Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravu zkomplikoval sníh, na Vysočině řidiče trápila i ledovka

  7:02aktualizováno  22:07
Ve čtvrtek dopoledne komplikovala dopravu na řadě míst republiky nová vrstva sněhu na silnicích. Nejvíce ho napadlo na severovýchodě a západě Čech či Vysočině. V poledne pak energetici odvolali kalamitní stav na Liberecku a v Hradci Králové, které způsobily poryvy větru z předchozích dnů.

Sníh komplikuje situaci na silnicích (snímek je z úterý). | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zima se vrátila a působila problémy na Šumavě v Jihočeském kraji. Na Strážném u hraničního přechodu s Německem napadlo i přes deset centimetrů sněhu. Zhoršené počasí vedlo k nehodě dvou nákladních vozidel mezi Vimperkem a Strážným. Silnice tam zůstala neprůjezdná zhruba hodinu a půl.

Na Vysočině komplikoval od rána dopravu rozbředlý sníh, vítr a ledovka. „Během noci napadlo kolem pěti centimetrů nového vlhkého sněhu. Sjízdnost udržovalo 58 sypačů a 39 radlic. Většina radlic byla nasazena na Žďársku, kde silný vítr vytvářel sněhové jazyky,“ řekl Tomáš Krejčí z dispečinku krajských silničářů.

Dopravní servis - Doprava.iDNES.cz

Viditelnost na silnicích ve Zlínském kraji místy snižovaly sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Řidiči měli problému zejména na Vsetínsku. Vozovky v kraji byly dopoledne převážně holé a mokré nebo vlhké.

V Královéhradeckém kraji byly silnice většinou mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničářům se ve středu večer podařilo po odstranění větrem popadaných stromů zprůjezdnit silnici II/321 mezi Skuhrovem a Deštnou.

V okrese Hradec Králové přestal v poledne platit energetiky vyhlášený kalamitní stav. „V horské oblasti Orlických hor je ujetá vrstva sněhu,“ uvedli silničáři.

Silnice v Pardubickém kraji také pokryl sníh. Slabá vrstva ležela v dopoledních hodinách na státních komunikacích i na méně frekventovaných cestách. Na mnoha místech byl sníh po solení rozbředlý. V okolí Hlinska silnice namrzaly a vytvářela se ledovka. Namrzání vozovky hlásili silničáři i z Orlickoústecka.

Mokrý sníh nebo sněhová břečka ležely na vedlejších silnicích v Karlovarském kraji. Hlavní tahy byly před polednem většinou sjízdné. Problémy však měly kamiony v kopcích na silnici do Plzně nebo směrem na Chomutov.

Plzeňském kraji byly problémy ve vyšších polohách. Na Šumavě v místech, kde se silnice nesolí, leží ujetá vrstva sněhu pokrytá drtí, jinde jsou silnice mokré, místy s rozježděným sněhem. Větší množství sněhu napadlo kromě Šumavy také v brdském Míšově či v okolí Bezvěrova na severním Plzeňsku a Plané na Tachovsku. Ředitelství silnic a dálnic varovalo před silným nárazovým větrem, který mohl zkomplikovat dopravu na dálnici D5 zhruba od Plzně po Rozvadov.

V okolí Bezvěrova na severním Plzeňsku se sněhové jazyky vytvářely už od rána. „Řidiči tady kloužou. Silničáři už zřejmě se silnějším sněžením nepočítali, protože sněhové zábrany už jsou nejsou rozmístěné podél silnic, ale složené,“ hlásil před devátou hodinou dopoledne reportér MF DNES.

Kamiony už mohou přes Harrachov do Polska

Libereckém kraji napadlo dopoledne zhruba 15 cm sněhu, odpoledne se situace zklidnila. Hlavní tahy byly kolem třetí hodiny odpoledne většinou jen holé a mokré, místy ležel rozbředlý sníh. Energetici ČEZ v poledne odvolali kalamitní stav, který od úterý večer platil na Liberecku a Semilsku. Dodávky elektřiny se podařilo obnovit, bez proudu byli po poledni jenom jednotlivci.

Silničáři ve 14:30 otevřeli pro kamiony silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a přechod do Polska. Osmnáctikilometrový úsek byl uzavřený kvůli sněžení od osmi hodin ráno.

„Situace ve středních Čechách se po silné vichřici již naprosto uklidnila a evidujeme zde běžný provoz distribuční soustavy. Poruchovým četám Skupiny ČEZ se ještě během včerejšího dne podařilo odstranit většinu poruch na vedení vysokého a nízkého napětí,“ prohlásila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová před devátou hodinou ráno.

Silnice 1/38 u Kolína byla od 11:00 do 13:30 uzavřena v obou směrech kvůli nehodě auta a kamionu. Sedmdesátiletý řidič osobního auta zemřel, nikdo další nebyl zraněn.

Doporučení řidičům

  • Vozidlo vybavte dekami, svítilnou, lopatou, sněhovými řetězy a propojovacími startovacími kabely, nutné jsou také zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku
  • Mějte zapnuté autorádio a poslouchejte stanici, která podává zpravodajství o dopravní situaci, na horách sledujte informace horské služby

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

V Ústeckém kraji byly silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči se na některých místech museli potýkat se sněhovými jazyky, na horách se závějemi a silným větrem. Policie už od rána řešila dopravní nehody na Ústecku a Děčínsku.

Také silnice na jižní Moravě byly dopoledne sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy byly holé a mokré, na vedlejších ale místy ležela uježděná vrstva tajícího sněhu. Šlo zejména o výše položené silnice druhých a třetích tříd. Lidé museli jezdit s opatrností především na Blanensku, Vyškovsku, Hodonínsku a Znojemsku.

V Olomouckém kraji by si řidiči měli v průběhu čtvrtka dát pozor na silný vítr i další sněhové přeháňky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Ujetý sníh s posypem se nacházel ve vyšších polohách Šumperska, Jesenicka a Prostějovska.

Vydatně sněžit mělo podle středeční výstrahy meteorologů do čtvrtečního večera, a to zejména na západě Česka (o výstraze čtěte zde). Na horách hrozí sněhové jazyky. Silný vítr by měl během dne dále slábnout.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Poslanci budou na mimořádné schůzi na žádost ANO mluvit o migračním paktu EU

18. dubna 2024  5:43

Dopady migračního paktu Evropská unie na Českou republiku chtějí ve čtvrtek na mimořádné schůzi...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...