Premiér Jiří Rusnok a ministr zdravotnictví Martin Holcát

Premiér Jiří Rusnok a ministr zdravotnictví Martin Holcát | foto: Michal Šula, MAFRA

Vláda bude licitovat o miliardách pro nemocnice. Bez nich hrozí kolaps

  • 65
Podle odborů a menších nemocnic hrozí až třetině zdravotnických zařízení kolaps, protože nezvládají platit materiál či provoz. O možném omezování zdravotních služeb hovoří i ministerstvo zdravotnictví. V materiálu, který ve středu projedná vláda. Ministerstvo v něm žádá, aby do zdravotnictví ročně přiteklo až o sedm miliard korun navíc.

Ministerstvo vládě předkládá tři varianty, které navyšují platbu za státního pojištěnce. Ta nyní činí 723 korun měsíčně na osobu a její výše se od roku 2010 nezměnila. Ministerstvo proto navrhuje, aby se částka navýšila buď o 50 korun, 98 korun nebo 148 korun za měsíc.

Pro letoší rok stát za seniory, studenty, nezaměstnané či matky a otce na rodičovské zaplatí více než 53 miliard korun. Pokud by vláda a Senát posvětili variantu s navýšením o 98 korun na jednoho státního pojištěnce, bylo by to o 7 miliard navíc. iDNES.cz o podobě návrhu informoval náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Podle důvodové zprávy se zdravotnictví dostalo do situace, s níž si už neporadí samo. "Bez přijetí adekvátních opatření může v nejbližší době dojít ke kolapsu systému veřejného zdravotního pojištění a tím rovněž k omezení poskytování zdravotních služeb," píše ministerstvo v důvodové zprávě.

Podle ní se letos systém ocitne v osmimiliardovém propadu. Jen navyšování DPH loni a letos připravilo zdravotnictví o šest miliard korun a za poslední čtyři roky podle ministerstva zdravotnictví přišlo v důsledku ekonomické krize celkem o 30 miliard korun.

Odbory s ministerstvem souhlasí, hrozí kolaps

Před kolapsem v pondělí varovaly i zdravotnické odbory a zájmové asociace nefakultních nemocnic.

"Nejméně třetina nemocnic je ohrožena finančním kolapsem. Nemají na platby dodavatelům. Pokud by dodavatelé energií, léků a potravin zastavili dodávky, nemocnice zastaví provoz. Někteří dodavatelé již tím pohrozili," uvedly odbory a nemocnice ve společné tiskové zprávě.

Podle ní nemocnice přišly o 12 miliard korun a část nemocnic se dostalo do dluhové spirály. Zvýšilo se totiž nejen DPH, ale příjmy snížila i úhradová vyhláška.

"Nemocnice se dostávají do platební neschopnosti. Běžné je hrazení faktur řadu měsíců po splatnosti. Vede to ke zdražování cen zboží a služeb z důvodu pozdních plateb.  Většina nemocnic je ve ztrátě, jsou zadluženy a provoz udržují čerpáním dalších úvěrů. Využívání úvěrů je stále nákladnější," popsal krizový štáb, ve kterém zasedají zástupci Lékařského odborového klubu, Asociace krajských nemocnic, Asociace českých a moravských nemocnic či Svaz pacientů a Národní radu osob se zdravotním postižením.

Ministerstvo již poslalo do mezirezortního připomínkového řízení také návrh, aby poplatek za den pobytu v nemocnici činil 60 korun. Stokorunovou výši zrušil od ledna 2014 Ústavní soud. Politici tak dostali na výběr - buď poplatek zcela zrušit, nebo jeho výši i podmínky výběru změnit. Zatímco na šedesátikorunovém poplatku nemocnice celkem dokázaly za rok vybrat něco přes jednu miliardu korun, po jeho navýšení činí částka bezmála dvě miliardy korun ročně.

Miliardy od ministra financí chtěl také předchůdce současného ministra v demisi Martina Holcáta. Leoš Heger ale na vládu přinesl mírnější varianty, které počítaly maximálně s navýšením o 77 korun, což by znamenalo necelých šest miliard ročně navíc (o Hegerově návrhu čtěte zde). Kabinet Petra Nečase ale tehdy materiál nepodpořil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video