Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Senátoři schválili 1200 korun důchodcům. Škromach křičel na Kuberu

  • 682
Senát potvrdil jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 1 200 korun. Ten mají penzisté dostat v únoru. Pro bylo 66 senátorů, proti nebyl nikdo, zdrželo se jen šest senátorů. Předcházelo tomu velmi emotivní vystoupení místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha. Nutný už je jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

„Že vás hanba nefackuje! Vy jste tady v době své vlády důchodce obrali, o co se dalo,“ pustil se před hlasováním Škromach do Jaroslava Kubery z ODS. „Vaší povinností a pokorou by mělo být, abyste tento návrh schválili tak, jak je předložen, nedělali tady šaškárny kolem toho, jak si vážíte našich seniorů,“ rozčiloval se Škromach. Vadilo mu, že senátor za ODS mluvil o tom, že by senioři mohli dostat o dvě stovky víc než 1 200 korun.

„Podporováni by měli být ti, kteří to opravdu potřebují,“ řekl před tím Kubera s tím, že jeho ODS bývá často považována za stranu, které jsou sociální věci vzdáleny. „Není to pravda. Jen si myslíme, že by podporováni měli být ti, kteří to opravdu potřebují,“ uvedl Kubera. A mezi ty, kdo si podporu zaslouží, zařadil právě seniory.

Škromach ho pak obvinil, že se snaží zákon upravit proto, aby se musel vrátit do Sněmovny a že doufá, že se pak už pro příspěvek důchodcům nesežene dost hlasů. Kubera už na to nereagoval.

Poslanci ve středu schválili státní rozpočet na příští rok, ve kterém přesunuli 600 milionů korun na výplatu příspěvku důchodcům. (více zde) Původně totiž vláda chtěla jednorázový příspěvek na penze nižší - nejprve 600, pak 900 nebo 1000 korun. Nakonec se dostali až na dvanáct stovek. Celkově bude výplata jednorázového příspěvku důchodcům stát téměř tři a půl miliardy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video