Na školy i rodiče se valí stohy papírů. Mnohdy jde o zbytečné dokumenty

  10:52aktualizováno  10:52
Být rodičem školáka neznamená jen pomoc s domácími úkoly. Přibývá také podpisů, které rodiče musejí připojit na pokyn školy pod nejrůznější dokumenty. Podepisují školní řád, odpovědnost za škody, které jejich dítě způsobí, nebo v poslední době hodně propíraný souhlas se zpracováním osobních údajů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Z třídní schůzky jsme si takových papírů k podpisu přinesli jedenáct. Pročíst je a všechno řádně podepsat nám trvalo přes hodinu. Musím říct, že mě to překvapilo,“ uvedla Jaroslava Šimůnková, matka jednoho z pražských prvňáčků.

Časově i prostorově náročné je to i pro školu. „Ty papíry je třeba archivovat. Například před školním výletem rodiče podepisují takzvanou bezinfekčnost, tedy že se dítě nepotkalo bezprostředně před výletem s nějakou infekční nemocí. Musíte ji rok archivovat pro případ, že by si někdo stěžoval, že na výlet odjelo nemocné dítě a nakazilo ostatní,“ říká ředitel základní školy ve Šlapanicích Pavel Vyhňák.

Podpis chtějí téměř všichni

Na jedné straně to souvisí se stále složitější legislativou – papír podepsaný od rodičů chce od škol hygienická vyhláška nebo třeba i vyhláška o pořádání školních akcí. Školy však nutí k výrobě nových a nových dokumentů také sami rodiče. „Dříve neexistovalo, že by rodiče chtěli například z pojištění školy uhradit rozbité brýle. Dnes pojišťovny školám vypovídají pojistky a uzavírají nové, protože se z nich stalo něco jako dojné krávy,“ vysvětluje další aspekt papírové laviny Pavel Vyhňák.

Jenže zorientovat se v zákonech je pro školy velký problém. Když se dnes už bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) škol ptala, co by jim pomohlo lépe se vypořádat s případy šikany, nejvíc si stěžovaly, že jim chybí právní pomoc. „Školy nemají prostředky na to, aby si zaplatily právní radu. Když jsem pracoval v pojišťovně, měli jsme na to právní oddělení. Když má právní problém ředitel školy, může zkusit zavolat na ministerstvo školství. Pokud se dovolá, možná mu tam poradí. Ale s tím, že je to jen jejich názor a odpovědnost je na řediteli,“ dodává ředitel školy ve Šlapanicích.

Naposledy se to, že stohy papírů přibývají spíše ze strachu, ukázalo na tom, jak se školy vypořádaly s GDPR. „Když jsme jednali s předsedou asociace pověřenců, potvrdil nám, že tlak na školy byl někdy úplně zbytečný, že opravdu nemusíme mít úplně na všechno papír,“ říká předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Jednotný výklad neexistuje

Že to rodiče mohou vnímat jako problém, potvrzuje Úřad pro ochranu osobních údajů. „V souvislosti se školami můžeme hovořit spíše než o stížnostech na zneužití osobních údajů o stížnosti na nesprávné vyžadování souhlasů,“ říká mluvčí úřadu Tomáš Paták.

Fakta

Co také vymyslely školy

Jsou školy, kde se souhlas se zpracováním osobních údajů tzv. GDPR vejde na stránku, jinde rodiče musí pročíst pět listů kostrbatých formulací. Takto to pak může vypadat v praxi.

Já, níže podepsaný/á, vyjadřuji svůj souhlas / nesouhlas (viz souhlasy/nesouhlasy v závěru dokumentu) aby příspěvková organizace v souvislosti se zajištěním vzdělávání zpracovávala osobní údaje mého dítěte pro následující účely:

Doprovod žáka

Osobní údaje jiné oprávněné osoby péči – lokálně (v záznamech příspěvkové organizace) za účelem zajištění doprovodu žáka do a ze školy, resp. školní družiny.

Testování na drogy

Způsob a výsledky orientačního testování přítomnosti OPL za účelem komunikace se zdravotnickým zařízením, složkami záchranného systému vč. policie, existuje-li důvodné podezření návykové látky a možného ohrožení zdraví dítěte.

„Každý z pověřenců to vykládá jinak, jednotný výklad neexistuje. Ministerstvo školství vydalo obecnou devadesátistránkovou diplomovou práci, ale já osobně ji za moc praktickou nepovažuji. Přitom když jsem se ptal na mezinárodní konferenci na GDPR ředitelů škol z Irska nebo ze Španělska, netušili, o co jde,“ říká Pavel Vyhňák.

V důsledku toho se rodiče na některých školách nyní pracně prokousávají složitě formulovanými právními dokumenty, za které ředitelé zaplatili nemalé peníze. „Výjimkou nejsou částky v rozmezí od 15 do 60 tisíc korun,“ potvrzuje právník Radomír Pivoda s tím, že se kolem strachu škol z GDPR rozjel velký byznys. Podle něj by přitom neměl být text souhlasu se zpracováním osobních údajů vůbec složitý. „Záleží na potřebách školy, ale základní dokument se dá napsat tak, aby se vešel na jednu stranu o velikosti A4, když se to napíše rozumně a hlavně srozumitelně. Aby byl dokument jednoduchý a srozumitelný, to je ostatně jedním z požadavků evropského nařízení GDPR,“ říká Pivoda.


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Vraha své dcery potkala v metru, sedl si přímo proti ní. Zhroutila se

Roberta Kučerová s fotografií své zavražděné dcery Reginy

Před dvaceti lety přišla Roberta Kučerová o jediné dítě. Její sedmadvacetiletou dceru Reginu nechal zavraždit Zdeněk...

Hašek titul JUDr. neměl získat. Jeho práce by propadla i jako seminárka

MF DNES získala rigorózní práci Michala Haška

Rigorózní práci, díky které Michal Hašek získal titul JUDr. ve slovenském Sládkovičově, exhejtman 7 let tají. MF DNES...

Liberecký podnikatel vystřelil po mladé rodině, teď mu hrozí osm let

Jiří Vařil na snímku z července 2009

Policie prověřuje incident z poloviny ledna v liberecké části Harcov. Devětatřicetiletý muž tam tehdy vyběhl z honosné...

Hmyz rychle vymírá, podle vědců do 100 let zmizí. Přírodu čeká kolaps

SOSÁNÍ. Hmyz saje nektar z květu pampelišky v lese nedaleko běloruského...

Katastroficky rychle neumírají pouze včely. Každý rok ze světa zmizí 2,5 procenta z celkového objemu veškerého hmyzu....

Imigranti chtějí ve školách místo angličtiny turečtinu, Němci se bouří

Výuka islámské věrouky v německém Offenburgu.

Učme na základních školách místo angličtiny turečtinu, polštinu či ruštinu. S tímto návrhem přišla Rada pro integraci v...

Další z rubriky

Babiš plánuje pumpovat peníze do výzkumu. Technika má být povinný předmět

Premiér Andrej Babiš v Lichtenštejnském paláci představil Inovační strategii...

Začínáme světu sdělovat, že jsme země pro budoucnost, prohlásil premiér Andrej Babiš v pondělí při prezentaci Inovační...

Jsou si taxikáři a řidiči Taxify rovni? Sledujte debatu v pořadu Rozstřel

Taxikáři protestují také proti alternativním taxislužbám. (Praha, 2.října 2017)

Od letošního roku musejí mít řidiči alternativní taxislužby Taxify licenci stejně jako řidiči běžní řidiči taxi. Před...

Za drahá mobilní data si Češi mohou sami, domnívá se ministryně

Marta Nováková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu v pořadu Rozstřel (7. dubna...

Česko patří k evropským zemím s nejdražšími mobilními daty. Podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové však za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz