Zeman udělil Wintonovi Řád bílého lva, posmrtně vyznamenal Churchilla

  • 517
Sir Nicholas Winton přebral nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Prezident Miloš Zeman mu ho předal na Pražském hradě při speciálním ceremoniálu. In memoriam pak Zeman vyznamenal také někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla. Ostatní ocenění při příležitosti výročí vzniku republiky přeberou laureáti až večer.

„Velké díky za všechny děti, které jste zachránil,“ řekl Zeman při předávání řádu. V následném projevu prezident litoval, že se tak stalo až nyní. „Je takové české přísloví: lepší pozdě, než nikdy,“ řekl prezident směrem ke 105letému hrdinovi.  

Řád bílého lva

Řád Bílého lva

Je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Původně byl udělován lidem, kteří se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužili o Československo. V současné výtvarné podobě je udělován od roku 1994. Má vojenskou a občanskou variantu, pro hlavy států je doplněn řádovým řetězem.

Jeho držiteli jsou často současné a bývalé hlavy států, kromě těch ze sousedních zemí například bývalý americký prezident Ronald Reagan či španělský král Juan Carlos. Držiteli vojenské varianty jsou také odbojáři a bojovníci s nacismem.

„Děkuji všem za velký výraz vděku za něco, co jsem udělal už snad před sto lety,“ reagoval Winton. Uvedl, že se jen ve správné chvíli ocitl na správném místě a za pomoci přátel v Anglii mohl pomoci napravit strašné věci, které se tehdy děly.  Doplnil, že při snaze o záchranu dětí narazil na Čechy, kteří se snažili židovských dětí zbavit, ale i na Čechy, kteří byli ochotni pomoci dobré věci.

Pozdě podle Zemana přišlo také vyznamenání pro Churchilla, které převzal jeho vnuk Nicholas Soames. Řád první třídy dostal za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky. „Winston Churchill byl oddaným podporovatelem a obdivovatelem této země v době míru i války,“ řekl. Poté citoval slova samotného Churchilla z projevu v rozhlasovém vysílání v roce 1941.

„V průběhu historie žádný evropský národ neukázal větší vůli překonat všechny překážky než právě váš národ. Češi opakovaně byli schopni ukazovat svou odvahu a my ve velké Británii jsme přivítali s velkou ctí vaše vojáky. Jen díky nim jsme dokázali vyhrát bitvu o Británii, díky nim můžeme bojovat za základní lidská práva,“ uvedl Soames. „Děkuji pane prezidente, z hloubi svého srdce,“ poděkoval na závěr svého emotivního projevu.

Zeman připomněl, že jako prezident předal a ve svém funkčním období ještě předá mnoho vyznamenání. „Žádné z nich mě nenaplňuje takovou úctou a takovou pokorou jako právě dnešní vyznamená dvou velkých Britů,“ uvedl.

Winton se setkal se zachráněnými dětmi

Do Prahy Wintona přepravil český vládní speciál, ze zdravotních důvodů přijel z Velké Británie jen na několik hodin. Podle rodiny se však na návštěvu Prahy velmi těšil. Během ceremoniálu se potkal i s některými z 669 zachráněných židovských dětí. Pozváno bylo všech sedm žijících v Česku a jedna žena, která Wintonovi vděčí za život, dorazila z Británie.

Předání vyznamenání se v Trůnním sále Pražského hradu účastnila i Wintonova rodina. Přijel jeho syn Nick, vnučka Holly, vnuk Laurence, dcera Barbara a její manžel Steve. Nechyběl ani premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček nebo kardinál Dominik Duka.

Na úvod ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže a chlapecký pěvecký sbor zazpíval českou a britskou státní hymnu. Winton byl v Praze naposledy v lednu 2011 jako host světové premiéry celovečerního dokumentu Nickyho rodina.

Po slavnostním ceremoniálu a setkání se sedmi ze zachráněných dětí se Winton podíval na Václavské náměstí do hotelu Evropa, kde před válkou pobýval. V budově, která je nyní kvůli rekonstrukci zavřená, Winton strávil asi čtvrt hodiny. Před hotelem mu tleskalo a děkovalo v češtině i angličtině asi 50 lidí. Někteří si s ním chtěli potřást rukou, ale přes ochranku se k němu nedostali. Podle Zemana si Winton plánoval před podvečerním odletem zpět do Británie ještě dát české pivo.

Hrdinové nejen své doby

Nicholas Winton jako britský makléř v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa před nacisty. V osmi vlacích je odvezl do Londýna a našel jim náhradní rodiny. Poslední vlak s 250 dětmi nacisté zadrželi, protože krátce před jeho vypravením vypukla válka. Žádné z dětí v tomto vlaku válku nepřežilo.

O jeho činu se nemluvilo. Až v roce 1988 to zaujalo britskou historičku Elizabeth Maxwelovou, která zorganizovala setkání Wintona s „jeho dětmi“ v pořadu televize BBC That’s Life (Takový je život). Do šlechtického stavu byl Winton královnou povýšen za svou péči o staré lidi v Británii.

Sir Winston Churchill byl britským ministerským předsedou v letech 1940 až 1945 a 1951 až 1955. Byl jednou z klíčových postav druhé světové války. V kritických dobách vrátil Britům víru ve vítězství a s dalšími spojeneckými politiky se zasloužil o vojenskou porážku Německa. V březnu 1946 přednesl Churchill na univerzitě v americkém Fultonu památný projev, v němž mj. prohlásil, že „Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona“, a vyzval demokratický svět, aby se semkl proti komunistickému nebezpečí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue