Majitel společnosti Synot a senátor Ivo Valenta.

Majitel společnosti Synot a senátor Ivo Valenta. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Podle TI je senátor Valenta ve střetu zájmů. Nic neporušuji, brání se politik

  • 256
Česká pobočka organizace Transparency International (TI) podala v pondělí podnět k Magistrátu města Zlína týkající se porušení zákona o střetu zájmu senátora Ivo Valenty. Podle závěru TI politik ovládá společnost Brno TV, regionální televizi. Tu ovládá přes kyperské společnosti. Podle Valenty jde o umělou kauzu, která se jej snaží připravit o důvěryhodnost.

Podle zjištění české nevládní organizace je senátor Valenta stoprocentním vlastníkem Sheading Financial LTD, která sídlí v kyperském Limassolu. Tato firma je stoprocentním vlastníkem další kyperské společnosti, a to WCV World Capital Ventures. „Ta je pak 70 procentním akcionářem české společnosti OUR MEDIA a.s., která dále drží 65 procentní podíl v Brno TV, s.r.o.,“ uvedla Transparency International ve své tiskové zprávě. 

„Ivo Valenta je tedy ovládající osobou společnosti Brno TV, s.r.o., která provozuje vysílání TV BRNO 1, v důsledku čehož existuje důvodné podezření, že jako veřejný funkcionář porušuje ustanovení zákona o střetu zájmů zakazující ovládání médií,“ doplnila organizace. 

Snaží se mě diskreditovat, brání se Valenta

„Ať si Transparency International podává podněty, jaké chce. Nicméně bych jim nejdříve doporučil, aby se detailně seznámili se zákonem o střetu zájmů i tím, že já vykonávám všechny své politické funkce pouze jako neuvolněný člen ať už krajského zastupitelstva, tak zastupitelstva statutárního města Zlín. Proto v žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů,“ odpověděl na dotaz iDNES.cz Ivo Valenta

Podle něj se TI snaží vyvolat pouze umělou kauzu, která má za cíl diskreditovat jeho osobu. „Tato organizace by si měla nejdříve zamést před vlastním prahem. Je velmi zvláštní, jak tato neziskovka nejdříve sloužila Andreji Babišovi a teď otočila o 180 stupňů, ale pořád plácá nesmysly. Nechtělo by si vedení Transparency International raději udělat pořádek ve vlastním hospodaření a vypořádat s údajnými zpronevěrami z dřívějšího hospodaření?“ dodal a odkázal na zákon o  střetu zájmů. 

Pokud by Magistrát města Zlína dal TI za pravdu a shledal, že se jedná o porušení zákona, hrozí senátorovi finanční sankce až 250 tisíc korun. Obdobná finanční sankce například hrozí i premiérovi Andrejovi Babišovi, na kterého TI podávalo podnět kvůli střetu zájmu letos v srpnu na Městský úřad v Černošicích.

Skutečnost, že porušení tohoto zákona řeší městské úřady, vyplývá ze zákona o střetu zájmů, která porušení zákona řeší jako přestupek. Na základě toho věc vždy spadá pod úřad v místě trvalého bydliště dané osoby. V případě senátora Valenty to je Magistrát města Zlína. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák uvedl, že přestupkové oddělení magistrátu zatím podnět neobdrželo. „Pokud přijde, budeme to řešit ve standardním režimu,“ dodal Dvořák.

„Případ senátora Valenty ukazuje, že novela zákona o střetu zájmů není žádný lex Babiš, ale jde o prevenci rizika permanentní volební kampaně a ovlivňování veřejného mínění skrze média vlastněná politiky,“ uvedl ředitel české pobočky TI David Ondráčka.

Podezřením na porušení zákona o střetu zájmů se v přestupkovém řízení zabývají úřady v místě bydliště dotyčné osoby. Pokud úřad dojde k závěru, že veřejný funkcionář zákon porušil, udělí mu pokutu do výše 250 000 korun. Proti pokutě je možné se odvolat ke krajskému úřadu a následně ke správnímu soudu. 

Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák ČTK řekl, že přestupkové oddělení magistrátu již podnět obdrželo. „Protože však jde o zastupitele našeho města, předáme věc na krajský úřad, který ji deleguje na přestupkové oddělení nějaké jiné radnice,“ uvedl Dvořák.

Mezery zákona o střetu zájmů

Nicméně v případě Valenty se také ukazují mezery zákona o střetu zájmů. Ten totiž mluví pouze o zákazu být ovládající osobou subjektů provozující rozhlasové nebo televizní vysílání nebo vydavatelů periodického tisku.

Hlavní analytik TI Milan Eibl již minulý týden ve čtvrtek na setkání s novináři poznamenal, že by bylo možné do budoucna zvážit, zda tuto část zákona rozšířit i na jiná média. Zákon se například nevztahuje na internetová média, vydávání tisku ze zahraničí a jeho dovoz do ČR, či vlastnictví médií pod hranicí ovládání. 

„Senátor Ivo Valenta se v případě Brno TV pravděpodobně dopustil přestupku, ale jeho mediální skupina zahrnuje více subjektů, ve kterých hraje klíčovou roli. Ovšem zákon na tyto případy nepamatuje. Podle nás to však není záměr, jako spíš mezera v zákoně,“ doplnil právník TI Jan Dupák. Narážel tak na to, že pod Valentovu společnost Our Media spadá web Parlamentnelisty.sk či slovenský deník Pravda a jeho web Pravda.sk.

Our Media kromě brněnské regionální televize vlastní také Praha TV, Regionální Televize CZ, či televizi TVS. Podle TI však v těchto případech k porušování zákona nedochází. „U brněnské televize Our Media má podíl 65 procent, takže tu společnost ovládá. U těch ostatních už ovládající není,“ okomentoval Dupák pro iDNES.cz. Je to kvůli tomu, že vlastní ve společnostech menší podíl než 50 procent. 

Valentovi patří také loterijní společnost Synot Tip. Na začátku srpna letošního roku uvedl, že nejpozději začátkem příštího roku převede majetek do svěřenského fondu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video