Senátoři, kteří napsali vládě, nejsou příznivci olympiády v Praze

Senátoři, kteří napsali vládě, nejsou příznivci olympiády v Praze | foto: Profimedia.cz

Senátoři tlačí na vládu, aby řekla svůj názor na olympiádu

  • 34
Několik senátorů dnes vyzvalo ministry, aby jasně řekli, zda podporují kandidaturu Prahy na olympijské hry. "Vládní přešlapování v této věci považujeme za neudržitelné a naprosto nedůstojné občanů České republiky," píše šest senátorů z klubu nezávislých.

Senátorovi Josefu Novotnému  a některým jeho kolegům se ani trochu nelíbí, že představitelé Prahy pokračují v přípravách na olympiádu.

"Vůbec nechápu, jak může několik lidí připravovat akci, která Českou republiku zadluží desítkami miliard korun," stěžoval si dnes Novotný. "Je to šílený hazard s Českou republikou, překračuje to všechny meze, a je to o to šílenější, že olympiádu prosazuje vlastně hrstka lidí," tvrdí senátor a myslí tím především pražského primátora Pavla Béma.

Novotný společně s několika členy svého klubu proto dnes sepsali dopis, který posílají právě vládě. Chtějí, aby vláda jasně řekla, zda dává Bémovi zelenou, a pokud ano, kde chce vzít peníze na olympiádu.

"Já to prostě nechápu. Vláda se snaží šetřit každou korunu, a přitom tady existují lidé, kteří budou chtít po státu kolem devadesáti miliard," rozčiluje se Novotný.

Vládní přešlapování je nedůstojné
V tomto duchu je sepsán také dopis. "Je zarážející, že se kandidatura Prahy na pořádání olympiády prezentuje v zahraničí a vláda se k ní dosud nevyjádřila. Podáním přihlášky obešlo hlavní město Praha vládu České republiky i její občany, protože nemá zajištěno financování," stojí v dopise.

"Vládní přešlapování v této věci považujeme za neudržitelné a naprosto nedůstojné občanů České republiky, rozhodli jsme se proto veřejně apelovat na vládu touto otevřenou výzvou," píší senátoři.

Bez ohledu na to, jakou odpověď dostanou, domluvili si už schůzku s některými členy vlády. Měli by se sejít s místopředsedy Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video