Minireaktor by pro Jablonec znamenal levnější elektřinu, soudí senátorka Paukertová.

Minireaktor by pro Jablonec znamenal levnější elektřinu, soudí senátorka Paukertová. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Senátorka chce „mini Temelín“, který by vyráběl proud pro Jablonec

  • 211
Velký je jako šatní skříň a zakope se pod zem. Řeč je o jaderném minireaktoru, který by dokázal zásobovat teplem a elektřinou dvacet pět tisíc obytných domů. Právě takový by v Jablonci nad Nisou chtěla postavit senátorka Soňa Paukrtová.

"Díky jaderné energii bychom mohli být nezávislí na zdrojích plynu z Ruska. Jsou navíc dobrým řešením narůstající spotřeby tepla a elektřiny," řekla Paukrtová.

V Jablonci se totiž domácnosti bouří proti vysoké ceně tepla. "Tohle je jedna z možností, jak teplo vyrobit levněji. Navíc by město mělo i vlastní elektřinu," vysvětlila senátorka, proč o projektu uvažuje.

Dříve než za patnáct let však minireaktor v Jablonci nevznikne. Elektrárnu vyvinula americká společnost Hyperion Power Generation a potřebuje licenci pro jejich výrobu, kterou chce odstartovat v roce 2012.

Pro fungování v Česku by musel výrobce získat navíc také povolení od tuzemského Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Malé reaktory v Česku jsou kvůli tomu zatím sci-fi. I šéfka jaderného úřadu Dana Drábová odhaduje, že by takové zařízení mohlo v některém z českých měst začít fungovat až za několik desítek let.

Minireaktory nejsou žádnou novinkou, v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století na nich vědci pracovali. Jejich provoz byl však drahý. Nyní se některé firmy k nápadu vracejí. "Aby se minireaktory dostaly do praxe, musí prokázat, že jsou bezpečné a ekonomické," řekla Drábová.

Vadilo by vám, kdyby ve vašem městě vyráběl elektřinu malý jaderný reaktor?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 1. dubna 2009. Anketa je uzavřena.

NE
NE 12998
ANO
ANO 1794

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video