Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpůrci vystrojili pohřeb sKartě, její rušení potrvá ještě půl roku

  15:10
S sKartou pro výplatu sociálních dávek se před ministerstvo práce a sociálních věcí přišli rozloučit její odpůrci, kteří jí vystrojili pohřeb se všemi náležitostmi, smuteční hudbou, rakví a černými kostýmy. Zákon, který sKartu ruší, začal platit právě 1. října. Faktický zánik sKaret bude ale trvat ještě půl roku a bude stát 5 milionů korun.

Zinscenovaný pohřeb sKaret před Ministerstvem práce a sociálních věcí. (1. října 2013) | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

"Konec sKaret velmi vítáme. Pro nás to byl velký problém," řekl na pohřbu sKarty šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Pohřeb sKarty byl zároveň předvolební akcí lidovců, za něž Krása kandiduje.

Karty, které měly sloužit k výplatě sociálních dávek, nyní vlastní přes 277 tisíc lidí. Všichni držitelé karet dostanou během listopadu od úřadu práce informace, co mají dělat. Jeho návštěvě se paradoxně nevyhnou hlavně zdravotně postižení. Faktické rušení sKarty bude trvat do 30. dubna 2014. V tuto chvíli není třeba, aby lidé chodili na úřady a zjišťovali, co mají dělat. V listopadu úřad práce pošle informativní dopis všem vlastníkům sKarty a vysvětlí, jak postupovat.

"Cílem je, aby se vše odehrálo maximálně plynule a lidé zbytečně nemarnili čas na úřadech," vysvětlil ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček. Podle generální ředitelky úřadu práce Marie Bílkové se bude zohledňovat především to, aby rušení sKarty neovlivnilo výplatu samotných dávek.

Projekt sKaret přežil jen rok

Projekt sKaret prosadil bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Měly sjednotit systém vydávání sociálních dávek a uspořit provozní náklady státu na jejich vyplácení.

Úřady práce sKarty vydávaly od července 2012. Držitelům karet byl u České spořitelny zřízen účet, který slouží výhradně k výplatě a čerpání dávek.

Kartu nyní vlastní 277 421 lidí. Do konce srpna 2013 vyplatil úřad práce jejím prostřednictvím přes 2,3 milionu dávek v hodnotě přesahující 12,8 miliardy korun.

Projekt byl však dlouhé měsíce předmětem sporů mezi koalicí a opozicí. Kritizovala jej také řada organizací, úřadů, včetně úřadu ombudsmana.

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který definitivně ruší kritizované sKarty, 17. září 2013.

Nejméně se změna dotkne lidí, kteří si dosud přeposílali peníze z účtu sKarty na svůj bankovní účet (od dubna 2014 dostanou peníze na svůj účet přímo) a těch, kteří sKartu vlastní, ale jejím prostřednictvím žádné dávky nepobírají. V tomto případě není nutné úřadu práce cokoli oznamovat.

Mlčící dostanou složenku

Jiné to je, jestliže lidé prostřednictvím sKarty vybírají hotovost v bankomatu nebo platí kartou v obchodech. "V tom případě bude nutné, aby nejpozději do 31. ledna 2014 osobně, nebo písemně, oznámili příslušnému kontaktnímu pracovišti úřadu práce, jakým způsobem chce v budoucnu dávky dostávat: jestli na účet, nebo poštovní poukázkou," vysvětlilo ministerstvo v tiskové zprávě.

Pokud příjemce dávek zvolí složenku, úřad ověří i adresu, na kterou bude dávky posílat. Složenka se stane výchozím kanálem pro příjem peněz i pro ty lidi, kteří úřadu nesdělí, jak chtějí dávky vyplácet. Za jejich adresu úředníci určí tu, ze které s úřadem nejčastěji komunikují, tedy obvykle trvalého či hlášeného pobytu.

Na zapracování nahlášených změn bude mít úřad práce dva měsíce. Do té doby, nejpozději však do konce března 2014, bude peníze vyplácet skrze sKarty.

Osoby se zdravotním postižením si musí pro nový průkaz

Pro zdravotně postižené, kterým slouží speciální sKarta zároveň jako průkaz osoby se zdravotním postižením, je rozhodné datum 30. dubna 2014. Tehdy bez ohledu na uvedenou platnost tyto karty končí. Jejich majitelé si tak musí na příslušném kontaktním pracovišti úřadu práce zajistit výměnu dokladu za průkaz ZP, ZTP, ZTP/P a změnu ve způsobu výplaty dávek.

"Není nutné, aby lidé se zdravotním postižením už nyní chodili na úřad práce. Stačí, když tak učiní poté, co je příslušná pobočka vyzve, aby se dostavili kvůli výměně průkazu. Pak už ale doporučujeme, aby nenechávali vše až na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému a dlouhému čekání ve frontách,“ říká Bílková.

Podle předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy zrušení sKaret ulehčí samotným příjemcům dávek i státní správě. "Sníží se zátěž úřadů práce. Jeho pracovníci se budou moci věnovat své práci, tedy vyhledávání práce nezaměstnaným a lidé nebudou muset povinně otevírat účty u České spořitelny a dávky budou dostávat na své účty nebo složenkou," řekl Krása iDNES.cz.

Ministerstvo práce předpokládá, že ukončení systému sKaret vyjde stát na 5,24 milionu korun, z toho tři miliony bude stát vydávání nových průkazů pro zdravotně postižené. Zbývající náklady se týkají informačních dopisů a poštovného.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...