Zleva: šéf středočeských hasičů Žižka, bývalý hasič Štrupl, Doležel s Péťou, Jaroslav Hlaváč z Inspekce ministerstva vnitra, lobbista Spyra.

Zleva: šéf středočeských hasičů Žižka, bývalý hasič Štrupl, Doležel s Péťou, Jaroslav Hlaváč z Inspekce ministerstva vnitra, lobbista Spyra.

Šibal Doležel za sebou nezametl stopy

  • 88
"Lázeňský švihák" Zdeněk Doležel byl při svém zatčení 10. října v šoku. Vůbec s ním nepočítal a nestačil po sobě zamést stopy. Policie tak při následné domovní prohlídce našla u Doležela fotku, kde jsou šibalové s lobbistou Spyrou a tehdejším důstojníkem Inspekce ministerstva vnitra.

Je úterý 10. října 2006 a Zdeněk Doležel, někdejší šéf kabinetu dvou premiérů ČSSD Paroubka a Grosse, si jde užít nádherný den babího léta. Na své Vysočině jde k vodě chytat ryby. Ještě na lesní cestě ho však najednou překvapí komando policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

"Jste zatčen," zakřičí na něj detektivové a začnou ho prohledávat, jestli není ozbrojen. Doležel se zastaví, pouští na zem své rybářské náčiní včetně prutů a dává ruce na auto. "To si děláte prd...," vzdychne naštvaně, ale nijak se nebrání.

Přesně tak podle policejních zdrojů probíhalo zatčení jednoho z největších "šibalů" ČSSD v aféře s tunelováním dotací z evropských fondů. Kromě Doležela skončil ve vazbě kvůli vydírání a korupci ještě jeho "parťák" - starosta obce Budišov Ladislav Péťa (ČSSD), úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka a exnáměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová.

Šibalové, policista i  Spyra na jedné fotografii
Mezi zabavenými věcmi z Doležlova bytu byl personální spis exministra vnitra Františka Bublana. Detektivy ale úplně nejvíc zaujala jedna jediná fotografie. Je z 15. dubna 2003 a je na ni zachyceno šest lidí při bohulibé akci: při předávání invalidního vozíku jednomu postiženému člověku.

Při letmém pohledu nebudí fotografie žádnou senzaci. Jenže detailní rozbor celé šestice zachycených lidí přinesl "neuvěřitelné" zjištění: jsou na ní šibalové Doležel a Péťa a vedle nich stojí důstojník Inspekce ministra vnitra Jaroslav Hlaváč, šéf středočeských hasičů Jan Žižka a také polský lobbista Jacek Spyra - známý z kauzy Unipetrol.

Kromě lobbisty Spyry šlo o příznivce někdejšího premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse. U předávání invalidního vozíku byl tehdy ještě také Pavel Přibyl, tehdejší Grossova pravá ruka. (Přibyl, který později vedl Grossovi dokonce Úřad vlády, není na snímku zachycen, protože stál opodál.)

Spojitost se smrtí Mrázka
Co tato náhodná fotografie dokazuje?
1. Doležel a Péťa se znali již řadu let.
2. Oba patřili ke Grossovu křídlu v ČSSD.
3. A oba měli významné spojence uvnitř Inspekce ministra vnitra.

A právě důstojník inspekce Hlaváč v obležení šibalů překvapil detektivy ÚOOZ nejvíce. Tento muž totiž letos v květnu spustil velmi kontroverzní vyšetřování několika detektivů ÚOOZ, kteří se od ledna snaží vyšetřit nájemnou vraždu podnikatele Františka Mrázka.

Mnozí lidé, a to včetně šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho, jsou od samého začátku přesvědčeni, že vyšetřování jeho lidí je vykonstruované a že mělo jen znemožnit pátrání po vrahovi Mrázka. Kubiceho útvar se totiž ubíral i "politickým směrem", tedy že si zabití nepohodlného Mrázka objednal některý z politiků ČSSD.

A právě ve chvíli, kdy ÚOOZ začal letos v dubnu v kauze Mrázek odposlouchávat i Pavla Přibyla, založil Přibylův kamarád Jaroslav Hlaváč na detektivy ÚOOZ zvláštní spis kvůli údajným prohřeškům při vykazování služebních cest.

Když se to šéf ÚOOZ Kubice dozvěděl, začal bít na poplach. Upozorňoval na "spiknutí" své nadřízené. Když viděl, že to nikam nevede, a hrozí, že jeho lidé budou od vyšetřování kauzy Mrázek odstaveni, odešel do Sněmovny a předal poslancům branného výboru tajnou zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a ČSSD.

Po změně vlády, když se stal ministrem vnitra Ivan Langer z ODS, byl Hlaváč kvůli podivnému vyšetřování v této kauze postaven mimo službu.

"Kamarádi z kriminálky"
A tak se detektivům ÚOOZ před třemi týdny při pohledu na fotografii z roku 2003, kterou našli v Doleželově bytě, uzavřel kruh: Hlaváč, Doležel, Přibyl, Gross.

Proč se vlastně v roce 2003 všichni tito zdánlivě nesourodí aktéři sešli a komu to předávali invalidní vozík? Člověk, který vozík dostal, se jmenuje František Štrupl a je to bývalý hasič. Žije v malé obce Libiš u Neratovic a v době katastrofálních záplav v roce 2002 mu velká voda poničila dům, ale hlavně: vzala mu i invalidní vozík.

O tomto neštěstí se dozvěděl Jaroslav Hlaváč. Před svým příchodem na Inspekci ministra vnitra pracoval u středočeské kriminální služby jako vedoucí oddělení obecné kriminality. Jeho podřízenou byla tehdy i Štruplova dcera Marta.

"Ona mi o té tragédii svého otce řekla. Štrupl byl hasič, ale byl po úrazu, protože boural autem při výkonu povolání. Tak se to dalo nějak dohromady a ten vozík se mu prostě předal," řekl Hlaváč MF DNES.
Komu přesně o nápadu řekl a proč se na předávací akci objevil Doležel, Péťa či Spyra, o tom prý Hlaváč nemá vůbec tušení. "To víte, jsou to už tři roky. Nepamatuji si to. Ale vím, že Péťa byl pro mě úplně cizí člověk. Stejně jako Spyra a Doležel," uvedl Hlaváč.

Spyra zaplatil 15 tisíc
Lepší paměť má lobbista Jacek Spyra. "Pamatuji si to dobře. Pro tu akci mě získal Doležel, s nímž jsem se znal už od roku 2001. Požádal mě, jestli bych v rámci svého programu sociálního sponzoringu, který jsem dělal třeba s místopředsedou vlády Zdeňkem Škromachem, nefinancoval i nákup toho invalidního vozíku pro pana Štrupla. Stálo mě to tehdy jen 15 tisíc korun," řekl Spyra a dodal: "Tu akci tenkrát organizoval Doležel a Pavel Přibyl."

Proč Přibyl? Ten byl totiž kdysi na středočeské kriminálce podřízený Jaroslava Hlaváče. Starostu obce Budišov Ladislava Péťu z Vysočiny přivedl na akci jeho kamarád Doležel. Podle Spyry dal Štruplovi šek na deset tisíc korun.

Zajímavé je, že dva aktéři z této fotografie - Doležel a Spyra - o dva roky později, v létě 2005, hráli klíčovou roli ve velké korupční aféře Unipetrol. Doležela tehdy přistihla skrytá kamera TV Nova, jak si říká Spyrovi o pětimilionový úplatek kódovanými slovy "pět na stole v českých". Při předávání vozíku byli všichni ještě velcí kamarádi.

Hlaváč by možná šibaly zachránil
Stejně přátelský byl ke všem i "duchovní otec" celé akce Jaroslav Hlaváč, který stojí na fotografii úplně vzadu s usmívá se. Podle detektivů ÚOOZ byl až příliš a nadstandardně přátelský ke všem "šibalům" i řadu let potom.

Kdyby ho ministr vnitra nepostavil mimo službu, možná by začal stíhat kvůli "cesťákům" právě detektivy ÚOOZ, což by paradoxně zachránilo Doležela i Péťu. Ti samí detektivové, které Hlaváč původně vyšetřoval, totiž nyní Péťu i Doležela zatýkali.
A co říká Hlaváč na to, že si ÚOOZ díky fotografii myslí, že patří ke skupině šibalů? "Já si myslím, že by bylo nejlepší, kdyby úozeťáci (slangový výraz pro důstojníky ÚOOZ - pozn. red.) přestali myslet a začali něco dělat," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video