Hamáček vede ČSSD. Petříček ve vedení končí, nemá jisté místo ve vládě

  • 1178
Šéfem ČSSD sjezd strany zvolil opět ministra vnitra Jana Hamáčka. „Prosadili jsme mnohem víc, než odpovídá síle čtrnácti poslanců. Naši ministři obstáli v těžké krizi,“ hájil účast ve vládě s ANO. Ministr zahraničí Tomáš Petříček ve vedení ČSSD skončil, když po prohře s Hamáčkem neobhajoval ani funkci místopředsedy. Nejistá může být i i jeho pozice ve vládě. Ostře se vymezil proti ANO.

Hamáček dostal 140 hlasů od 270 delegátů, Petříček 95 hlasů a poslankyně Kateřina Valachová 23 hlasů.

„Jan Hamáček má mít právo si sestavit svůj tým,“ sdělil iDNES Petříček, proč se rozhodl, že už nechce být ani místopředsedou ČSSD.  Je otázka, jak pevná bude nyní jeho pozice ve vládě, protože po jeho odvolání volá již delší dobu prezident Miloš Zeman. 

Nové vedení ČSSD

Jan Hamáček - předseda

Roman Onderka - statutární místopředseda

Jana Maláčová, Jiří Běhounek, Dana Váhalová, Josef Říha, Jan Tvrdý

„Pozici ve vládě nemá jistou žádný ministr, nehodlám dát jakémukoli ministrovi bianko šek, že tam vydrží do voleb,“ odvětil Hamáček na dotaz iDNES.cz, zda navrhne premiérovi Andreji Babišovi nějaké změny na pozicích ministrů za sociální demokracii.

Pozici prvního místopředsedy si udržel Roman Onderka, kterého Hamáček podpořil proti jeho soupeři Břetislavu Štefanovi s tím, že záda mu má krýt ten, komu plně důvěřuje. Místopředsedkyní je také dál ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Nováčky ve vedení jsou Dana Váhalová, Josef Říha, Jiří Běhounek a Jan Tvrdý.

„Vstup do vlády přinesl kladné body, bohužel nyní i na nás dopadla naštvanost lidí kvůli covidu. Doplácíme na našeho koaličního partnera, který má ve vládě většinu a v řadě případů nezvládá epidemii,“ řekl Hamáček.

„Varuji před těmi, kdo posunují sociální demokracii do středu. Sociální demokracie nemá být oranžová TOP 09 nebo piráti,“ prohlásil ministr vnitra.

Výsledky volby předsedy ČSSD

Jan Hamáček 140 hlasů
(51,8 procenta)

Tomáš Petříček 95 hlasů

Kateřina Valachová 23 hlasů
Ani pro jednoho nebylo 12 delegátů.

Hlasovalo celkem 270 delegátů

„Škoda, že nám Babiš odmítl svěřit ministerstvo zdravotnictví. My bychom boj s epidemií vedli profesionálně. Sociální demokracie nehledá ministry na inzerát,“ rýpl si i Hamáček do ANO, za které je v tomto volebním období v čele zdravotnictví již čtvrtý ministr. Po Adamu Vojtěchovi, Romanu Prymulovi a Janu Blatném nyní Petr Arenberger.

Ačkoli ČSSD jedná o předvolební spolupráci se Zelenými, z Hamáčkova vyjádření vyplynulo, že to není věc zdaleka jistá. Spolupráci se Zelenými krajům nebude vnucovat. Zaznamenal totiž výhrady uvnitř strany. Navíc Zelení chtějí, aby ČSSD jasně řekla, že s ANO už po volbách spolupracovat nebude. A to Hamáček neplánuje.

Nejsem želé, přesvědčoval ČSSD Petříček

Jeho soupeř Petříček se pokusil proti současnému koaličnímu partnerovi vyhranit. „Jan Hamáček se obává, že by se strana pod mým vedením mohla stát oranžovou TOP 09. Urazil tím nejen mě, ale hlavně lidi, kteří za mnou stojí a v regionech, městech a obcích, každý den tvrdě pracují, přestože se jim často nedostane z Prahy ani poděkování,“ uvedl ministr zahraničí.

„Ujišťuji vás, že já a můj tým ze strany oranžovou „topku“ neuděláme. Ale už nebudeme ani trapné, oranžové béčko Babišova hnutí ANO. Proto s ANO po volbách už nikdy. Jen hlupák by po třetí opakoval stejné chyby a vlezl do té samé řeky,“ řekl delegátům sjezdu ČSSD ministr zahraničí.

„Nebouchám sice veřejně do stolu, ale rozhodně nejsem žádný želé. Ale taky nejsem sólista,“ řekl Petříček.

Neuspěla ani poslankyně Kateřina Valachová, která lákala delegáty ČSSD na slib, že pokud získá jejich důvěru, vyvolá dohodovací řízení s ANO.  Pokud se sebou ČSSD nechá zametat jako poslední rok, nebudou ji podle Valachové lidé mít žádný důvod volit.

Dvoudenní sjezd ČSSD se koná poprvé online formou videokonference. V sobotu bude ČSSD diskutovat o programu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video