Pietní místo na Masarykově náměstí v Ostravě

Pietní místo na Masarykově náměstí v Ostravě | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Začal třídenní státní smutek. Vlajky vlají na půl žerdi, ruší se zábava

  • 1145
V České republice začal úderem středeční půlnoci třídenní státní smutek. Češi jím uctí zesnulého prezidenta Václava Havla, jehož rakev se ráno ve smutečním průvodu přemístí na Pražský hrad. Smutek se dotkne kulturních i sportovních akcí, zapojí se i kraje. Poslední rozloučení s významným českým státníkem proběhne v pátek.

O rekordním státním smutku rozhodla vláda v pondělí. Potrvá až do pátku, kdy bude Václav Havel v kruhu rodinném pohřben. Na veřejných budovách visí vlajky na půl žerdi, v pátek přesně v poledne Češi na minutu utichnou. (více čtěte zde)

Loučení s Havlem

Auto s ostatky Václava Havla projíždí Karlovým mostem, v pozadí cíl smutečního...
Hned za autem šla vdova Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Byly středem pozornosti.
  • Ve čtvrtek od 8:00 bude do 20:00 Vladislavský sál s rakví exprezidenta zpřístupněn veřejnosti. V mnoha kostelech se budou sloužit smuteční mše.
  • V pátek v poledne začíná státní pohřeb v katedrále sv. Víta na Hradě. Obřadu se zúčastní Havlova rodina, přátelé, čeští politici i státníci z celého světa. Veřejnost bude moci obřad sledovat na Hradě na obřích obrazovkách. Pak se koná soukromý obřad v krematoriu.
  • V páteční poledne mohou lidé uctít Havlovu památku minutou ticha.
  • Ve 20:00 začíná v pražské Lucerně koncert nazvaný Pocta Václavu Havlovi.
  • KONDOLENČNÍ KNIHA: Pošlete smuteční dopis přes iDNES.cz

Státní smutek zahájí ve středu v osm hodin ráno smuteční průvod, který z centra Pražská křižovatka převeze rakev Václava Havla na Hrad. Nejprve ji povezou v autě, na Hradčanech pak rakev uloží na historickou lafetu taženou šestispřežím kladrubských vraníků. Ta ji přepraví do areálu Pražského hradu. (více čtěte zde)

Poslední rozloučení s prvním českým prezidentem proběhne v pátek při mši v Chrámu svatého Víta. Za přítomnosti mnoha známých osobností ji povede arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka.

Účast už potvrdila například americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová s manželem Billem nebo bývalý polský prezident Lech Walesa. Dorazí i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, hlava Gruzie Michail Saakašvili či rakouský prezident Heinz Fischer. (více čtěte zde)

Na Hradčanském náměstí a II. nádvoří Pražského hradu budou ve středu a v pátek instalovány velkoplošné obrazovky, které budou přenášet dění z Vladislavského sálu a svatovítské katedrály.

K českému truchlení se připojí také Slovensko, kde vláda vyhlásila státní smutek na pátek, den pohřbu Václava Havla. (více čtěte zde)

Provoz pražské MHD bude nejistý, spoléhejte raději na metro

Na dopravní komplikace kvůli středečnímu průvodu se připravuje pražská policie. Kromě trasy průvodu z centra Prahy na Pražský hrad omezí provoz na Smetanově nábřeží, v Křížovnické a Karmelitské ulici a v jejich okolí. Kvůli předpokládané velké účasti lidí policie nedokáže odhadnout, kdy bude která ulice uzavřená.

V pátek v poledne se také na minutu zastaví dopravní prostředky pražské MHD. Dopravce zároveň doporučil lidem, aby ve středu během smutečního pochodu upřednostnili metro. Povrchová doprava totiž nemusí jet podle jízdních řádů, nebo může být zcela zastavena.

Havlovu památku uctí také v regionech. Například v Českých Budějovicích utichne kvůli státnímu smutku zvonkohra na radnici. Kino Kotva nebude promítat a ruší se i kulturní akce. Naopak ostravští radní se rozhodli, že v době státního smutku nebudou kulturní a sportovní akce omezovat. "Uctění památky necháváme na zvážení jednotlivců a pořadatelů akcí," řekl ostravský primátor Petr Kajnar.

Sázkaři si nevsadí, diváci neuvidí komediální seriály

Kvůli smutku upraví programy i televizní stanice. Česká televize místo zábavných pořadů typu Pokondr live nebo Všechnopárty zařadí například premiéru "netradičního dokumentu" Václav Havel a Dominik Duka: společný výslech.

Podobně bude postupovat i Nova, vypustí komediální seriály i tečku svých Televizních novin Borec na konec. Prima neplánuje výraznější programové zásahy. Havla uctí smuteční variantou vysílacího loga a vzpomínka na prezidenta se objeví i ve vysílací grafice. (více o změnách v programech televizí čtěte zde)

Smutek se dotkne také kulturních akcí. Své dva vyprodané koncerty v pražské Lucerně zrušil i zpěvák Michal David. Národní divadlo ani Státní opera hrát nepřestanou, ostatní divadla většinou plánují speciální program. (více čtěte zde)

Provoz omezí i hazardní a loterijní společnosti. Sázkové firmy nebudou od středy do pátku přijímat kurzové sázky. Minuta ticha za Václava Havla v pátek ve 12 hodin na chvíli přeruší i vánoční nákupní horečku. Zastaví se provoz na pobočkách celé řady firem, například řetězců s rychlým občerstvením. Částečně se pieta dotkne i letiště či burzy cenných papírů. (Více o pietních plánech firem čtěte zde)

Státní smutek Česko naposledy drželo v roce 2001

Státní smutek vláda vyhlásila naposledy na 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s lidmi postiženými teroristickými útoky na USA z 11. září. V celé zemi se v poledne rozezvučely sirény a kostelní zvony, lidé drželi tři minuty ticha, státní vlajka na veřejných a úředních budovách byla na půl žerdi. Vláda také doporučila, aby organizace zvážily konání akcí, které by narušovaly význam pietního dne.

Den smutku, pro který podle zvyklostí neplatí tak přísná kritéria jako pro státní smutek, byl v ČR vyhlášen naposledy na víkend 17. a 18. dubna 2010. Země tímto krokem uctila památku polského prezidenta Lecha Kaczynského a dalších významných občanů Polska, kteří zemřeli při havárii vládního speciálu na letišti v západoruském Smolensku. (více o tragédii čtěte ve speciálu zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue