ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Známí senátoři nepodali majetková přiznání, hrozí jim pokuta až 50 tisíc

  • 216
Některým senátorům hrozí pokuta, protože včas nedodali majetkové přiznání, což jsou ke konci června povinni všichni zákonodárci i další veřejní činitelé. Na odevzdání podle zjištění MF DNES zapomněli Jiří Drahoš, který podle svých slov zapomněl, a Raduan Nwelati (ODS). Výše postihu se přitom pohybuje v rozmezí jednoho až padesáti tisíc korun.

„Za nesplnění zákonem stanovené povinnosti hrozí veřejnému funkcionáři pokuta v rozmezí jednoho tisíce až padesáti tisíc korun,“ potvrdila v reakci na dotaz MF DNES Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Senátor Jiří Drahoš (zvolen za KDU-ČSL+Z+STAN+TOP) byl otázkou, proč ještě nepodal majetkové přiznání, zjevně zaskočen. „Děkuji za upozornění. Vysvětlení je jednoduché. V posledních týdnech jsem byl pracovně velmi vytížen a majetkové přiznání jsem zkrátka opomněl podat,“ přiznal MF DNES a dodal: „Nemám samozřejmě co skrývat a příslušným úřadům tak doplním všechny potřebné dokumenty.“

Druhým hříšníkem horní komory je senátor Raduan Nwelati (ODS). Primátor Mladé Boleslavi navíc oproti Drahošovi neodevzdal ještě ani vstupní oznámení o svém majetku, které měl podat už loni po svém zvolení do Senátu. MF DNES se Nwelatiho pokoušela zeptat, proč tak ještě neučinil, na dotazy ale nereagoval on ani jeho asistent.

V oznámení o majetku politici kvůli možnému střetu zájmů přiznávají nejen samotný majetek, tedy vlastnictví či nabytí domu, auta a podobně, ale i to, zda a jakou vykonávají činnost vedle svých politických funkcí. Navíc jsou povinni uvést všechny své nesplacené závazky, jejichž souhrnná výše přesáhla ke konci předchozího roku částku 100 tisíc korun.

Auta, byty, dům za 100 milionů. Poslanci odhalili svá majetková přiznání

Ze senátorů zvolených v loňském roce jsou úvěrem zatíženi například Pavel Karpíšek (3,6 milionu), Pavel Fischer (3,25 milionu), Martin Červíček (192 308 Kč), Mikuláš Bek (322 300 Kč), Miroslav Adámek (2,4 milionu) nebo Leopold Sulovský (2,7 milionu).

Přiznání za loňský rok odevzdávají ke konci června všichni zákonodárci i další veřejní činitelé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video