Vojenský újezd Brdy - Pilská vodní nádrž

Vojenský újezd Brdy - Pilská vodní nádrž | foto: Dan Materna, MAFRA

Senát schválil zánik újezdu v Brdech, proti byl jen Doubrava

  • 89
Senát schválil zrušení Vojenského újezdu Brdy. K otevření oblasti chybí už jen podpis prezidenta. Vláda z ní chce udělat chráněné krajinné území. Pro zákon hlasovalo 33 ze 37 přítomných senátorů, proti byl jediný - někdejší člen KSČM Jaroslav Doubrava, nyní zvolený za hnutí Severočeši.

Vládní novelu zákona o vojenských újezdech, která obsahuje i zrušení újezdu Brdy, už v prosinci schválili poslanci. Tehdy byli proti především někteří sociální demokraté (více o schválení zde).

Po schválení Sněmovnou i senátem chybí už jen podpis prezidenta republiky. Dá se očekávat, že se zákonem nebude mít problém. Miloš Zeman už dříve zrušení vojenského újezdu označil za pozitivní krok. Brdy jsou podle něj mimořádně cenným územím a rozvoj turismu je receptem při řešení otázky zaměstnanosti.

Pro zrušení újezdu se dlouhodobě vyslovuje také armáda, podle jejíhož názoru jsou Brdy pro vojsko velikosti toho českého nadbytečné a jejich udržováním plýtvá penězi. „Armáda vyhodnotila ten újezd jako nadbytečný zcela objektivně. Jsme jednou ze zemí s největším počtem újezdů v Evropě. Na jednoho vojáka u nás připadá pět hektarů,“ uvedl už dříve ministr obrany Martin Stropnický s dovětkem, že evropský průměr je 1,1 hektaru na vojáka.

Vojáci se z Brd ale úplně nestáhnou. Dělostřelci budou dále využívat posádkové cvičiště o rozloze 560 hektarů poblíž Jinců.

Nejčastějším argumentem proti rušení, ať už ze strany některých dotčených obcí z Podbrdska, ochránců přírody, ale i politiků, je především ochrana nedotčené přírody. Po přijetí návrhu by se sice většina území měla stát chráněnou krajinnou oblastí, ale to je pro kritiky zákona málo. Nevěří, že by stát a kraj dokázaly prostor dostatečně uchránit od velkých developerských projektů a přílivu turistů.

Středočeský hejtman Miloš Petera ve stanovisku pro ČTK znovu zapochyboval o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území. Ministr Stropnický uvedl, že to bude ke konci roku 2017.

Petera se také obává developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Poukázal také na změny hranic mezi Středočeským a Plzeňským krajem, kterému má připadnout třetina brdského území.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video