Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští egyptologové uspěli tam, kde to jiní vzdali, ukáže výstava

Seriál   21:08
Čeští egyptologové si letošní sté výročí svého oboru připomenou od čtvrtka výstavou v pražském Karolinu. Právě v roce 1919 se na Univerzitě Karlově začala vyučovat egyptologie. První přednášky tehdy vypsal soukromý docent František Lexa, původně středoškolský profesor matematiky a fyziky, který se díky zájmu o starověký Egypt nakonec vydal cestou poznávání této civilizace.
Výborně dochované polychromované vápencové sochy úředníka Nefera byly jedním...

Výborně dochované polychromované vápencové sochy úředníka Nefera byly jedním z překvapivých nálezů roku 2012. Hodnostářovi patřila jedna ze čtyř skalních hrobek v Abúsíru objevených českými egyptology v pohřebním komplexu princezny Šeretnebtej. | foto: Český egyptologický ústav FF UK

Díky Lexově nezdolné vůli i jeho žákům Zbyňku Žábovi a Jaroslavu Černému se tak začala odvíjet historie české egyptologie, která se vypracovala do mezinárodní špičky. A nejen kvůli archeologickým objevům, z nichž mnohé přepisují dosavadní poznatky o starověké zemi. Je to století úspěchů i temného období, kdy archeologové museli v Egyptě ze dne na den skončit.

Egyptologové připravili ke stému výročí průřezovou výstavu. S klíčovými okamžiky, lokalitami, objevy i osobnostmi se zájemci seznámí v prostorách pražského Karolina od 2. srpna do 8. září.

„Výstava má několik rozdílných částí. Akademické začátky jsou prezentovány archivními dokumenty, výzkumy pak zejména velkoformátovými fotografiemi. Pro prezentaci šachtových hrobek jsme zvolili multimediální projekci, která přiblíží složité náboženské texty, jež zdobí jejich pohřební komory,“ popisuje egyptoložka Lucie Jirásková a dodává: „Osvěžením na závěr jsou 3D tisky vybraných nálezů, které uchovává Náprstkovo muzeum. Představují dotykovou část výstavy a ve spojení s tradičními sádrovými odlitky ukazují na rozdílnost a možnosti těchto dvou technik.“

„Chtějte Abúsír“

Prvním českým egyptologem, který se v Egyptě podílel na archeologických pracích dřív, než se tam vydala první oficiální československá expedice, byl Jaroslav Černý. Práci zasvětil výzkumu života dělníků ve vesnici Dér el-Medína, elitní komunitě stavitelů hrobek v Údolí králů.

„Patřil k nejvýznamnějším egyptologům 20. století a českou egyptologii podstatně ovlivnil. Našemu ústavu odkázal svou egyptologickou knihovnu, jednu z největších na světě. Především však z Oxfordu podporoval profesora Zbyňka Žábu. Žába se snažil českou egyptologii udržet, Černý ji svojí vědeckou prací pozvedl na mezinárodní úroveň,“ říká knihovnice egyptologického ústavu Jiřina Růžová, která o Černém napsala knihu.

Výstava

Mezi Prahou a Káhirou

  • Výstava představí století české egyptologie od jejích obtížných začátků přes konkrétní objevy na několika archeologických lokalitách v Egyptě a Súdánu až po jejich význam. Ten spočívá jak ve stále podrobnějším poznávání starověké egyptské společnosti, tak ve srovnávání s dalšími civilizacemi a ve studiu vývoje životního prostředí v dlouhých časových řadách.
  • Co: Výstavu nazvanou Mezi Prahou a Káhirou. 100 let české egyptologie pořádá Český egyptologický ústav FF UK ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.
  • Kdy: 2. 8.–8. 9. 2019, denně od 10 do 18 hodin
  • Kde: Karolinum, Ovocný trh 3, Praha 1

Když zemi převzali komunisté, zbavili Jaroslava Černého českého občanství, protože se z Egypta včas nevrátil. Jako profesor egyptologie se uchýlil do Oxfordu, ale kolegům v Praze dál pomáhal odbornými radami.

Byl to on, kdo tehdejšímu řediteli Československého egyptologického ústavu Zbyňku Žábovi doporučil, aby po ukončení záchranných prací v Núbii požádal Egypťany o oprávnění vést archeologický výzkum v Abúsíru. Zdejší nekropole z doby stavitelů pyramid, kde čeští vědci pracují s úspěchem dodnes, byla již dávno předtím zkoumaná a nikdo nevěřil, že je možné připsat si další významné objevy.

Černý však měl pravdu. Rok co rok odtud čeští egyptologové ohlašují další zajímavé úspěchy – Abúsír se stal prestižní archeologickou lokalitou a je jednou z největších, kterou Egypťané propůjčili zahraničnímu týmu ke zkoumání.

„Abúsír jako takový je naším nejvýznamnějším objevem. Kdysi tak podceňovaná lokalita se ukázala být skvělou archeologickou koncesí, která vydává nové a nové památky a především důležité prameny k poznání starého Egypta,“ říká bývalý ředitel ústavu Miroslav Verner.

V normalizačních 70. letech minulého století komunisté práci egyptologů přerušili, protože vědce považovali za potenciální migranty a financování jejich práce za vyhazování peněz. Miroslavu Vernerovi se však časem podařilo přesvědčit děkana, že v mezinárodních závazcích se má pokračovat, a české egyptologii tím zajistil skvělou budoucnost.

Pomáhá kybernetika

Abúsír je dodnes hlavní koncesí českých vědců a výstava v Karolinu mu věnuje významnou část. Dobové fotografie ukážou proměnu archeologické lokality i jejího okolí za poslední století. Satelitní snímek představí území v celé jeho rozlehlosti – právě čeští egyptologové si jako první na světě nechali zpracovat satelitní snímkování abúsírského pyramidového pole. Získali tak detailní snímky lokality a díky tomu vědí o každé nevykopané struktuře, jak se jeví na povrchu.

100 let české egyptologie

Speciál iDNES.cz

100 let české egyptologie

Abúsír však není jedinou lokalitou, kterou ústav v posledních desetiletích zkoumal. Výstava proto představuje i další projekty, jako je účast na akci UNESCO v Núbii, výzkum v Západní poušti či Súdánu.

Práce egyptologů bývá chápána jako objevování památek, to je však jen výchozí bod rozsáhlého bádání, které na terénní výzkum navazuje. Důležité totiž je, co ten který objev znamená a jaký má přínos nejen pro poznání staroegyptské společnosti, ale i pro srovnávací studium civilizací a vývoje životního prostředí v delších časových řadách. Tento výzkum, už mimo pouštní písek v kancelářích, trvá měsíce i roky.

„Nedávno jsme do naší práce zavedli kyberarcheologii. Snažíme se staroegyptskou společnost analyzovat nejnovějšími výpočetními metodami. Máme už poměrně velkou databázi jednotlivých lidských osudů ze 3. tisíciletí před Kristem a díky ní modelujeme různé vztahy mezi rodinami, nepotické struktury, činnost zájmových skupin ve státě a podobně,“ vysvětluje ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta, jak lze díky archeologickým nálezům a jejich analýzám rozplétat vazby v tisíce let staré společnosti a poznávat její fungování.

Autor:

Egyptolog: Průvod faraonů ukázal, jak obrovský tu panuje respekt k minulosti

Dvaadvacet mumií starověkých egyptských panovníků od soboty spočívá v...

VIDEO Velkolepá slavnost, při níž v sobotu v Káhiře přepravili 22 mumií starověkých egyptských panovníků...

Sluneční králové přicházejí, výstava v Národním muzeu začíná

Po pečlivém „zabalení“ deseti tun exponátů a jejich uložení do přepravních...

VIDEO Čeští egyptologové jsou světovým pojmem a zrovna tak jejich objevy, které bude poprvé možné spatřit...

Zemřel egyptolog Břetislav Vachala. Překládal lékařské papyry i milostné písně

Profesor Břetislav Vachala před fragmenty výzdoby hrobky Meriherišefa, které...

Ve středu zemřel bývalý ředitel Českého egyptologického ústavu a v 90. letech i český velvyslanec...

Egyptologové objevili dosud neznámou královnu a hrobku mocného hodnostáře

Severní a východní stěna Chuyho předsíně. (2. dubna 2019)

VIDEO Setibhor je jméno, po němž vědecké expedice v Egyptě marně pátraly po celá desetiletí. Dosud...

Je to země biblických příběhů, proto máme o Egypt takový zájem, říká expert

Egyptolog Jaromír Krejčí před pyramidou panovníka 5. dynastie Sahurea v Abúsíru.

VIDEO Seriál Egyptolog Jaromír Krejčí se kromě jiné problematiky specializuje na architekturu starověkého Egypta...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...