(Ilustrační fotografie)

(Ilustrační fotografie) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Cyklisté si budou moci dát tři piva, podpořili Škromachův návrh senátoři

  • 1195
Senát schválil návrh Zdeňka Škromacha, aby cyklisté mohli mít při jízdě na cyklostezkách až 0,8 promile alkoholu v krvi. To odpovídá až třem pivům či třem skleničkám vína. Zákon míří do Sněmovny.

Senátor Zdeněk Škromach z ČSSD přesvědčil 21 svých kolegů, aby podpořili jeho návrh povolující cyklistům alkohol, přestože dopravní experti varují, že opilý cyklista může být kvůli své nestabilitě nebezpečnější než řidič auta.

Návrh podpořila například bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, která při předchozí rozpravě vyzdvihovala například pozitivní vliv piva na utužování společenské pospolitosti. Proti návrhu hlasovalo šest přítomných senátorů, zdrželo se 14 a 41 jich při hlasování nebylo přítomno (jak senátoři hlasovali, najdete zde).

Testovali jsme cyklisty na Moravě

Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky odmítá ministerstvo dopravy, rozhodne o něm ale Sněmovna, v níž se podobné úpravy zatím prosadit nepodařilo.

Předloha má uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo. Pokutu za jízdu na kole pod vyšším vlivem alkoholu novela zachovává, snižuje ji ale ze současných 2 500 až 20 tisíc na nejvýše 500 korun.

Dvacetinásobné riziko nehody

Ve středu Škromach společně se senátorem Ivo Valentou v Senátu převzali dopisy od 4 500 cyklistů, kteří podpořili toleranci alkoholu v krvi. „Podporuju to, protože na cyklostezky patří úměrná míra alkoholu. Ať už je to jedno pivo nebo pohárek vína. Je paradoxní, že v Česku si pivo nedám a v Rakousku můžu,“ řekl Valenta.

S návrhem však mají zásadní problém odborníci na dopravní bezpečnost. „My s tím nesouhlasíme. Alkohol je velmi častou příčinou tragických nehod. Toto množství alkoholu v krvi znamená, že cyklista vypije téměř celou lahev vína nebo čtyři až pět desetistupňových půllitrů piva. To už opravdu není o ochutnávkách, ale o regulérním pití. Takovéto množství znamená u cyklisty až dvacetinásobné riziko vzniku dopravní nehody,“ uvedl pro iDNES.cz Martin Farář z organizace Besip.

Souhlasíte, aby cyklisté mohli jezdit po cyklostezkách s až 0,8 promile alkoholu v krvi?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 1. září 2016. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 6899
NE
NE 4220
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video