Ruský anarchista Igor Ševcov u Vrchního soudu v Praze (20. července 2016)

Ruský anarchista Igor Ševcov u Vrchního soudu v Praze (20. července 2016) | foto: Petr Topič, MAFRA

Ruský anarchista Ševcov žaluje Českou republiku o milion kvůli stíhání

  • 114
Ruský student Igor Ševcov, který v minulosti čelil trestnímu stíhání mimo jiné za údajný útok na dům současného ministra zahraničí Martina Stropnického, podal žalobu na ministerstvo spravedlnosti. Uvedla to ve středu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že mladík požaduje celkem 1,3 milionu korun. Ministerstvo mu loni přiznalo 360 tisíc korun. „Žaloba došla 7. února 2018,“ sdělila mluvčí bez dalších podrobností. Soud zatím nestanovil, kdy Ševcovův nárok projedná.

Ševcov nespáchal natáčením sprejování přestupek, rozhodla Praha 6

Student, který se hlásí k anarchistům, byl obžalován z útoku zápalnými lahvemi na Stropnického dům a také z pomoci při posprejování vězeňské zdi.

Justice mu ale nakonec žádný trestný čin neprokázala a záležitost ohledně pomalování zdi úřady uzavřely, že Ševcovova přítomnost na místě nebyla ani přestupkem. Předtím se ho však musel zastat Nejvyšší soud, protože původně byl mladík pravomocně odsouzen k tříletému zákazu účasti na demonstracích.

Po svém zatčení v roce 2015 strávil student pražské filozofické fakulty tři měsíce ve vazbě. Ministerstvo spravedlnosti se mu loni omluvilo za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení. Z přiznané částky 360 000 korun bylo 92 000 Kč za vazbu, 103 000 Kč za náklady na obhajobu a zbytek za to, že byl Ševcov stíhán.

Ministerstvo vnitra Ševcovovi po jeho odsouzení zamítlo žádost o pracovní kartu s odůvodněním, že mladík nesplňuje podmínku trestní zachovalosti. Studenta se následně zastal rektor Univerzity Karlovy i děkanka Filozofické fakulty UK. V otevřeném dopise napsali, že vyhoštění z Česka by Ševcova kvůli jeho občanským postojům ohrozilo na životě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video