Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Kolaps sociálních služeb. Hrozí, že se o klienty nebude mít kdo starat

Zavřené domovy pro seniory. Žádné azylové domy. Postižení, o které se nemá kdo starat. Takové jsou černé scénáře měst po celé republice, které by nastaly, pokud by vláda neschválila dofinancování sociálních služeb. MF DNES udělala velký průzkum mezi desítkami měst a všemi kraji. Téměř všechny se s nedostatkem financí potýkají už nyní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Ministr resortu má v době tvorby rozpočtu si dojednat peníze tak, aby s nimi vyšel a když nakonec jeho strana hlasuje pro daný rozpočet a on nic na to neříká, tak s tím souhlasí, takže jaksi pak být v polovině roku bez peněz je poněkud zvláštní. Když dostal málo peněz, tak se měl ozvat už v době tvorby rozpočtu a když bylo zřejmé, že je to jen na půl roku, tak neměl souhlasit a pokud byl přehlasován, tak měl podat demisi, když věděl, že s tím se nedá vyjít. Pokud to neudělal, tak buď si neumí potřeby vlastního ministerstva spočítat a nebo zůstal na místečku ministra se zištných důvodů a doufal, že to pak během roku nějak uhraje a nebo své ministerstvo prostě nezvládá. Podle mne ho cokoli z toho diskvalifikuje na funkci ministra. Jedná věc, kdy může žádat ministr o mimořádné peníze je mimořádná událost, jako jsou rozsáhlé povodně, extrémní sucho, zemětřesení většího rozsahu atp. nikoli za běžného provozu svého ministerstva. Ono ta finanční rezerva rozpočtu tam je právě na mimořádné události a nikoli na pokrytí neschopnosti jednotlivých ministrů. Maláčová by za této situace měla sama složit funkci a to okamžitě a kdyby byl Hamáček co od čeho, tak její odvolání iniciuje sám.

1 0
možnosti
JS

My máme tak rozsáhlou a nákladnou sociální politiku, že takovou nemají ani mnohem bohatší státy, než jen ten náš. Tady by to chtělo vše přestavět do poslední cihly. Stát by měl pomáhat jen lidem, kteří jsou v opravdové potřebě a to v míře nezbytně nutné, což se u nás opravdu neděje a nejhorší je trend, který má ještě vzrůstající tendenci. Opravdu by se lidem zdravým, kteří mají ruce a nohy neměly dávat vůbec žádné dávky, obzvláště při tak nízké nezaměstnanosti a nutnosti dovozu pracovní síly a když se o děti neumí postarat, tak by tu funkci měl převzít stát a ne do jejich neschopných rodičů nalít peníze s tím, že ze svých dětí vychovají jen další pobírače. Díky naší štědrosti se sem přestěhovala hromada nefachčenek ze Slovenska, kde mají mnohem střízlivější sociální politiku a přisála se na náš systém. Dále příspěvek na bydlení, další černá díra na peníze, také zrušit a zřídit sociální bydlení v režii obcí a měst a tak bychom mohli pokračovat, ale od Maláčové se toho opravdu nedočkáme, tohle ministerstvo by měl vést někdo hodně pravicově smýšlející a nikoli marxistaRv.

6 0
možnosti
SN

Ale co by se neměl kdo starat a peníze by taky byli stačí nedávat peníze neziskovkám které se starají jen o to jak sem přitáhnout migranty a dát je neziskovkám, které se starají o naše občany co tu celý život žijí.

3 2
možnosti
JS

Přesně, takový člověk v tísní se chlubí, jak pomáhá v Gruzii, opravdu máme dotovat takovou pomoc, když se nedostává pomoci vlastním občanům a tak můžeme pokračovat lékaři bez hranic kteří se svým působením jen spolupodílejí na populačním boomu v Africe a na pašování lidí do Evropy.

2 0
možnosti
ZZ

Média a mnozí zde diskutující poukazují pouze na to, že se za x let dotace na sociální služby zdvojnásobily. Ano, to je pravda. Ale vzhledem k tomu, jak jsou sociální služby dlouhodobě hrubě podfinancované, tak dvojnásobek "houby" je stále poměrně "houby". Taky je potřeba podívat se taky na druhou stranu věci: mzdy i platy v sociální sféře jsou dlouhodobě hluboko pod průměrem i mediánem (není výjimkou plat/mzda okolo ubohých 20 000 Kč i u lidí s několika lety praxe). Přitom práce pracovníka v sociálních službách je náročná fyzicky i psychicky, práce sociálního pracovníka je náročná zejména psychicky + musí mít ze zákona vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání.

Sociální služby poskytují v obrovské míře právě neziskové organizace, na které se tu taky velmi rádo nadává. Ale tyto organizace musí mít poskytované služby zaregistrované u krajského úřadu a každý rok musí do poslední koruny vyúčtovat a doložit, na co poskytnuté dotace šly. Dotace jsou navíc vázané na konkrétní sociální službu a na konkrétní rok, není tedy možné peníze mezi jednotlivými službami (i když v rámci jedné organizace) a mezi jednotlivými roky jakkoliv převádět.

Tolik za mě k sociálním službám a situaci, ve které se nachází.

3 0
možnosti
JM

Prosim, prestante tu brecet nad platy v socialnich sluzbach... kdyz ty lidi chteli vysoke platy, meli jit delat neco jineho. Taky si hadam vratnej ve fabrice, ktery bere jeste mensi prd nestezuje... proste tak to je... kdyz date kazdemu 100 tis mesicne, tak co se stane? uz si nebudou muset stezovat jen sestry a ucitele, ale uz si konecne muzou stezovat uplne vsichni, protoze vsichni berou stejne prd.

0 7
možnosti
LB

No, protože úderka AGF/AB tady rozjíždí opět cosi o dokonalém hospodáři, tak pro osvěžení paměti:

https://www.euro.cz/politika/lecba-babisem-smutna-pravda-o-zazracnem-zotaveni-verejnych-financi-1377899

3 1
možnosti
JS

Je třeba rozklíčovat co se u nás s penězi na sociální politiku dělá, protože peněz tam jde docela dost, ale bohužel hromadu z nich odsají lidé, kterým se jen prostě nechce makat, další část odsají podvodníci od neziskovek až po politiky a k lidem opravdu potřebným propadnou pak již jen drobky:-( a spoléhat na Maláčovou, že v tom udělá pořádek nelze, ta umí jen mít nataženou ruku pro další a další peníze, aby mohla financovat ten svůj vysněný socializmusRv.

7 0
možnosti
JM

kdyby jen tam... obecne by se chtelo podivat kam vsechny penize tecou.... ja jsem proto zacit od zacatku... vsechno zrusit a proste to vymyslet znovu... protoze kazda reforma nebo pokus o ni stal strasne prachy, nikdy se nic nezlepsilo a nakonec to skoncilo dalsim zbytecnym uradem :-D

V tomhle se mi libi Estonci, cela statni sprava digitalni, volby elektronicke, minimum uredniku, zadny papir, vse protojene. Prakticky technologicky nejvyspelejsi zeme byvaleho vychodniho bloku...

2 0
možnosti
Foto

J40o36s72e46f 70C19i65k61á27n

11. 6. 2019 10:49

Je smutné a ponižující, že se zatahuje záchranná brzda až v polovině roku.

0 0
možnosti
JM

Protoze kdyby neschopna Malacova nemela v hlave prazdno a umela prostredky, kterymi jeji ministerstvo vladne, spravne rozdelit, tak by se to, ze nejsou penize nemusela dozvedet od jednotlivych socialnich uradu, ale rvala by uz rok dopredu, ze ji to nevychazi...

2 0
možnosti
JS

Tak to dopadá, když vede ministerstvo marxistka Venezuela Maláčová členka nejužšího vedení ČSSD. Socani na co šáhnou to jde do kopruRv.

2 1
možnosti
Foto

J29o25s22e49f 79C88i73k51á92n

11. 6. 2019 10:48

Ubohý příspěvek, bez argumentace.Rv

0 4
možnosti
JC

J64a51n 77C11e69p69e77k

11. 6. 2019 10:37

Mě by jen zajímalo, jak se s těmi 15 miliardami na sociální služby hospodaří a jak je to transparentní?

2 0
možnosti
LB

Tohle přece kontroluje MF a MF už 6 let řídí ANO. Pokud tedy teď tvrdí, že netuší, kam jdou peníze, tak za kým to jde?

1 1
možnosti
SS

130 k neziskovek u nas od statu za rok 2018 pobralo cca 18 miliard. Na socialni jde 15 miliard. Co tak zrusit neziskovky, ktere supluji socialni peci, posilit socialni peci danou statem? Samozrejme chapu, ze je hodne neziskovek, ktere treba se zaobiraji sportem, jako napriklad fotbalova asociace rizena jeste nedavno Peltou...

Spousta neziskovek ma neproniknutelny financni tok. Funguji zde uplatky tunely atd. Kdyz se na ne zacalo prilis koukat ve statni sprave, presunuly se tunely do neziskovek. Potom na to doplaci ti, kteri ty penize od statu opravdu potrebuji. Nez stale dokola platit, videl bych to na audit vydaju. A to je to co muzeme mit za zle Babisovi. To, ze nechce a nehodla takovy audit pripravit. Coz samozrejme nehodla udelat vetsina politiku

5 0
možnosti
JM

jak pisete, je to duvod, jak vyvezt penize do svych soukromych kapes... proto to existuje a proto na to nikdo nechce sahat.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...