ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Sinic stále přibývá. Zatím je ale na většině místech koupání bezpečné

  • 2
Navzdory zvýšení výskytu zdraví nebezpečných sinic v uplynulém týdnu nabízí mnoho přírodních koupališť stále vodu vhodnou ke koupání. Vyplývá to z dat krajských hygienických stanic. Sinicím, což jsou bakterie vytvářející škodlivé látky, se daří ve vedrech. Blížící se teplý víkend tak může podpořit jejich další šíření.

Kvůli zvýšení výskytu sinic už například není ke koupání vhodná voda v Dolcích u Trutnova v Královéhradeckém kraji. V ostatních sledovaných přírodních a umělých koupalištích v kraji je voda v pořádku. Podle ekologa Jiřího Klicpery přibývá sinic i v písníku Mělice na Pardubicku. Koupání v něm tak ekolog nedoporučuje. Ostatní sledovaná přírodní koupaliště v regionu mají ale podle hygieniků vodu vhodnou ke koupání.

Problémy se zvýšeným výskytem sinic má i Máchovo jezero v Libereckém kraji. Hygienici kvalitu vody označili třetím stupněm z pěti, tedy za zhoršenou. Lidé by se měli po koupání osprchovat a pro citlivější jedince, jako jsou alergici, těhotné či děti, není koupání vhodné. Na stupni tři je kvůli sinicím i nedaleké Hamerské jezero. Vodu na stupni čtyři, tedy nevhodnou ke koupání, mají v kraji rybník Bažantík u autokempu Sedmihorky v Českém ráji a koupaliště v Chrastavě u Liberce. Ostatní koupaliště v regionu ale mají většinou vodu bezproblémovou nebo jen mírně zhoršenou.

V Plzeňském kraji odborníci nedoporučují kvůli sinicím koupání v přehradě České údolí u Plzně. Špatná je voda na horním konci přehrady Hracholusky, na Butově, zatímco u hráze je voda v pořádku. Většinou dobré koupání nabízejí také rybníky v Plzni.

Vesměs dobrou kvalitu má voda přírodních koupališť v Ústeckém kraji. S řasami, sinicemi a sníženou průhledností vody musejí lidé počítat jen v jezeře Chmelař u Úštěku nebo ve Varvažově na Ústecku. I většina koupališť v Karlovarském kraji nabízí koupání bez zdravotních rizik. Výjimkou je jen Velký rybník u Hroznětína na Karlovarsku, kde je voda ke koupání nevhodná.

Ve středních Čechách má zhoršenou jakost vody písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde by se lidé měli po koupání osprchovat. Na několika dalších místech je zhoršená průhlednost vody, ale jinak je koupání v přírodě v kraji bez potíží. Na Vysočině hygienici opět prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku vydaný koncem června kvůli sinicím. Naopak se mírně zlepšila voda v rybnících Domanínský a Medlov na Žďársku, kde sinic ubylo.

Lidé se mohou bez obav koupat i v Olomouckém kraji. Voda štěrkopískových jezer Poděbrady u Olomouce i Plumlovské přehrady na Prostějovsku je v pořádku. Na jihu Moravy mají mírně zhoršenou kvalitu vody koupaliště Výrovice na Znojemsku a Palava na Blanensku, dá se v ní ale koupat. Na dalších místech je kvalita vody dobrá. Kvalita vody je v pořádku také ve většině přírodních koupališť v Moravskoslezském kraji. Výjimkou je Těrlická přehrada na Karvinsku, kde přetrvává riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, kterou způsobují larvy motolic.

I voda kontaminovaná sinicemi se dá po úpravě pít: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue