Senioři konec odloučení oplakali. Už se zase mohou setkat s příbuznými

  • 1
Tomáši, pojď ke mně! Třiasedmdesátiletá Květa Marková má v očích slzy. V domově pro seniory se vítá se synem po dvou a půl měsících, kdy jim fyzický kontakt znemožnila opatření proti koronaviru. Důchodci se shodují, že s telefonováním či videohovory se osobní setkání nedá srovnat. Od pondělí už je příbuzní zase mohou navštěvovat.

„Už jsem se moc těšila. Kontakt s rodinou je strašně důležitý. Aspoň někdo, aby tady byl. Myslím, že mluvím za všechny, když říkám, že ti, za kým návštěva dlouho nepřišla, tiše pláčou,“ otírá si oči žena ve vstupní hale Centra pro seniory Clementas v Mlékovicích nedaleko Prahy.

Se synem Tomášem Řehořem si od března jen telefonovala několikrát týdně. Teď se spolu můžou zase projít po parku a jako dřív si dát cigaretu. „Mami, ty jsi za tu dobu určitě zapomněla, že jsem přestal kouřit,“ směje se láskyplně syn.

Řehoř je kastelánem na zámku v Žlebech. Od pondělka také on mohl otevřít brány návštěvníkům. Kastelán slavnostní zahájení turistické sezony ale nechal na rodině a sám spěchal na desátou navštívit matku. „To byla pro mě priorita. Věděl jsem, že na zámku to beze mě zvládnou, maminku jsem ale dlouho neviděl,“ vysvětluje.

Těžké odloučení pro obě strany

Podobné setkání v pondělí proběhlo i v Alzheimer centru Černošice. „Měla jsem velké obavy. Je to smutný, mozek přestává fungovat,“ rozplakala se při návštěvě Vlasta Kubátová, manželka muže s Alzheimerovou chorobou.

„Bylo to velmi těžké pro obě strany. Jak pro rodinné příslušníky, kteří ztratili kontakt se svými blízkými, tak to bylo velmi těžké období pro samotné klienty,“ popsala ředitelka centra Jarmila Severová.

Podle ředitelky domova Clementas Andrey Faltysové bylo nejtěžší na začátku klientům vysvětlit, co se děje a proč k nim teď nemůžou návštěvy. „Musím ale říct, že se drželi statečně,“ podotkla. Oba domovy klienty s rodinami propojovali alespoň pomocí videohovorů, fyzickému kontaktu se to však nevyrovná.

Striktní pravidla návštěv

Návštěvy v domovech nejsou bez omezení. Třeba v centru Clementas mohou lidé spolu strávit maximálně hodinu. Denně může za klienty, kterých je v domově zhruba dvě stě, přijít jen dvacet návštěv a ještě ve vybraných časech.

Za seniory už mohou příbuzní, v domovech ale platí přísná pravidla

Z každé rodiny mohou přijít pouze dva příslušníci, návštěvy se zapisují do online tabulky. Při vstupu jim recepční měří teplotu, musejí si vydezinfikovat ruce a podepsat čestné prohlášení, že se nesetkaly s člověkem nakaženým onemocněním covid-19.

„Každých čtrnáct dnů musíme pořád zaměstnance testovat na covid, klienti i zaměstnanci se můžou shlukovat jen v malých skupinkách a musíme mít vyčleněný prostor pro ochranou karanténu, kdyby některý z klientů měl příznaky koronaviru,“ dodala Faltysová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video