Policie vykázala skauty s hymnou z hradního nádvoří. Hrad se omlouvá

  • 1533
Nepříjemný zážitek na Pražském hradě čekal v neděli večer skauty, kteří si přišli připomenout svátek svého patrona sv. Jiří. Když si chtěli po mši zazpívat českou hymnu, policisté jim to nedovolili a skauti se museli přesunout mimo areál. Hrad se za celý incident omluvil.

Na to, co se před Bazilikou sv. Jiří v nedělní podvečer stalo, upozornil na Facebooku jeden z účastníků shromáždění. Skauti podle něj slavili svátek svého patrona bohoslužbou v bazilice. „Po mši byl slavnostní nástup oddílů před bazilikou a policie nedovolila nastoupeným skautům zazpívat státní hymnu. Tu si skauti museli zazpívat mimo areál Hradu,“ napsal Radek Petr.

Na videozáznamu jeden z účastníků setkání mluví s policistou uprostřed kruhu skautů. „Je to zakázané, zpívat tady na hradě hymnu,“ zvolá nakonec k ostatním. Co říká policista, není slyšet. Skauti se pak přemístí ven z areálu.

„Budí to necitlivý dojem, Hrad se skautům samozřejmě omlouvá. Policie dodržela veškeré zákony a vnitřní předpisy Hradu, ale postupovala zbytečně horlivě,“ řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček iDNES.cz.

Není to první případ „zbytečné horlivosti“ policistů v posledních týdnech. Podobně totiž policejní prezident Tomáš Tuhý zdůvodnil návštěvu dvou policistů na pražské FAMU kvůli tibetské vlajce, visící před fakultou v době návštěvy čínského prezidenta (více o omluvě policie zde). V ostatních případech se Tuhý policistů zastal.

"Nikdo nechceme žít v zemi, kde si nemůžeme zazpívat hymnu"

Právě na policejního prezidenta se nyní obrátí skauti, aby událost na Hradě vysvětlil. „Pevně věříme, že se jednalo o nedorozumění, jakkoli velmi znepokojující nedorozumění. Předpokládáme, že nikdo nechceme žít v zemi, kde si někdo, včera zrovna skauti, nemůže poklidně zazpívat státní hymnu,“ uvedla mluvčí Junáka - českého skauta Jitka Taussiková.

V tiskové zprávě (najdete ji zde) připomněla, že na 24. dubna připadá tradiční Skautský den, radostná a mimořádná událost v celém skautském kalendáři. Hymnu skauti zpívali na Hradě i v předešlých letech.

„Jsme znepokojeni tímto zásahem Policie ČR. Přítomní skauti a skautky neznamenali žádné bezpečnostní riziko, stejně jako se nechystali k ničemu neobvyklému. Stejně jako chtěli zpěvem hymny zakončit své setkání včera a v předchozích letech, zpívali hymnu skauti na nádvoří Pražského hradu například i v den pohřbu Václava Havla. Se zásahem Policie ČR v prostorách Pražského hradu ani nikde jinde jsme se doposud nikdy nesetkali,“ uvedla mluvčí Junáka Taussiková.

25.dubna 2016 v 12:37, příspěvek archivován: 25.dubna 2016 v 12:43

Jsme znepokojeni zásahem Policie ČR, která skautům znemožnila zpěv státní hymny. >> https://t.co/VPGvrkWFd7 #skaut

Připomněla, že skauting je nestranické a prodemokratické hnutí, kvůli jehož hodnotám jej v minulosti zakazovali nacisté i komunisté, kteří zavírali skautské vedoucí do koncentračních táborů a lágrů.

Policista zřejmě ztratil zdravý rozum, míní Chovanec

Pochopení pro krok policisty, který zabránil ve zpěvu hymny, nemá ani ministr vnitra Milan Chovanec. „Zakazovat skautům zpívat hymnu? Takový policista zřejmě ztratil zdravý rozum. Hradní policii zjevně chybí stabilní vedení. Vedení policie to musí rychle vyřešit,“ uvedl na Twitteru.

Policejní prezidium o něco později uvedlo, že policista „upozornil na platný návštěvní řád“, podle kterého jsou pěvecká a hudební vystoupení v areálu Pražského hradu možná na základě povolení Správy pražského hradu. „Vzhledem k údajnému úmyslu zazpívat tou dobou v těchto prostorech státní hymnu lze počínání policisty hodnotit jako neempatické a necitlivé,“ sdělil mluvčí Jozef Bocán.

Prezidium označilo situaci za „nešťastnou“. Záležitost projednalo s ochrankou Miloše Zemana, aby se - podle Bocána - neopakovala.

Už se to nebude opakovat

I hradní mluvčí prohlásil, že příští rok „se taková situace nebude opakovat“. Řekl, že Hrad bude skauty kontaktovat, aby náležitosti akce - například termín a předpokládaný počet lidí - znali předem.

„Po teroru v Paříži a Bruselu jsou na Hradě zvýšená bezpečnostní opatření, každé větší srocení vyvolá pozornost policie, ale jsou věci, které jde řešit operativně a citlivě. Pana prezidenta také mrzí, že k té situaci došlo,“ uvedl Ovčáček. Návštěvní řád Hradu podle něj obecně neumožňuje společnou hudební produkci, v případě skautů a hymny se však lze domluvit.

„Něco jiného je, když na náměstí přijde ‚úderka‘ pana Peszynského (radikální kritik, který v minulosti Zemana hrubě napadal na sociálních sítích, pozn. red.), která se projevuje vulgárně, něco jiného, když si skauti přijdou mší svatou připomenout svátek sv. Jiří. Je to ukázkový příklad, kdy je třeba rozlišovat,“ řekl iDNES.cz hradní mluvčí.

Hrad nyní zváží, zda zástupce skautů nepozvat, aby se - Ovčáčkovými slovy - seznámili s tím, že zákaz nebyl žádnou úmyslnou iniciativou prezidenta či jeho kanceláře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue