Sjezdy ČSSD hosty z ciziny nelákají

Sjezd ČSSD, na němž po osmi letech skončila předsednická éra Miloše Zemana, nepřilákal výraznější zahraniční hosty. Spřátelené strany na něm budou zastupovat především předsedové polské a slovenské Strany demokratické levice Leszek Miller a Jozef Migaš. Odpovídá to tradici. Žádný ze sjezdů, kromě prvního po roce 1989, nepřilákal mnoho hostů.

Domácí hosty nechceme
Letos se navíc předsednictvo sociálních demokratů rozhodlo nepozvat nikoho z domácích hostů. "Mohl by to někdo vykládat jako náznak povolební spolupráce, tak jsme se rozhodli, moudře rozhodli, nepozvat nikoho," vysvětlil to odstupující stranický předseda Miloš Zeman.

Z ciziny přijelo málo hostů
Na první sjezd tehdy ještě Československé sociální demokracie po roce 1989 přijeli v březnu 1990 obnovenou sociální demokracii podpořit hosté ze 16 zemí světa.

O rok později, na ostravském sjezdu strany, se pozornost politických zahraničních veličin omezila jen na písemná poselství.

Malý zájem nejvyšších představitelů zahraničních sociálnědemokratických, socialistických či dělnických stran o 28. sjezd ČSSD, který se v roce 1997 konal v severomoravském Bohumíně, vysvětlovali čeští sociální demokraté právě místa konání sjezdu. Nejvýše postavenými hosty tak byli předsedové polské Unie práce Ryszard Bugaj a Sociálně demokratické strany Slovenska Jaroslav Volf. Jediným voleným stranickým funkcionářem ze západní Evropy, přítomným na sjezdu, byl předseda saských sociálních demokratů (SPD) Karl Heinz Kunckel.

Na 29. sjezd sociálních demokratů v dubnu 1999 v Praze, kdy Zemanova ČSSD byla již rok vládní stranou přijel z evropských socialistických stran jen tehdejší úřadující předseda německých sociálních demokratů, šéf evropských socialistů a spolkový ministr obrany Rudolf Scharping.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue