Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českem se v noci prohnal silný vítr, na jihu budou stoupat hladiny řek

  8:11aktualizováno  18:05
Silný vítr v noci na neděli zaměstnal hasiče i energetiky. Hasiči do brzkého rána vyjeli k více než 300 případům, zaměstnaly je hlavně polámané větve a poničené střechy domů. Tisíce domácností mají problémy s dodávkou elektřiny. Podle meteorologů ještě silnější nápor větru přijde z neděle na pondělí, lidé mají omezit pohyb venku.

Silný vítr strhl střechu v Hustopečích na Břeclavsku. (10. března 2019 ) | foto: ČTK

Meteorologové zvýšili varování před větrem na stupeň velmi silný. Během pondělí bude vítr slábnout. Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek.

Meteorologové čekají, že nejvyšší dosažené vodní stavy na některých úsecích řek v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice včetně Malše překročí 1. povodňový stupeň, ojediněle se mohou přiblížit až k 2. stupni, hladiny řek budou stoupat během neděle, kulminace se očekává v noci na pondělí.

Hasiči v noci na neděli vyjeli k více než třem stům zásahům, v některých krajích zasahovali během odpoledne a noci i více než šedesátkrát. Většinou odklízeli stromy ze silnic.

Silný vítr během noci poškodil elektrické vedení na mnoha místech v jižních Čechách i na jižní Moravě. V neděli odpoledne společnost E.ON evidovala bez elektřiny asi 2 100 domácností.

Nejhorší situace byla ráno podle mluvčí společnosti Martiny Slavíkové v jižních Čechách, kde kvůli silnému větru došlo k 17 poruchám na vedení vysokého napětí.

 Na Havlíčkobrodsku postihl výpadek elektřiny 1 700 domácností. „Jinak poruchovost je v ostatních oblastech jen mírně zvýšena, zhruba dva tisíce zákazníků s výpadkem v naší oblasti elektřiny včetně Havlíčkobrodska,“ přiblížil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Více než šedesát zásahů za noc

Mezi desátou hodinou večer a půlnocí vyjeli hasiči k 214 případům. „Dlouhodobý denní průměr je 163 technických pomocí za 24 hodin,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Od půlnoci do čtyř hodin ráno vyjeli hasiči k dalším 122 technickým pomocem. Pak se už situace uklidnila.

„Do půlnoci vyjížděli hasiči nejvíc v kraji Středočeském, Ústeckém, Libereckém a Pardubickém. Po půlnoci, jak se vítr hnal přes Českou republiku, pak nejvíc výjezdů zaznamenal Kraj Vysočina, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský,“ popsala Zaoralová. V odstraňování následků silného větru budou hasiči pokračovat i v neděli. 

Stromy poškodily zaparkovaná auta

Hasiči v Plzeňském kraji od sobotních šesti hodin večer do nedělních šesti hodin ráno evidují 68 událostí, z toho 60 spojeno se silným větrem. „Šlo převážně o stromy popadané na silnice, případně na elektrické vedení. Měli jsme také výjezd k větrem částečně poškozené střeše,“ uvedl důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička.

Silný vítr v Česku pokračuje. V noci na pondělí dosáhne síly orkánu

V Karlovarském kraji byla podle tamních hasičů situace klidnější. Hasiči v sobotu večer vyjeli odstraňovat popadané stromy například v Teplé, v Chodově, v Chebu, Mariánských Lázních či v Aši. 

„Ve dvou případech v Chebu a v Aši spadlé stromy poškodily zaparkovaná osobní auta. Na železniční trati v Aši pak spadl strom na koleje, přijíždějící osobní vlak stihl zastavit. Událost je tak bez zranění, pro dva cestující z vlaku byla zajištěna náhradní doprava,“ sdělil mluvčí hasičů Martin Kasal.

Omezit pohyb venku i řízení

Kvůli silnému větru hasiči radí omezit pohyb venku a jízdu autem. Lidé by rozhodně neměli chodit do lesa.

„Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici,“ dodala Musilová. 

Jihočeští hasiči museli od sobotního odpoledne kvůli větru zasahovat více než padesátkrát, nejvíc v noci. Nejčastěji odklízeli popadané stromy ze silnic, v Dobšicích a v Dačicích zajišťovali části uvolněných střech. Situace se zklidnila hodinu po půlnoci. 

Hodinu před půlnocí byl přerušen provoz na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí. Náhradní autobusy tam podle Českých drah pořád jezdí v úseku Horní Cerekev - Jarošov nad Nežárkou.

Popadané stromy na dráze v noci na neděli poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou na Jindřichohradecku, opravu zajišťuje Správa železniční dopravní cesty. Podle aktuálních údajů na webu by měl být provoz na této železnici obnoven kolem poledne.

 „Největší nápor pak jednotky zažily po dvacáté hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než 40 událostem,“ popsala jejich mluvčí Vendula Matějů.

Silný vítr přidělal starosti i v Karlovarském kraji. V neděli odpoledne například strhnul téměř polovinu střechy z budovy, v níž sídlí ostrovský finanční úřad.

„Na zemi je kompletní střešní konstrukce. Trámy a plechové krytí spadly i na zaparkované automobily, naštěstí to nikoho nezranilo,“ uvedl starosta Ostrova Jan Bureš. Podle jeho slov padající trosky poničily osm aut.

„Ještě jsou tu tři vozy nepoškozené, ty jsme nechali odtáhnout, zdarma samozřejmě, aby hasiči mohli místo zajistit,“ dodal Bureš. Ten chce prostřednictvím mobilní aplikace Česká obec vyzvat obyvatele, aby zkontrolovali stav svých střech. „Už nám z jedné ulice volali, že se jim asi hýbe střecha, naši strážníci se tam pojedou podívat,“ dodal starosta Bureš.

Blesk zapálil rodinný dům

Podobně napilno však měli i hasiči na Vysočině, kteří od sobotního do nedělního rána také zasahovali u více než pěti desítek případů.

„Nejvíce událostí řešili hasiči na Pelhřimovsku a Jihlavsku. Nejvíce zásahů jsme zaznamenali od jedenácté hodiny večer do jedné hodiny ráno,“ přiblížila jejich mluvčí Petra Musilová. 

V Koutech na Havlíčkobrodsku začal v sobotu před jedenáctou hodinou v noci po úderu blesku hořet rodinný dům. „Majiteli se podařilo požár uhasit ještě před příjezdem hasičů na místo události,“ dodala Musilová.

Výstraha

Meteorologové varují před silným větrem s nárazy nad 65 kilometrů v hodině znovu od dnešních tří hodin odpoledne, výstraha platí do pondělního poledne. 

Na horách může mít vítr v nárazech rychlost až 125 kilometrů v hodině a dosáhnout tak síly orkánu.

V Jihočeském a Plzeňském kraji meteorologové od nedělní do pondělní jedné hodiny odpoledne vyhlásili povodňovou bdělost. 

Zvýšené množství výjezdů během sobotní noci zaznamenali i hasiči na Olomoucku. Nejčastěji vyjížděly jednotky od desáté hodiny večer do půlnoci. 

„Zásahy hasičů pokračuji nepřetržitě i doposud, do statistik již v tuto chvíli zapisujeme více jak čtyři desítky žádostí převážně o pomoc s odstraňováním spadených stromů na komunikace, železnici, či místa ze zvýšeným pohybem osob,“ popsal mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák. Nejčastěji se podle něj jedná o zásahy na Prostějovsku a Olomoucku. 

Hasiči na východě Čech museli od soboty večer vyjíždět k desítkám zásahům způsobených silným větrem. „V jednom případě narazil osobní vůz v Hradci Králové v Kutnohorské ulici do spadlého stromu na silnici, nehoda se obešla bez zranění,“ uvedla mluvčí hasičů v Královéhradeckém kraji Martina Götzová. V současnosti je spadlému stromu neprůjezdná silnice 28426 u obce Nová Paka na Jičínsku.

V Pardubickém kraji odklízeli hasiči stromy a větve například v Městečku Trnávka na Svitavsku, Dolních Libchavách na Orlickoústecku, Krouně na Chrudimsku nebo Sezemicích na Pardubicku. V Proseči na Chrudimsku vítr utrhl plechovou střechu, v Ústí nad Orlicí - Kerharticích spadl sloup elektrického vedení.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Proč se zřítil ruský bombardér? Argumenty hovoří proti sestřelení Ukrajinci

19. dubna 2024  19:24

Víc argumentů hovoří proti verzi Ukrajiny o tom, že sestřelila ruský strategický bombardér Tu-22M3....

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...