Schváleno, učitelé dostanou osm procent. Nikdy tolik neměli, vzkázal Babiš

  • 2663
Růst platů učitelů v příštím roce schválila vláda. Do jeho základní, tarifní složky dostanou oproti letošku navíc 8 procent. Po jednání vlády to oznámil ministr školství Robert Plaga. Už před tím školské odbory potvrdily, že ve středu bude stávka učitelů. Některé školy se uzavřou úplně, jiné omezí výuku, dalších se stávka nedotkne vůbec.

Premiér Andrej Babiš řekl, že se ve středu teprve uvidí, kolik učitelů za odbory stojí. Podle něho neměli učitelé nikdy tolik peněz, jako mají nyní.

„Diskutovali jsme problematiku školství jako priority této vlády,“ řekl po jednání kabinetu ministr Plaga. Vláda potvrdila to, co už před týdnem Babiš s Plagou avizovali, tedy že osm procent dostanou učitelé do tarifů a že zbytek ze zhruba 11 miliard korun na jejich platy, dostanou školy na osobní ohodnocení učitelů. Půjde o zhruba další dvě procenta.

A Plaga rekapituloval, jaký bude celkový vývoj platů kantorů. „Od roku 2015 do roku 2021 růst bude 68 procent, vzroste plat o 18 tisíc korun,“ vypočítal Plaga. To je ale pro odbory málo.

Jak se rodiče dozvědí, zda škola stávkuje

Školy, které stávku podporují, budou označeny logem a rodiče se to mohou dozvědět například na stránkách školy nebo ze žákovských knížek a podle zákona to musí vědět ještě do pondělního večera, nejpozději však v úterý. Vyplynulo to z tiskové konference, kterou v pondělí uspořádali zástupci školských odborů, ředitelů škol a sdružení rodičů. 

Podle odborů nemusí být zavřeny všechny školy, ani jejich větší část, ale mohou mít jinak koncipovanou výuku. Ti, kteří už mají na středu naplánovaný program, ho klidně můžou dodržet. Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové řada škol mluví o omezeném režimu.

„V některých školách bude zajištěný dohled nad dětmi prvního stupně a stávkovat bude jen druhý stupeň, případně se zařídí podle podle aktuální situace. Školy, které mají už nasmlouvané nějaké výlety, exkurze a další, je samozřejmě mohou absolvovat, nikoho ke stávce nenutíme,“ vysvětlila Seidlová.

Kolik škol se do stávky zapojí odboráři nezjišťují, přesná čísla, jaké školy budou zavřené, budou mít až ve středu dopoledne. Kvůli nespokojenosti s vládním návrhem růstu učitelských platů, který považují za nedostatečný, rozhodli se odboráři k výstražné jednodenní akci rozhodli už v pátek. Odboráři požadovali růst tarifů učitelských platů o deset procent.

Za pět let o skoro 60 procent

„Od roku 2014 se navýšily mzdy pedagogů o 59 procent a my ve středu uvidíme, koho vlastně ten Dobšík zastupuje. V životě neměli učitelé tolik peněz, v životě, nikdy,“ řekl Babiš v pondělí při debatě lídrů stran v Českém rozhlasu.

„My ve středu uvidíme, koho ten Dobšík vlastně zastupuje," reagoval premiér Andrej Babiš v debatě šéfů stran v Českém rozhlasu. Zdůraznil, že učitelé v životě tolik peněz neměli.

“V roce 2019 bude plat učitelů 38 tisíc, to znamená bude vyšší než průměrná mzda,“ řekl předseda vlády. Připomněl, že ve vládním programovém prohlášení se jeho koaliční kabinet ANO a ČSSD zavázal, že na konci volebního období v roce 2021 budou platy učitelů minimálně ve výši 150 procent jejich výše v roce 2017. A to podle něj vláda splní.

„My jsme to rozdělili na osm a dva. A jsou tam další miliardy, které přijdou na podporu kapacit mateřských škol, na třídy. Takže já tomu nerozumím,“ dodal pak ještě Babiš před novináři. „Ta stávka je úplně zbytečná, protože my i tak na to nebudeme už reagovat a takto jsme se domlouvali naposledy. Nechápu, proč to odboráři dělají, a otázka je, kdo za nimi stojí,“ řekl.

Plaga řekl, že cítí Babišovu podporu. Odbory podle něj nemají ke stávce důvod. „Úspěchem vyjednávání je to, že mám deset procent navýšení na rok 2020 a devět procent pro rok 2021,“ uvedl ministr s tím, že spor se vede pouze o to, kolik peněz půjde do základu a kolik do odměn, přičemž ředitelé nemají nyní mnoho prostoru pro odměňování lepších. „Nemohou hájit pouze zájmy odborářů, mám na starosti celou vzdělávací soustavu včetně ředitelů a včetně toho, aby fungovala,“ řekl Plaga novinářům při příchodu na jednání vlády.

Jiná čísla?

Odboráři podle svých slov počítají s čísly, které jim dalo ministerstvo a vadí jim, že se v plánech počítá s učiteli, kteří nastoupí až v září. „Těch osm měsíců, kdy tam žádný učitel do září nebude, se žádné peníze vyplácet nebudou, takže v tom objemu peněz zůstanou,“ říká Seidlová. 

Jedná se ovšem o přípravu ministerstva, které si dělá rozpočtovou rezervu na to, aby bylo jak případné nové učitele zaplatit.

Stávkovat měly odbory dřív, teď je to absurdní, rozčilil se ministr Plaga

Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti zhruba dva týdny. Případné připojení ke stávce je dobrovolné a dotýká se mateřských, základních a středních škol. 

Stávku podporuje vedení spolku Pedagogické komory, opačný postoj má Asociace ředitelů gymnázií ČR, Asociace ředitelů základních škol stávku nepodporuje, ale bránit jí nebude nebo spolek Učitelská platforma. O jednání, nikoliv o konfrontaci, se snaží také Unie školských asociací ČR - CZESHA. Stávku podporuje většina krajských odborových organizací, vyjednávání o platech je podle nich nedůstojné. 

Plaga se na pátečním briefingu na ministerstvu rozčilil s tím, že mu stávka přijde absurdní

Odbory dlouhodobě usilují o zvýšení učitelských platů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. V letošním prvním čtvrtletí učitelé brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.

Podporujete stávku učitelů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 11. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

NE
NE 9545
ANO
ANO 4433
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video