý.

Výjimka pro maturanty?

Asociace ředitelů základních škol se bude snažit prosadit pro maturanty výjimku. „Chtěli bychom, aby se poslední ročníky základních a středních škol vrátili do škol co nejdříve,“ říká Černý.

Školy budou fungovat v distanční formě vzhledem k tomu, že platnost pátého stupně PES stanovila vláda do 10. ledna, minimálně týden. Pokud pak klesne Česko do čtvrtého stupně, možná bude školství následovat s týdenním zpožděním. Na podzim to tak bylo, aby se mohly školy na změnu v klidu připravit.

Vánoční prázdniny začnou dříve, žáci jdou naposledy do škol 18. prosince

Školy poprvé omezily výuku začátkem března. V květnu se potom mohli vrátit pouze studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol pro účely přípravy na maturitní a závěrečné zkoušky. 

V malých skupinách se mohli vrátit i žáci 9. tříd základních škol, ale výhradně pro účely přípravy na přijímací zkoušky, dále studenti všech ročníků vysokých škol. V září se studenti vrátili do škol s ochrannými pomůckami.

Proti­epi­de­mi­cký
systém
STUPEŇ
1
STUPEŇ
2
STUPEŇ
3
STUPEŇ
4
STUPEŇ
5
Rizikový index 0-20 21-40 41-60 61-75 76-100
Ochrana nosu a úst -
Hromadné akce ve vnitřních a venkovních prostorech -
Svatby, pohřby a bohoslužby -
Návštěvy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb -
Omezení volného pohybu osob -
Omezení provozu orgánů veřejné moci a správních úřadů -
Poskytování ubytovacích služeb -
Školství -
Sportovní soutěže -
Rekreační sporty -
Bazény, wellness centra -
Kultura -
Muzea, galerie -
Hrady a zámky, památky -
Knihovny -
Herny, kasina, sázkové kanceláře -
Provozovny stravovacích služeb -
Konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech -
Nákupní centra -
Maloobchod -
Ostatní služby s provozovnou -
Podnikatelské subjekty - výrobní a skladové provozy -
Podnikatelské subjekty - kancelářské a ostatní provozy -
Lázně -
Vězeňství -
Nezbytnost vyhlášení nouzového stavu -
Kontrola dodržování opatření -
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video