Jan Šílený, odborník na zemětřesení

Jan Šílený, odborník na zemětřesení | foto: iDNES.cz

Silné otřesy nás nečekají, uklidňuje po chvění na Chebsku seizmolog

  • 42
Série zemětřesení na Chebsku, z nichž to nedělní dosáhlo čtyř stupňů Richterovy škály, nejsou předzvěstí mohutných otřesů. Říká to seizmolog Jan Šílený. "Jsme uvnitř tektonické desky, na zdejších zlomech nemůže dojít k akumulaci napětí vedoucí ke katastrofickým zemětřesením," vysvětluje.

Tři nejsilnější záchvěvy vychýlily minulý týden ručičky seizmografů do hodnot mezi 2,5 a 3,9 stupně Richterovy škály. "Lidé se bojí, já také," komentovala v neděli otřesy Veronika Dolejšová z Nového Kostela. - čtěte Další zemětřesení na Chebsku dosáhlo ráno čtyř stupňů Richtera

Katastrofická zemětřesení ale podle Šíleného nepřijdou. "Maximum, které se dá očekávat, je kolem magnituda 5 Richterovy stupnice, což jsou pořád ještě zemětřesení slabá. Místní účinky však mohou být výrazně citelné, zvlášť když ohnisko leží v malé hloubce. Pro obyvatele mohou být nepříjemné," odpověděl v rozhovoru se čtenáři Šílený.

. odpovědi seizmologa JANA ŠÍLENÉHO čtěte zde

I zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály by ale bylo desetkrát silnější než čtyřstupňové otřesy. Stupnice seizmologa Charlese Richtera z roku 1935 je totiž logaritmická, každý bod na stupnici značí rozdíl řádu.

"Stavby hospodářských celků, jako jsou přehrady nebo elektrárny, jsou projektovány s ohledem na maximální očekávané zemětřesení v dané oblasti," uklidňoval odborník obavy, že by otřesy mohly poškodit infrastrukturu a důležité stavby.

Šílený zauvažoval i o možné spojitosti otřesů s propadem půdy nad budovaným tunelem v pražské Stromovce, za pravděpodobnou ji ale nepovažuje. "Takový efekt je velmi nepravděpodobný vzhledem k malé amplitudě seizmických vln přicházejících od západočeských zemětřesení," řekl k tomu.

. Infografika - příčiny a měření zemětřesení

Chebsko, kde se v posledních dnech často chvěje země, bylo i svědkem nejsilnějšího zemětřesení na českém území v historii. "Nejsilnější zemětřesení na území republiky nastala na Chebsku v letech 1903 a 1908, odhadovaná síla byla kolem stupně 5 Richterovy škály," podotkl Šílený.

Informace o velikosti zemětřesení mohou lidé získat na webové stránce Geofyzikálního ústavu. Jak se v případě zemětřesení zachovat, se lidé mohou dozvědět na stránkách Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video