Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravu místy komplikuje námraza, v Čechách hrozí ledovka

  7:34aktualizováno  10:51
První pracovní den nového roku musí řidiči jezdit se zvýšenou opatrností. Silnice v noci namrzaly například na Vysočině a na Liberecku. Na některých vozovkách v Olomouckém a Ústeckém kraji leží vrstva rozbředlého sněhu, zejména ve vyšších polohách. Dopoledne hrozí ve středních a severozápadních Čechách ledovka.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Výstraha na ledovku platí v dopoledních hodinách ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji.

„Přízemní teplota v severozápadní polovině našeho území se pohybuje pod bodem mrazu, teplota vzduchu kolem 0 °C. Na postupující studené frontě se místy vyskytnou i mrznoucí srážky a zejména v severozápadní polovině Čech bude tvořit ledovka,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák k aktuální výstraze.

V Karlovarském kraji dopoledne začalo pršet. Místy intenzivní déšť padá na promrzlé silnice a chodníky a vytváří na nich ledovku a na autech ledovou krustu. Přestože jsou silnice chemicky ošetřené, zejména na mostech by mohly klouzat. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Silnice na Vysočině v noci na pátek namrzaly. Silničáři jezdili s 68 sypači. Hlavní tahy jsou teď po chemickém ošetření holé a mokré, na silnicích nižších tříd leží ujetý sníh posypaný drtí. Řidiči by i tak měli jezdit s opatrností, řekl dispečer krajské správy a údržby.

Dopravní servis - Doprava.iDNES.cz

V Olomouckém kraji jsou na Přerovsku ráno na vozovkách zbytky rozbředlého sněhu, v ostatních částech jsou silnice většinou holé a mokré. Všechny silnice v kraji jsou sjízdné, místy se ale tvoří mlha. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na Prostějovsku jsou vozovky většinou holé a mokré, pouze ve vyšších polohách na nich leží vrstva ujetého sněhu s posypem. „Nutná je zvýšená opatrnost,“ stojí v hlášení dispečera správy silnic. Podobná situace je také na Olomoucku, Šumpersku a Jesenicku.

V Ústeckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. V horských úsecích leží místy zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací silničářů. Silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření a sjízdné.

K opatrnosti nabádají silničáři na silnicích nižších tříd v Krušných horách. Místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu, s opatrností jsou ale sjízdné. Dopravu v kraji podle policejního webu nekomplikuje žádná vážnější nehoda.

Předpověď ČHMÚ

V pátek bude zataženo až oblačno, jen zpočátku ojediněle polojasno. Na jižní Moravě byly ráno a dopoledne místy mrznoucí mlhy. Ojediněle mrholí, během dne od severozápadu občas zaprší. Zpočátku budou na Moravě srážky mrznout. Večer od severozápadu bude ubývat oblačnost a jen ojediněle se objeví přeháňky, v polohách nad 500 m sněhové.

Teploty se budou pohybovat od 2 do 6 °C, na východě místy kolem 1 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. Během dne se bude od severozápadu ochlazovat, bude vanout čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 25 m/s (90 km/h).

Silničáři v Libereckém kraji doporučují jezdit opatrně hlavně v horských oblastech. Na silnicích nižších tříd tam leží ujetá zledovatělá vrstva sněhu a vozovky mohou klouzat. Teploty v horách se pohybují jen těsně kolem nuly. Policie však nehlásí žádné problémy.

Hlavní tahy jsou většinou jen holé a po chemickém ošetření mokré. Velká část Libereckého kraje ale leží v chráněných oblastech, solí se proto udržuje ve sjízdném stavu jen zhruba 40 procent komunikací. Ostatní se sypou pískem či drtí nebo jen protahují pluhem. Zcela bez údržby zůstává 40 úseků v celkové délce 72 kilometrů. Jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava.

Silnice ve Zlínském kraji jsou většinou mokré či vlhké po chemickém ošetření. Na silnicích nižších tříd leží místy uježděná vrstva sněhu krytá posypem a podle ŘSD jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Do pátečních 10:00 platí výstraha meteorologů před náledím.

Sníh ze silnic v Pardubickém kraji vlivem oblevy rychle mizí. Zůstává jen na menších komunikacích a ve výše položených oblastech. Uježděná sněhová vrstva pokrývá vozovky silnic druhé a třetí třídy v okolí Litomyšle, Moravské Třebové, Poličky, Svitav a Žamberka. Pod sněhem je i státní silnice I/11 v úseku Červená Voda - Suchý Vrch na Orlickoústecku. Na Hlinecku a v Železných horách místy vzniká náledí.

V Královéhradeckém kraji musí řidiči od rána počítat se souvislou mlhou. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření, místy zůstává na cestách vrstva uježděného sněhu. Na Jičínsku je na cestách druhých a třetích tříd náledí, na Rychnovsku hrozí riziko místních námraz. Všechny silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Policie řidiče upozorňuje, že u kruhového objezdu Svobodné Dvory v Hradci Králové směrem na křižovatku u ČKD je kvůli porouchanému vozidlu neprůjezdný pravý jízdní pruh a v úseku je možné očekávat zdržení.

Mlha a ojediněle také ledovka komplikují po ránu provoz na silnicích Jihomoravského kraje. Dálnice a silnice první třídy jsou mokré po chemickém ošetření, a tedy sjízdné bez potíží. Na okreskách leží rozbředlý sníh krytý posypem, a to zejména tam, kde nelze používat chemii.

Například na Brněnsku směrem na Vysočinu se místy podle Jednotného systému dopravních informací vyskytuje ledovka, třeba v okolí Ostrovačic a Velké Bíteše. Mlha umožňuje řidičům dohlédnout asi na vzdálenost 100 metrů.

Středočeské silnice jsou sjízdné s opatrností. Dohlednost může snižovat mlha a mrholení, silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Policie po ránu zaznamenala nehodu například u obce Lidice na Kladensku, srazila se tam dvě osobní auta. Nehoda se obešla bez zranění.

Všechny silnice na jihu Čech jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Zejména na Šumavě ale musí řidiči počítat s namrzáním vozovek. Na Jindřichohradecku, Prachaticku, Strakonicku a Táborsku dopravu komplikuje mlha a na Českokrumlovsku silný vítr. Vozovka dálnice D3 je vlhká, sjízdná bez omezení. Náledí se momentálně vyskytuje mezi Bavorovem a Prachaticemi u obce Hájek. Na místo jedou cestáři.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...