Izolace mění sexuální život Čechů, hitem jsou párové vibrátory

  20:19
Zatímco světová ekonomika se kvůli pandemii koronaviru zasekla, jedno odvětví hlásí rekordní tržby. Internetové sexshopy registrují zvýšený zájem o erotické pomůcky. Sexuologové nyní rozjíždějí rozsáhlý průzkum, jehož cílem je prozkoumat dopady izolace na sexualitu a partnerský život Čechů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Fotolia

Život ve světových velkoměstech se prakticky zastavil. Ulice jsou pusté, kluby a hospody zavřené a miliardy lidí z nařízení úřadů zůstávají doma. Jak se nezbláznit mezi čtyřmi stěnami? Někdo se vrhl na pečení chleba z domácího kvásku, někdo cvičí jógu, jiný šije roušky. 

Koronavirus v Česku

Sestra Jitka z Kongregace sestar karmelitek oblékla před velikonočními svátky...
Skokani na trampolíně u pražského Rudolfina v rámci venkovní akce souboru Cirk...
Lidé nakupují v hobbymarketu Hornbach v pražských Řepích. Prodejny musí aktivně...

Jak informují světová média, karanténní opatření také v mnoha lidech povzbudila pohlavní pud. Alespoň to naznačují statistiky e-shopů s erotickými pomůckami. Například švédský výrobce luxusních vibrátorů Lelo hlásí 40procentní nárůst tržeb, stejná čísla vykazuje i firma Womanizer, výrobce stejnojmenné masturbační pomůcky pro ženy.

Zlaté časy zažívají i české internetové sexshopy. Například online obchodu RuzovySlon.cz v březnu vzrostl meziročně obrat o padesát procent, za první dubnový týden dokonce o sto procent. Přibývá nových zákazníků, více však utrácejí i stávající klienti.

„Páry ve společné domácnosti s dětmi i bez si užívají v průměru více sexu. A druhou velkou skupinou zákazníků jsou lidé, kteří naopak svého sexuálního partnera najednou nemají snadno dostupného - ti si nové erotické hračky kupují výrazně více,“ vysvětluje jednatel společnosti RuzovySlon.cz Adam Durčák.

Podobný trend zaznamenala i společnost City Realex, která provozuje síť obchodů Erotic City. Tržby na e-shopu však podle manažera jejího e-shopu Jiřího Vocílky nemohou vyrovnat pokles prodejů z téměř stovky zavřených kamenných obchodů.  

„V tomto období více nakupují jak stávající klienti, tak narůstá počet nových zákazníků v důsledku zavření prodejen. Dá se říci, že je to tak padesát na padesát,“ dodává Vocílka.

Naopak sexshop evibrator.cz hlásí propad tržeb o 80 procent. „Část pravidelných zákazníků nenakupuje vůbec, odpadly například prostitutky a společnice, které nakupovaly pravidelně velká balení kondomů a sex tampónů,“ píše v emailu provozovatel e-shopu Petr Zmrhal.

„Zřejmě panuje strach. Pokud jsou lidé v karanténě doma a pokud nejsou v čerstvém vztahu, tak mezi nimi po dvou třech dnech začne ponorka. Méně sexu, méně chuti k experimentování,“ myslí si Zmrhal.

Jako hromadění potravin

Ve Spojených státech se také změnilo chování zákazníků online sex shopů. „Trochu mi to připomíná hromadění potravin. Lidé nakupují něco, co by možná mohli v budoucnosti někdy potřebovat, i když to předtím skoro nikdy nekupovali,“ uvedla pro portál Vice Alicia Sinclairová, ředitelka firmy COTR vyrábějící erotické pomůcky pro ženy.

„Jsou lidé, kteří si u nás koupí najednou pět pomůcek, nebo tři různé velikosti análního kolíku. Vypadá to, že lidé se zásobují na dlouho dopředu,“ říká Sinclairová. Bestsellerem mezi jejími výrobky je kapesní UV sterilizátor sexuálních pomůcek. „Předpokládám, že lidé je používají i na klíče, telefony či brýle. Sterilizují v nich předměty každodenní potřeby.“

Koupili jste si během nouzového stavu nějakou erotickou pomůcku?

celkem hlasů: 11341

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 16. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Ne a žádnou si nekoupím
Ne a žádnou si nekoupím 7600
Už jich mám dostatek
Už jich mám dostatek 1723
Uvažuji o tom
Uvažuji o tom 1065
Ano
Ano 953

V českých sexshopech zase vzrostla poptávka po dezinfekcích, jinak ale jasně vedou vibrátory, womanizery (podtlakové masturbátory), venušiny kuličky a afrodisiaka. „Hitem těchto dní jsou párové vibrátory a masturbátory pro muže, kterých se prodává výrazně více než dříve. Holt osamělých mužů je najednou více a k tomu PornHub zdarma,“ vysvětluje Durčák.

Podle Jiřího Vocílky karanténa výrazně nahrává experimentování a testování nových erotických hraček, ale také úplně prvnímu seznámení s těmito pomůckami. „Díky časové flexibilitě se zvyšuje četnost pohlavního styku a páry tak často sahají po afrodisiakách,“ domýšlí se manažer jednoho z největších řetězců s erotickým zbožím ve střední Evropě.

Sexuologové rozjíždějí velký průzkum

Statistiky sexshopů je třeba brát s velkou rezervou. Jejich klientelu tvoří lidé, kteří považují sex za důležitý a jsou nakloněni experimentování. Jejich současné chování však rozhodně neodráží dění v celé populaci. Někteří lidé se v důsledku pandemie dostali do stresových situací a nemají na sex ani pomyšlení.  

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Přesto se dá tvrdit, že koronavirová krize má na pohlavní život obyvatel České republiky velký dopad. Dá se očekávat, že se za devět měsíců dočkáme baby boomu? Podle sexuologů to zdaleka není tak jednoduché.

„Současná situace je neuvěřitelný reálný experiment, který poukáže na souvislost řady biologických a sociálních vlivů souvisejících se sexuálním, partnerským a reprodukčním chováním,“ říká Kateřina Klapilová z Laboratoře evoluční sexuologie a psychopatologie Národního ústavu duševního zdraví.

Spolu se svými kolegy nyní spouští rozsáhlou studii Láska a sex za časů pandemie, jejímž cílem je srovnání vlivu onemocnění covid-19 na sexualitu v jednotlivých evropských zemích.

„Láska a sex za časů pandemie“

Zapojte se do výzkumu dopadů nemoci covid-19 na sexuální chování a vyhrajte tematické ceny.

Podle Klapilové se dá předpokládat, že partnerské páry mají nyní na sebe více času a tím pádem i vyšší počet sexuálních styků, neplatí to však automaticky. 

„U zcela izolovaných partnerů hodně záleží na tom, jak jejich vztah a sexualita fungovala předtím, a zda mají možnost si od sebe i trochu odpočinout. Dynamika sexuality může v závislosti na tom jít oběma směry - jejich vzájemná sexuální touha může vzrůst i snížit se,“ vysvětluje sexuoložka. 

Roli v tom hraje i velikost domácnosti, stres z péče o potomky, kteří nechodí do školy, obavy ze ztráty zaměstnání či strach z intimního doteku kvůli infekci. Na tyto vlivy mohou lidé reagovat různě. „U některých to může vést ke zvýšení ventilace stresu skrze sexuální aktivitu či ke zvýšení motivace mít potomky. U řady lidí naopak k útlumu sexuality a touhy po reprodukci,“ myslí si Klapilová.

Už nyní se dá říci, že Češi se nyní více věnují online sexuálním aktivitám. Sledovanost porna na internetu roste i díky lidem bez partnera, kteří jsou izolování sami, mají hodně volného času a tak více masturbují. „Statistiky pornografických stránek sledujeme a potvrzujeme, že se jedná o výrazný nárůst,“ upozorňuje Klapilová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Devítileté děvče i sedmdesátník. V Rusku se zatýká za „schvalování terorismu“

28. března 2024  18:45

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě zatýká ruská policie za komentáře k...

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví

28. března 2024  18:33

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první...

ODS vydělala 22 milionů, do konce roku musí splatit 110milionový úvěr

28. března 2024  18:31

Hospodaření vládních občanských demokratů se po propadu v roce 2022 dostalo loni do kladných čísel....

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud poslal zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 let...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...