Muž se zbraní | foto: Profimedia.cz

Právo bránit sebe a jiné zbraní má být v Ústavě, navrhují senátoři

  • 175
Skupina senátorů v čele s někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem z ODS chce doplnit Listinu základních práv a svobod o právo bránit sebe i jiné zbraní. Požaduje to také petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí včetně mnoha politiků.

Ústava by mohla obsahovat výslovné právo bránit sebe i jiné se zbraní podle podmínek stanovených zákonem. Navrhla to skupina 35 senátorů.

Petici podepsal mimo jiné například předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. Signatáři v červnu uvedli, že ji podepsali i například prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. 

Novelou by se horní komora mohla začít zabývat koncem října. V případě schválení návrhu jej dostanou k posouzení vláda a Sněmovna. Pro přijetí bude třeba ústavní, tedy třípětinové většiny.

„Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon,“ uvádí se v jednostránkové předloze.

Doplnění Listiny základních práv a svobod vychází z petice, kterou podepsalo 102 000 lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců i sportovních střelců na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených. 

Komise to zdůvodnila mimo jiné nutností přijmout opatření proti terorismu. Kritici ale poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatření zbraně a že stávající český zákon je dostačující.

Cílem novely je povýšit na ústavní úroveň právo na obranu života za splnění dosavadních podmínek nutné obrany a krajní nouze. Červíček před dvěma týdny uvedl, že novela se neomezuje na střelné zbraně, jejichž vlastnictví je regulováno, a nepovede k nekontrolovaného ozbrojování. Novela má podle zastánců zabránit odzbrojování potenciálních obětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video