Senátorka Juřenčáková byla kritizována například za účast na konferenci o Janu Palachovi.

Senátorka Juřenčáková byla kritizována například za účast na konferenci o Janu Palachovi. | foto: Archiv, Profimedia.cz

Senát vyměnil šéfa komise pro krajany v zahraničí

  • 6
Kritizovaná senátorka Jana Juřenčáková už není předsedkyní důležité komise Senátu pro krajany v zahraničí. Senátoři místo ní zvolili nezávislého senátora Josefa Zosera. Juřenčáková rezignovala, protože byla kritizována za své předlistopadové členství v komunistické straně.

Málokterý senátor se dostal pod takovou palbu jako senátorka Juřenčáková. Tato nezávislá starostka malé vesnice na moravsko-slovenském pomezí sice porazila loni v senátních volbách velmi překvapivě lidoveckého kandidáta, jenže hned po zvolení narazila.

Byla totiž zvolena do čela komise, která se věnuje krajanům v zahraničí. Komise má velkou tradici a léta udržovala s krajany velmi úzké kontakty. Velký podíl na tom měla dřívější šéfka komise, senátorka Jaroslava Moserová, která měla mezi krajany vynikající renomé. Stejně tak měla výborné renomé další předsedkyně komise Jitka Seitlová. O to ostřeji krajané reagovali na komunistickou minulost Juřenčákové.

Napětí mezi nimi a senátorkou se stupňovalo, při jakémkoliv vystoupení byla kritizována za vstup do KSČ. Jako výsměch proto někteří krajané brali například její účast na akci věnované památce Jana Palacha. Juřenčáková argumentovala, že chtěla stranu změnit zevnitř, nakonec se ale rozhodla rezignovat na post předsedkyně komise. - více zde

Juřenčáková je ve svém regionu velmi populární, podílela se na řadě projektů na pomoc moravsko-slovenskému pomezí. V poslední době patří mezi nejaktivnější zástupce sdružení malých obcí, které kritizují rozdělování daní ve prospěch velkých měst a protestují i proti olympiádě v Praze. - více zde

Pokud jde o její členství ve straně, přesné informace neexistují. "Pravděpodobně jsem byla členem KSČ od června 1988, členství mně bylo údajně ukončeno v listopadu 1989," píše na svých internetových stránkách.

Nově zvolený předseda Josef Zoser je starostou Jiřetína pod Jedlovou, ve volbách kandidoval za Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. Starostou je už od roku 1990! A mezi své záliby počítá například rokenrolový tanec či křížový mariáš.

"Já věřím, že naše komise pro krajany žijící v zahraničí bude usilovat o stálé zvýšení prestiže Senátu při setkávání s našimi krajany," řekl dnes Zoser senátorům poté, co ho jednoznačně zvolili šéfem komise.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video