Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřské školky se nafouknou, musí být místo i pro malé Ukrajince

  10:54
Umístit potomky do státních školek je letitý problém. Teď navíc přibyly obavy z přílivu dětí ukrajinských uprchlíků. Navyšování kapacit školek by měl pak zjednodušit speciální zákon, takzvaný lex Ukrajina.
Ukrajinské děti se v MŠ Větrná v Českých Budějovicích adaptují na pobyt v...

Ukrajinské děti se v MŠ Větrná v Českých Budějovicích adaptují na pobyt v českých školkách. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Jana, mladá maminka ze středočeských Krchleb, by ráda našla od září místo v místní školce pro tříletou dcerku. „Vypadá to bledě, na ‚čekačce’ je víc dětí, než se uvolní míst. Budeme samozřejmě zkoušet i další školky,“ řekla MF DNES. Největší šance by měli v nedaleké Čáslavi, ale tam budou mít přednost místní děti. Rodina proto uvažuje, že by kvůli tomu dceři změnila bydliště.

Snažíme, aby se děti uprchlíků co nejvíce rozmístily do českých tříd, v ideálním případě dvě tři děti na jednu třídu.

Vít Šimralradní pro školství hlavního města Prahy

Potíže s umístěním dětí do školek zažívají rodiče v některých městech a obcích každoročně. I když na ni ze zákona mají nárok od tří let věku dítěte, některé školky „praskají ve švech“ a neberou ani starší děti. V letošním roce je umístěno ve školkách 360 490 dětí, celkem byla při loňských zápisech zamítnuta čtvrtina žádostí. 

Letos k tomu přibudou i děti ukrajinských přistěhovalců. Zatím přišlo 125 tisíc dětí ve věku od 3 do 15 let. Z toho je kolem 25 tisíc dětí v předškolním věku a 8 tisíc v povinném předškolním roce. „V tuto chvíli nelze předjímat, kolik ukrajinských uprchlíků setrvá na území Česka i v následujícím školním roce. Zápisy do MŠ a ZŠ jsou pro české děti podle původního data, pro ukrajinské jsou posunuty až na červen a červenec,“ sdělila mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová s tím, že prý nehrozí, že by ukrajinské děti zabíraly místa těm s trvalým pobytem v Česku. 

Pomoci má lex Ukrajina

Podle speciálního zákona, tzv. lex Ukrajina, se navíc zjednoduší navyšování kapacit školek. Zřizovatelé nebudou například muset přikládat stanovisko krajské hygienické stanice a stavebního úřadu. Ministerstvo také zavedlo systém přerozdělování dětí. V případě, že by byla kapacita v rámci zřizovatele naplněna, ten to sdělí krajskému úřadu. Pokud by nebylo místo ani v rámci kraje, MŠMT určí jiný krajský úřad, který vybere dítěti školku s ohledem k místu pobytu. 

Zapomenuté děti cizinců. Do školy nechodí třetina sedmnáctiletých, říká expertka

Počet školek přitom každoročně roste. Zatímco před deseti lety jich bylo celkem 4 931, aktuálně je v tuzemsku registrováno 5 349 školek (viz Počet mateřských škol). Problém je ale jejich nerovnoměrné rozložení. Kapacity chybějí zejména v okolí velkých měst. Dramatická je situace v satelitech u vesnic, které měly dříve jen pár obyvatel. „Najednou se tam přistěhují lidé a chtějí někde nakupovat, chodit k lékaři, posílat své děti do školek a škol. Ne každá obec na to při povolování hromadných staveb myslela a developeři nechtějí zvyšovat své náklady na infrastrukturu,“ vysvětlila Hana Splavcová z Asociace předškolní výchovy. 

„Nemáme žádné volné místo, a tudíž nemůžeme přijímat ani děti ukrajinských běženců,“ potvrdil Jan Herčík, starosta Horoměřic poblíž Prahy. Obec se v posledních čtyřech letech rozrostla asi o 1 500 převážně mladých rodin. „Od září sice budeme otevírat nový pavilon pro 50 dětí, ale i tak je poptávka větší než naše možnosti,“ dodal starosta Horoměřic Herčík. 

Mateřské školy V Česku

Příliš rychlá výstavba

Mnoho obcí na dodatečné budování školek ani nemá peníze. Třeba ve středočeských Bubovicích se stavějí nové domy a dětí přibývá, ale školku si už si podle starostky Petry Vaňkové obecní rozpočet dovolit nemůže. 

Kapacity chybějí i ve velkých městech, zejména v Praze a Brně. Často však ani nová výstavba školek nestačí pokrýt poptávku. Například městská část Praha 10, která zřizuje 20 mateřských škol pro 2 777 dětí, v současné době staví novou školku v Bajkalské ulici pro dalších 168 dětí. „Letos byly plné už před uprchlickou krizí, aktuálně nemáme žádné volné místo,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. „V případě, že je ve školce více žadatelů o místo s trvalým bydlištěm, přistupujeme k losování,“ dodal s tím, že MČ hledá nyní další prostory, které by šlo využít pro „nafouknutí“ stávajících kapacit. 

Děti uprchlíků se v adaptační skupině připravují na pobyt ve školách

Nová místa pro předškolní děti plánují zřídit i brněnské radnice. „Kapacita našich mateřských škol je v současné době stoprocentně využitá. Ještě před koncem tohoto školního roku ale budeme otevírat novou s kapacitou 75 dětí v Soběšicích,“ uvedl Martin Ingr z MČ Brno-sever. 

V Brandýse nad Labem problém kvůli masivní nové výstavbě eskaloval už v letech 2013 až 2015. Město ale začalo do výstavby nových školek investovat. Mateřinky navíc začaly přijímat ukrajinské děti už na začátku krize, protože se pružně navýšily kapacity. „Neznamená to ale, že bychom je upřednostňovali,“ řekl starosta města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Vlastimil Picek. 

Problém už nemají ani Roztoky u Prahy, kde město už v minulých letech vystavělo nové školky. „I když jsme na to částečně využili dotace, bylo to náročné pro rozpočet města. Ale brali jsme to jako prioritu,“ uvedl místostarosta Michal Hadraba. 

Ukrajinské děti se v MŠ Větrná v Českých Budějovicích adaptují na pobyt v českých školkách.

Města, která jsou nejpočetnějšími zřizovateli školek, se ale neshodnou na tom, zda ukrajinské děti spíše oddělovat, nebo integrovat. „Vzhledem k jazykové bariéře, podmínkám očkování atd. se jeví jako nejefektivnější zřizování dětských skupin specializovaných na Ukrajince,“ sdělil starosta Jesenice Pavel Smutný. 

Naopak vedení Prahy samostatné ukrajinské třídy a skupiny spíš nechce. „Snažíme, aby se děti uprchlíků co nejvíce rozmístily do českých tříd, v ideálním případě dvě tři děti na jednu třídu,“ uvedl radní pro školství hlavního města Prahy Vít Šimral. V hlavním městě chce prosadit, aby se v prvním termínu zápisu přijalo do běžné kapacity 24 míst na třídu a další čtyři místa, o které je možné kapacitu navýšit, ponechat pro ukrajinské děti.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...