Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Skiareály nadále omezují provoz, obleva uzavřela i Pec či Klínovec

  • 68
Krkonoše, Orlické hory, Beskydy, Krušné hory, Šumava. Provozovatelé horských středisek napříč celou republikou zavírají kvůli teplému počasí i těch několik málo sjezdovek, které zprovoznili díky zasněžování technickým sněhem. Lidé tak kvůli nedostatku sněhu vyrážejí do hor spíše za pěší turistikou, na in-line brusle nebo na kola.

V areálu Špindlerův Mlýn v Krkonoších lyžovaly o víkendu stovky lyžařů, v minulých sezonách však bývaly o svátcích na svazích tisíce lidí. Sněhové podmínky se přitom vzhledem k teplému počasí stále zhoršují. Velké středisko má k dispozici jen pět kilometrů sjezdovek.

„V sobotu pršelo, kvůli mlze nebylo vidět. Dnes svítí sluníčko, proti vánočním svátkům je to lepší. Lidé kromě lyžování chodí na vycházky nebo se vydají na běžky, když to jde. Na Horních Mísečkách jsme přišli o jednu sjezdovku,“ řekl v neděli vedoucí areálu Zdeněk Spilka.

Na východě Čech jsou částečně v provozu areály Janské Lázně a středisko Říčky v Orlických horách. V Dolní Moravě v neděli otevřeli lyžařskou školku na vrcholu svahu u chaty Slaměnka. Pro výuku začátečníků je k dispozici ohraničený prostor s 25 metrovým lanovým vlekem.

V Peci je sjezdovka od soboty zavřená

„Na svahu jsou hlavně rodiny s dětmi a účastníci lyžařských kurzů. Ostatní spíš čekají, až budou lepší podmínky. V sobotu jsme sjezdovku v Peci pod Sněžkou zavřeli,“ informoval v neděli také ředitel SkiResortu Janské Lázně - Pec pod Sněžkou Petr Hynek.

V příštím týdnu by se již mělo ochlazovat (předpověď počasí najdete zde), provozovatelé skicenter doufají, že zhruba v první polovině týdne začnou znovu zasněžovat. Například v Deštném v Orlických horách sezona dosud nezačala.

„Pokud se ochladí, potřebujeme nějaký čas, abychom sjezdovky zasněžili. Letos jsme ani nezkoušeli areál zprovoznit, protože měla přijít obleva, technický sníh jsme nechali na kupách a většina ho roztála,“ řekl ředitel Skicentra Deštné Petr Prouza.

„Organizačně soustřeďujeme všechny síly, abychom chytli druhou vlnu mrazů a v každém areálu jela polovina hlavních zařízení,“ uvedl Hynek.

Areál Klínovec je zavřený od neděle

Jediný otevřený lyžařský areál v západních Čechách Klínovec vydržel vzdorovat oteplení až do sobotního odpoledne. V neděli ráno však již provozovatelé do odvolání areál uzavřeli. Čekat budou na ochlazení, které by mělo přijít počátkem příštího týdne.

Před vánočními svátky se podařilo zasněžit sjezdovky Dámská a Pařezovka, i když ta byla jen ve zúženém profilu. „Zájem o lyžování i přes nepříznivé počasí byl. Denně bylo na sjezdovkách 150 až 200 lidí, většinou těch, kteří přijeli na hory a jsou ubytovaní v okolí,“ uvedl Adam Svačina z areálu Klínovec.

Zatímco před svátky bylo na sjezdovkách 10 až 30 centimetrů sněhu, po sobotě, která byla teplotně rekordní na mnoha místech Česka i v západních Čechách, sněhu zbylo jen málo.

„Pokud se skutečně ochladí a my budeme moci spustit zasněžování, mohlo by se otevřít znovu příští víkend. Ale záleží na počasí,“ dodal Svačina.

Na jihu Čech se turisté baví jinými sporty

Lyžařské areály na jihu Čech jsou nadále bez sněhu. Turistů však přesto nijak zásadně neubylo. Provozovatelé jim hlavně ve větších lyžařských střediscích nabízejí další možnosti sportovního a společenského vyžití (více čtěte zde).

„Podle předpovědi počasí to vypadá, že bychom mohli začít se zasněžováním v noci ze 30. na 31. prosince,“ řekl ředitel společnosti Lipnoservis Petr Dušek.

Zasněžovací systém totiž podle něho potřebuje 72 mrazivých hodin k tomu, aby bylo možné zasněžit alespoň polovinu sjezdovek a spustit všechny lanovky. A právě na konci roku by teplota měla klesnout několik stupňů pod nulu. Podle Duška od roku 1998, kdy je areál otevřený, tu takový začátek zimy nezažili.

„Provoz zahájíme nejdéle od začátku fungování areálu,“ řekl už dříve. Kolem Vánoc část hostů v největším jihočeském středisku v Lipně nad Vltavou zrušila kvůli nedostatku sněhu objednávky pobytu. „Ale nebylo to nic dramatického, teď na Silvestra všichni ohlášení přijíždějí,“ řekl Dušek.

V lipenském areálu je trvale otevřena vyhlídková Stezka korunami stromů, v provozu jsou půjčovny sjezdových a silničních koloběžek a jízdních kol. „K tomu jsme připravili pro děti například kurzy výuky plavání, in-line bruslení a dalších sportů, organizujeme tvořivé dílny,“ dodal Dušek.

V Zadově slavnostně zahájili zimní sezonu v areálu Kobyla na Štědrý den. V provozu je lanovka, otevřela se rozhledna Skokanský můstek. Na dolní stanici lanovky se děti mohou vyžít na trampolínách a ve skákacím hradu. Lanovku mohou využít i cyklisté.

V areálu Hochficht u Lipna, který leží na hranicích s Rakouskem, je od Štědrého dne otevřen zábavný dětský Fichtl Kids Park s pojízdným kobercem. Ostatní sjezdovky a vleky jsou rovněž mimo provoz.

Do Beskyd vyrazili lidé téměř výhradně na pěší túry

Do Moravskoslezských Beskyd vyrazilo o svátcích hodně lidí. Šlo však téměř výhradně o pěší turisty, neboť v Beskydech se lyžuje pouze v jediném středisku, v Mezivodí na Frýdecko-Místecku, a to ještě značně omezeně. ČTK to řekl dispečer Horské služby Marcel Svoboda.

Provozovatel areálu v Mezivodí Zbyněk Žák řekl, že do střediska přijelo jen pár desítek lyžařů. „Ten počet není žádná sláva. Nejedou nejdelší sjezdovky, takže je to přiměřené podmínkám,“ řekl. V Mezivodí se nyní lyžuje na sjezdovce dlouhé 300 metrů, kde je v provozu jeden vlek. Výška technického sněhu je 40 centimetrů.

Podle Žáka se v areálu bude lyžovat i nadále každý den. „Už v pondělí se začne dosněžovat. Mají začít mrazy, tak se to snad zlepší,“ řekl.

V areálu Ski Bílá je momentálně v provozu jen dětský lyžařský park. Provozovatel Jaroslav Vrzgula ale doufá, že mrazy přijdou co nejdříve a bude se moci zasněžovat technickým sněhem. „Stačí jedna noc mrazu, abychom zase spustili zařízení. Jenom je otázka, kdy to přijde,“ řekl Vrzgula.

Dispečer Horské služby řekl, že pěkné počasí přilákalo turisty do hor hlavně v sobotu a v neděli. „Návštěvnost byla vysoká. Je vidět, že když je pěkně, tak to lidi vytáhne jít se vyvětrat a vychodit nabraná kila,“ řekl Svoboda. Horská služba v sobotu ošetřovala jednoho lyžaře, který si zřejmě zlomil nohu, a turistu, jenž uklouzl na chodníku a poranil si koleno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video