Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MF DNES

Na řadě míst fouká silný vítr, v nárazech i přes sto kilometrů

  • 5
Na řadě míst republiky, zejména na Vysočině, jižní a střední Morově a na horách na severu země fouká silný vítr. Nejsilnější náraz zatím meteorologové naměřili na Dolní Moravě - Slaměnce a to 104 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru také nejezdí lanovka na Ještěd.

Silně foukat začalo od pátečního odpoledne. Na Vysočině se vichr objevil nejprve zejména na Svratouchu. „Od té doby pomalu zesiloval také na ostatním území Vysočiny, na jižní a střední Moravě, na horách na severu a severovýchodě území a v menší míře také ve východních a severních Čechách,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na webu infomet.

Nárazy větru nad sto kilometrů v hodině zaznamenaly přistroje u chaty Slaměnka, která se nachází u horní stanice lanovky na Králický sněžník, a po jedenácté hodině i Šerák v Jeseníkách, kde byl naměřeno 100,8 kilometrů v hodině. Stokilometrové metě se blížily i nárazy na Svratouchu na Vysočině  (nejvíce 97 km/h), na Lysé Hoře v Beskydech  (91) a na Sněžce v Krkonoších (89).

Silný vítr fouká i v horách Libereckého kraje. Nejezdí kvůli tomu lanovka na Ještěd.

Naopak v jihozápadní polovině Čech a v oblasti Moravské brány fouká jen slabý vítr do 15 kilometrů v hodině.

V sobotu a v noci na neděli předpovídají meteorologové čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy přes sedmdesát a na hřebenech hor přes devadesát kilometrů v hodině. Výjimkou bude jihozápadní polovina Čech, kde bude foukat jen slabě. V neděli pak vítr zeslábne v celé republice


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video