Na školy i rodiče se valí stohy papírů. Mnohdy jde o zbytečné dokumenty

  10:52aktualizováno  10:52
Být rodičem školáka neznamená jen pomoc s domácími úkoly. Přibývá také podpisů, které rodiče musejí připojit na pokyn školy pod nejrůznější dokumenty. Podepisují školní řád, odpovědnost za škody, které jejich dítě způsobí, nebo v poslední době hodně propíraný souhlas se zpracováním osobních údajů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Z třídní schůzky jsme si takových papírů k podpisu přinesli jedenáct. Pročíst je a všechno řádně podepsat nám trvalo přes hodinu. Musím říct, že mě to překvapilo,“ uvedla Jaroslava Šimůnková, matka jednoho z pražských prvňáčků.

Časově i prostorově náročné je to i pro školu. „Ty papíry je třeba archivovat. Například před školním výletem rodiče podepisují takzvanou bezinfekčnost, tedy že se dítě nepotkalo bezprostředně před výletem s nějakou infekční nemocí. Musíte ji rok archivovat pro případ, že by si někdo stěžoval, že na výlet odjelo nemocné dítě a nakazilo ostatní,“ říká ředitel základní školy ve Šlapanicích Pavel Vyhňák.

Podpis chtějí téměř všichni

Na jedné straně to souvisí se stále složitější legislativou – papír podepsaný od rodičů chce od škol hygienická vyhláška nebo třeba i vyhláška o pořádání školních akcí. Školy však nutí k výrobě nových a nových dokumentů také sami rodiče. „Dříve neexistovalo, že by rodiče chtěli například z pojištění školy uhradit rozbité brýle. Dnes pojišťovny školám vypovídají pojistky a uzavírají nové, protože se z nich stalo něco jako dojné krávy,“ vysvětluje další aspekt papírové laviny Pavel Vyhňák.

Jenže zorientovat se v zákonech je pro školy velký problém. Když se dnes už bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) škol ptala, co by jim pomohlo lépe se vypořádat s případy šikany, nejvíc si stěžovaly, že jim chybí právní pomoc. „Školy nemají prostředky na to, aby si zaplatily právní radu. Když jsem pracoval v pojišťovně, měli jsme na to právní oddělení. Když má právní problém ředitel školy, může zkusit zavolat na ministerstvo školství. Pokud se dovolá, možná mu tam poradí. Ale s tím, že je to jen jejich názor a odpovědnost je na řediteli,“ dodává ředitel školy ve Šlapanicích.

Naposledy se to, že stohy papírů přibývají spíše ze strachu, ukázalo na tom, jak se školy vypořádaly s GDPR. „Když jsme jednali s předsedou asociace pověřenců, potvrdil nám, že tlak na školy byl někdy úplně zbytečný, že opravdu nemusíme mít úplně na všechno papír,“ říká předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Jednotný výklad neexistuje

Že to rodiče mohou vnímat jako problém, potvrzuje Úřad pro ochranu osobních údajů. „V souvislosti se školami můžeme hovořit spíše než o stížnostech na zneužití osobních údajů o stížnosti na nesprávné vyžadování souhlasů,“ říká mluvčí úřadu Tomáš Paták.

Fakta

Co také vymyslely školy

Jsou školy, kde se souhlas se zpracováním osobních údajů tzv. GDPR vejde na stránku, jinde rodiče musí pročíst pět listů kostrbatých formulací. Takto to pak může vypadat v praxi.

Já, níže podepsaný/á, vyjadřuji svůj souhlas / nesouhlas (viz souhlasy/nesouhlasy v závěru dokumentu) aby příspěvková organizace v souvislosti se zajištěním vzdělávání zpracovávala osobní údaje mého dítěte pro následující účely:

Doprovod žáka

Osobní údaje jiné oprávněné osoby péči – lokálně (v záznamech příspěvkové organizace) za účelem zajištění doprovodu žáka do a ze školy, resp. školní družiny.

Testování na drogy

Způsob a výsledky orientačního testování přítomnosti OPL za účelem komunikace se zdravotnickým zařízením, složkami záchranného systému vč. policie, existuje-li důvodné podezření návykové látky a možného ohrožení zdraví dítěte.

„Každý z pověřenců to vykládá jinak, jednotný výklad neexistuje. Ministerstvo školství vydalo obecnou devadesátistránkovou diplomovou práci, ale já osobně ji za moc praktickou nepovažuji. Přitom když jsem se ptal na mezinárodní konferenci na GDPR ředitelů škol z Irska nebo ze Španělska, netušili, o co jde,“ říká Pavel Vyhňák.

V důsledku toho se rodiče na některých školách nyní pracně prokousávají složitě formulovanými právními dokumenty, za které ředitelé zaplatili nemalé peníze. „Výjimkou nejsou částky v rozmezí od 15 do 60 tisíc korun,“ potvrzuje právník Radomír Pivoda s tím, že se kolem strachu škol z GDPR rozjel velký byznys. Podle něj by přitom neměl být text souhlasu se zpracováním osobních údajů vůbec složitý. „Záleží na potřebách školy, ale základní dokument se dá napsat tak, aby se vešel na jednu stranu o velikosti A4, když se to napíše rozumně a hlavně srozumitelně. Aby byl dokument jednoduchý a srozumitelný, to je ostatně jedním z požadavků evropského nařízení GDPR,“ říká Pivoda.


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Hasiči zachránili Notre-Dame. Chrám ztratil dvě třetiny střechy, skelet drží

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži (15. 4. 2019)

Pařížskou katedrálu Notre-Dame vážně poškodil rozsáhlý požár. Slavná stavba přišla o dvě třetiny střechy, zřítila se...

Žena odešla na jógu a už se nevrátila, v Šáreckém údolí ji našli mrtvou

V Šáreckém údolí v Praze našli mrtvolu ženy ze Žižkova

V Šáreckém údolí v Praze našli odpoledne policisté mrtvolu ženy ze Žižkova, která byla od neděle pohřešovaná. Odjela...

Hotely a kostely na Srí Lance zasáhly výbuchy. Vyžádaly si přes 200 obětí

Srílanští vojáci hlídají kostel svatého Antonína v Kolombu poté, co na něj...

Nedělní útoky na Srí Lance si podle nové policejní bilance vyžádaly 207 obětí, dalších 450 lidí utrpělo zranění....

Ignorovali prosby o pomoc a dokonce jí dali pokutu. Muž jí pak podřízl krk

Devatenáctiletou Shanu Griceovou zavraždil její bývalý přítel ze žárlivosti.

Britka Shana Griceová si několik měsíců stěžovala na policii, že ji neustále sleduje bývalý partner Michael Lane. Do...

Pětiletou Sofii vypátrali policisté na vídeňském letišti, únosce zadrželi

Ilustrační snímek

Pětiletou dívku, kterou v úterý unesli v Praze, policisté vypátrali. Dívka je zdravá a v pořádku. Policisté ji našli s...

Další z rubriky

Věřím, že je na Marsu život, důkaz bude brzy, říká astronaut Feustel

Astronaut Andrew Feustel (5. dubna 2019)

Vidět Zemi z vesmíru je jako pozorovat plameny ohně, nikdy vás to neomrzí, líčí v rozhovoru pro MF DNES astronaut...

Poslance Feriho na vinařské slavnosti napadli dva muži, skončil v nemocnici

Dominik Feri na konferenci k 20 letům Česka v NATO. (12. března 2019)

Poslance TOP 09 Dominika Feriho napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice mužů. Zraněný Feri byl...

Státní zkoušky i jasná pravidla. Zákon zpřísní podmínky pro chov šelem

S chovem exotických šelem začala Iva Lapková Zelinová před osmi lety, kdy si...

Ministerstvo zemědělství v minulých dnech dokončilo novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Stanovuje přísnější...

Velikonoce s dětmi: Tři tipy na nejkrásnější kraslice
Velikonoce s dětmi: Tři tipy na nejkrásnější kraslice

Velikonoce jsou za dveřmi! Připravili jsme pro vás několik tipů na zdobení vajíček, které zvládnete s nejmenšími i staršími dětmi.

Najdete na iDNES.cz