Vladimír Šiška, náměstek ministra práce a sociálních věcí

Vladimír Šiška, náměstek ministra práce a sociálních věcí | foto: ČTK

Drábkův bývalý náměstek Šiška byl propuštěn z vazby

  • 314
Bývalý náměstek ministerstva práce Šiška viněný z korupce byl propuštěn z vazby. Podle státního zástupce již nehrozí obava z ovlivňování svědků.

"Obviněný Vladimír Šiška byl v úterý propuštěn z vazby, a to z rozhodnutí státního zástupce, podle kterého důvod takzvané koluzní vazby pominul, neboť byli vyslechnuti potřební svědci, a nehrozí tak obava z jejich ovlivňování a maření objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání," řekla ČTK mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

"Máme informace, že byl propuštěn z vazby. Co se týká vyšetřování, tak toto rozhodnutí vyšetřování nijak nenaruší a bude dále pokračovat," řekl iDNES.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Detektivové z protikorupčního útvaru zadrželi bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku 1. října. Kromě něj zadrželi i ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Policie je obvinila z trestného činu podplácení (více o razii na ministerstvu čtěte zde).

Podle vyšetřovatelů nabízel Šiška zakázku za 100 milionů firmě, která si stěžovala na to, jak úřad postupoval, když měnil dodavatele počítačového systému pro výplatu sociálních dávek

Kvůli zatčení svého náměstka rezignoval o dva dny později ministr Jaromír Drábek. Úřad opustí na konci října. Svůj krok odůvodnil tím, že soud na Šišku uvalil vazbu.

Přesto je Drábek přesvědčen, že je jeho náměstek nevinný. "Jsem přesvědčen, že po vyhodnocení všech informací dojde policie k závěru, že se pan Šiška ničeho trestného a ani nečestného nedopustil," řekl ministr poté, co vypovídal na policii (více se dozvíte například zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue