Záběr z kompromitujícího videa pořízeného vietnamskou mafií, na které je

Záběr z kompromitujícího videa pořízeného vietnamskou mafií, na které je někdejší vicekonzul Emil Paleček s neznámou ženou. | foto: MF DNES

Vietnamci kvůli vízům vydírali Česko, natočili souložícího diplomata

  • 780
Ministerstvu zahraničí se dařilo tři roky tajit poměrně závažný skandál. Kvůli tomu, že česká vláda v roce 2008 zpřísnila podmínky pro udělování dlouhodobých pracovních víz pro občany Vietnamu, se v únoru 2009 pokusila zřejmě vietnamská mafie vydírat český stát.

Vietnamská mafie se v Hanoji zaměřila na vicekonzula české ambasády Emila Palečka. Tajně ho natočila při sexuálních orgiích. A záznam v době, kdy vrcholila snaha české vlády o utlumení masového přílivu Vietnamců do Česka, vyvěsila na internetovém serveru YouTube.

Tady visely Palečkovy sexuální scény jen pár hodin. Poté, co se o incidentu dozvědělo ministerstvo zahraničí, okamžitě požádalo majitele portálu, aby záznamy stáhl z veřejného prostoru. YouTube je založen na tom, že tam videa nahrávají sami uživatelé. Ale protože server nepodporuje pornografii, české diplomacii vyhověl a videa odstranil. Podle údajů YouTube ale stačilo Palečkovy obrázky zhlédnout 72 lidí.

Jak si Vietnamci "zařizovali" víza. Obsáhlou reportáž Jaroslava KmentyČtěte v úterý 28. srpna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Diplomata přeložili do Emirátů

MF DNES se o případu dozvěděla až nyní zcela náhodou, když rozkrývala předražené zakázky na informační systémy v resortu zahraničí.

Ministerstvo aféru potvrdilo. "Můžeme se pouze domnívat, že incident týkající se osoby pana Palečka a zásahu do jeho soukromí mohl být reakcí na restrikce ve vízové praxi, a dokonce na pozastavení nabírání žádostí o dlouhodobá víza na našem velvyslanectví v Hanoji na přelomu let 2008 a 2009," uvedl zástupce ředitele tiskového odboru ministerstva Karel Šrol.

Na záměru české vlády omezit pracovní víza Vietnamcům se ani po neobvyklé akci nic nezměnilo. Naopak: Česko podmínky zpřísnilo.

Paleček, který byl hned z Vietnamu stažen, dnes pracuje na ambasádě ve Spojených arabských emirátech. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl pouze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video