Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevidím, neslyším. Nenahlášené týrání skončilo úmrtím dvou batolat

  0:04
Policie vyšetřuje za tři týdny už druhou vraždu batolete v Česku a v obou případech je podezřelým partner. K poslednímu činu došlo v pondělí ve večerních hodinách v bytě na pražském Chodově, kde zemřela teprve tříletá dívenka. Z jejího ubodání je obviněn partner matky.

Na schodišti bytového domu v Praze na Chodově seděla mladá žena Vendula a brečela. Čekala na policii po další hádce s partnerem. Stejně jako v pondělí, kdy policisté přijeli do domu řešit spory hned třikrát.

Poslední incident dopadl tragicky. Při hádce zemřela tříletá dívenka. Z jejího ubodání je obviněn partner matky.

Po násilí v pražském bytě zemřelo dítě, kriminalisté obvinili podezřelého muže

„Přišli policajti a ptali se, jestli jsme neslyšeli hádku. Rány a hluk jsme z jejich bytu slyšeli často,“ říká soused, který bydlí o patro níže. Mladá dvojice žila v bytě v šestém patře v podnájmu zhruba rok. „Loni v létě jsem ji tady dole viděla sedět na schodišti. Čekala na policisty, které pak vzala nahoru do bytu. To se opakovalo ještě jednou,“ říká pošťačka Martina, jež bydlí v přízemí.

Policie zatím k úmrtí dítěte nechce sdělit žádné podrobnosti. Uvedla pouze, že policisté z 1. pražského oddělení specializující se na vraždy zadrželi sedmadvacetiletého muže.

Bylo před jedenáctou v noci, když kriminalisté se záchranáři přijeli k domu. „V jednom z bytů došlo podle prvotních informací k násilnému trestnému činu, kdy se obětí stalo nezletilé dítě,“ informovala policejní mluvčí Andrea Zoulová. 

Podle sousedů údajně podezřelý muž dítě ubodal. „Už přes den tady policisté byli několikrát, jednou strážníci, dvakrát státní policie,“ říká jeden z obyvatel rozlehlého bytového domu v Horynově ulici na pražském Chodově.

V domě jsou stovky bytů a lidé se sem stěhují teprve rok. A není to žádná ubytovna – nájemné je zde za padesátimetrový byt zhruba dvacet tisíc korun měsíčně. „Právě tím, jak se sem lidé teprve stěhují a je tu poměrně velká fluktuace, je tu často hluk i večer, a tak si člověk občas říkal, jestli jsou to hádky, nebo se někdo zrovna stěhuje,“ říká další ze sousedů. Nikdo z nich tak sociální úřady na možné problémy v rodině neupozornil.

Stejně jako při podobném incidentu z poloviny února, kdy zemřel tříletý chlapeček v Lounech. Tam kriminalisté zadrželi jeho devatenáctiletého otčíma, kterého obvinili z těžkého ublížení na zdraví a týrání osoby žijící ve společné domácnosti. Soud ho poslal do vazby. 

Dítě mělo údajně vytrhané vlásky a po bytě byly skvrny od krve. Matka to věděla, okolí také, ale nikdo nezasáhl. „Kluk ho nechtěl poslouchat, tak ho za to mlátil, netušila jsem, že to dojde takhle daleko. Bála jsem se, že by mi malýho vzala sociálka, kdybych to nahlásila,“ bránila se žena.

Měl jsem otevřít hubu...

S partnery a dítětem žil přitom v bytě ještě jeden mladík; i ten o všem věděl. Po smrti dítěte napsal na Facebook: „Vím, že sem měl otevřít hubu!“ Kvůli němému okolí se o situaci v rodině nedozvěděla sociálka. Navíc chlapeček neměl v Lounech trvalý pobyt, což dohled sociálních pracovníků zkomplikovalo. Ten totiž provádí sociálka v místě, kde je dítě hlášené, a když se odstěhuje, před úřady se stane do jisté míry „neviditelné“.

Počet týraných dětí

Tělesné týrání

Chlapci

do 1 roku - 16

od 1 roku do 3 let - 37

od 3 let do 6 let - 60

od 6 let do 15 let - 203

od 15 let do 18 let - 23

Dívky

do 1 roku - 10

od 1 roku do 3 let - 18

od 3 let do 6 let - 49

od 6 let do 15 let - 172

od 15 let do 18 let - 47

Psychické týrání

Chlapci

do 1 roku - 12

od 1 roku do 3 let - 46

od 3 let do 6 let - 80

od 6 let do 15 let - 270

od 15 let do 18 let - 41

Dívky

do 1 roku - 18

od 1 roku do 3 let - 50

od 3 let do 6 let - 80

od 6 let do 15 let - 249

od 15 let do 18 let - 63

Zdroj: MPSV

Pozn.: za rok 2017

„Rodinu dítěte, kde došlo k tragické události, nevedeme v evidenci ochrany mládeže orgánu sociálněprávní ochrany dětí. Orgán sociálněprávní ochrany dětí neobdržel žádné oznámení upozorňující na nepřiměřené zacházení s nezletilým dítětem,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví lounského městského úřadu Iva Vildová.

Zhruba před čtvrtrokem přesto k rodině sociální pracovníci přišli, a to na žádost úřadu z místa trvalého bydliště. Podle Vildové se v tu dobu vše jevilo v pořádku.

Dočasné bydliště je pro úřady skutečně problém. „Dítě přísluší k sociálnímu odboru podle místa trvalého bydliště, když se přestěhuje, dozvíme se to spíše jen náhodou. Občas dostaneme informaci, že se k nám někdo stěhuje od jiného sociálního odboru. Často se ale stává, že rodina zmizí, aniž by si trvalé bydliště změnila, v takovém případě se o tom dozvídáme spíše jen náhodou, například přes lékaře, který dítě ošetřuje,“ říká vedoucí sociálního odboru Praha 11 Gabriela Hostomská.

Pravděpodobnost, že se případy týrání velmi malých dětí dostanou na stůl sociálních pracovníků, je podle Ivy Pěchové z Dětského krizového centra bohužel hodně nízká. „Když se podíváte na případy hlášené sociálním odborům, je jich v tomto věku velmi málo. Nevíme, jestli je to proto, že se to děje méně často než u starších dětí, nebo proto, že se na to častěji nepřijde. Týrané starší děti se na nás samy obracejí, dítě v předškolním věku obvykle nedokáže vyhodnotit, co je a co není v pořádku,“ vysvětluje. A to je problém. Na každý šetřený případ podle odborníků připadá deset dalších, o kterých se nikdy nikdo nedozví.

Jedinou šancí u velmi malých dětí je znepokojený dospělý, který promluví za ně. Ať už je to příbuzný, soused, nebo třeba lékař, který má týrané dítě v péči. Tříletý chlapeček z Loun ale zachránce nenašel, i když ho sousedé podle svých slov vídali často s podlitinami. 

Občas hraje roli i obava z toho, že by z týrání dítěte někoho obvinili falešně nebo že by oznámení úřadům celou situaci ještě zhoršilo. Těm, kdo si nejsou jistí, doporučuje Iva Pěchová zavolat na některou z linek bezpečí, které se na problematiku týraných dětí zaměřují. „Pokud je podezření silné, tak bych neváhala a obrátila bych se na místní sociální odbor,“ říká Pěchová. Co rozhodně nedoporučuje, je rozebírat takové podezření na sociálních sítích.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v tuto chvíli nepřipravuje žádnou změnu praxe. „Pokud nedojde ke změně trvalého bydliště dítěte, nedochází ani ke změně místní příslušnosti OSPOD,“ říká tisková mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová s tím, že OSPOD se navzájem mohou požádat o pomoc. Na otázku jak vyřešit situaci, když se rodina přestěhuje a úřady nové bydliště neznají, neodpověděla.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...