Bojoval jsem proti genocidě, hájí bývalý imám peníze pro islamisty v Sýrii

  • 163
Bývalý imám Samer Shehadeh v závěrečné řeči u soudu uvedl, že se nedopustil zločinu, když posílal peníze ve prospěch islamistů v Sýrii. Pouze prý pomáhal v boji s režimem, který se dopouští genocidy. Řekl, že je na to hrdý. Státní zástupce Marek Bodlák navrhl jej deseti lety vězení.

Podle jeho úterní závěrečné řeči před pražským městským soudem se podařilo prokázat, že pomohl svému bratrovi Omarovi a jeho družce Fátimě Hudkové odejít do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci An-Nusra.

Zároveň s jejich pomocí poslal teroristické organizaci finanční prostředky vybrané ve sbírkách v Česku. Shehadeh se k tomu přiznal, nepovažuje však své jednání za trestné.

„Důkazní situace byla doznáním obžalovaného do značné míry usnadněna,“ prohlásil Bodlák. Mezi další důkazy usvědčující Shehadeha i jeho bratra se ženou zařadil audionahrávky jejich rozhovorů či výpovědi svědků. Podle žalobce tak zbývalo posoudit, zda bývalý imám pomocí bratrovi a Hudkové odejít k An-Nusra a posíláním peněz do Sýrie spáchal trestný čin.

Podle islámského práva bylo jednání bývalého imáma považováno za správné a bohulibé, podotkl Bodlák. „Ale ač se to panu obžalovanému nelíbí, český právní řád se právem šaría neřídí,“ uvedl Bodlák. An-Nusra, později známá jako Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie), je podle něj zařazena na seznam teroristických organizací, a Sámer a Omar Shehadehovi i Hudková se tak dopustili trestných činů účast na teroristické skupině a financování terorismu. Pro Omara a Hudkovou navrhl žalobce desetiletý a pětiletý trest vězení.

Samer Shehadeh pomohl podle obžaloby odejít svému bratrovi Omarovi odjet do Sýrie a přidat se k Džabhat Fatah aš-Šám v listopadu 2016. V následujícím roce zajistil cestu i Hudkové, kterou předtím po internetu s Omarem oddal.

Část výpovědi Shehadeha z ledna 2020:

Posílal peníze do Sýrie

Státní zástupce uvedl, že trestné činy účast na teroristické skupině a financování terorismu se trestního zákoníku dostaly až v roce 2017, to však neznamená, že by před tím jeho jednání nebylo trestné. Naopak se podle něj trestalo přísnější sazbou. Ani složitá situace v Sýrii pak nemůže podle něj být důvodem, aby trojici mohl považovat za nevinnou.

KOMENTÁŘ: Imám a přerostlá puberťačka aneb džihád v Česku

Bývalý imám se k pomoci bratrovi a jeho ženě i k posílání peněz do Sýrie u hlavního líčení přiznal. Považuje to však za správné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou. Ve své výpovědi dále prohlásil, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, nerozhodují podle islámského práva šaría. S vězením počítá.

O někdejšího imáma se zajímaly tajné služby již před několika lety, když vyzval muslimy, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. V roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Policie ho zadržela v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby je ve vazbě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video