Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Roman Čejka, MF DNES

Stát nehradí seniorům v domovech rehabilitaci, zbytečně končí na lůžku

  • 147
V domovech pro důchodce bydlí v Česku desítky tisíc seniorů a až čtvrtina z nich je zbytečně upoutána na lůžko. Ukazují to zkušenosti lékařů, kteří v těchto zařízeních pracují. Jedním z hlavních důvodů je, že zdravotní pojišťovny rehabilitační péči v domovech pro seniory nehradí.

„Lidé ve vysokém věku po úrazech potřebují každodenní rehabilitaci, která však v domovech pro seniory většinou chybí. Bez této pomoci zbytečně končí trvale upoutaní na lůžku,“ řekl MF DNES praktický lékař Petr Bouzek.

Jeho slova potvrzuje předsedkyně České gerontologické společnosti Iva Holmerová, která stav dlouhodobě mapuje. „Odhadem se až čtvrtina seniorů nedostane k potřebné rehabilitační péči. Zvedat ležícího starého člověka má přitom smysl,“ říká Holmerová.

Podle ní je současná situace daná i tím, že domovy k péči nikdo nemotivuje. „Zařízení, které pacientovi dá raději cévku, aby s ním bylo méně práce, dostane stejné peníze jako to, které se snaží pacienta zvedat a neupoutat na lůžko,“ upozorňuje Holmerová.

V domovech pro seniory žije v Česku přes 37 tisíc lidí, další desítky tisíc pacientů jsou v léčebnách dlouhodobé péče. Přitom seniorů nad 65 let jsou už téměř dva miliony, nad 80 let skoro půl milionu.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se to snaží řešit. „Jedná se však o složitější problematiku, která zasahuje nejen oblast zdravotní péče, ale také sociální péče spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí,“ odpověděla na dotaz MF DNES mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Některým domovům finančně pomáhají města

V domovech pro seniory pojišťovny práci fyzioterapeutů nehradí, protože nejde o zdravotnické, ale o sociální zařízení, potvrzuje ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada. Ředitelé domovů tak hledají peníze jinde, některé například dotuje město.

„Na více než 260 seniorů máme pouze dvě kvalifikované fyzioterapeutky, které si můžeme dovolit jen díky příspěvku hlavního města Prahy,“ říká ředitelka Domova pro seniory na Chodově Ilona Veselá.

V jiných domovech je situace mnohem horší. „Je zcela běžné, že na 400 seniorů připadá jediná fyzioterapeutka. A jsou domovy, kde není žádná fyzioterapeutka ani všeobecná sestra s touto kvalifikací,“ upozorňuje lékař Bouzek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video