Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senát odmítl pandemický zákon. Bez něj chtěl Válek žádat o nouzový stav

  6:03aktualizováno  19:15
Senát odmítl novelu pandemického zákona, která se nyní vrací do Sněmovny. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že když nebude novela pandemického zákona přijata, bude muset přijít 1. března na vládu se žádostí o vyhlášení nouzového stavu. Schválení zákona před tím neprošlo o jediný hlas.

„V každém případě se těším, možná, na nějaká budoucí setkání. Uvidíme, jak se bude všechno vyvíjet a jak se bude vyvíjet osud můj,“ řekl ministr po hlasování o klíčovém zákonu.

„Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvědčeni, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,“ reagoval na rozhodnutí Senátu premiér Petr Fiala a ODS.

Pro zamítnutí vládního návrhu hlasovalo 32 ze 61 přítomných. Předcházelo tomu neúspěšné hlasování o schválení návrhu, v němž bylo pro 30 z 61 přítomných a chyběl právě jen jeden hlas. „Budeme volit ze dvou špatných řešení,“ řekl před hlasováním předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Pokud nebudu mít funkční pandemický zákon, budu muset přijít 1. března na vládu a požádat o vyhlášení nouzového stavu,“ řekl v Senátu překvapivě Válek. Argumentoval, že by neměl jinou možnost jak zajistit ochranu těch, kteří jí potřebují ochranu kvůli covidu. Pandemická pohotovost musí podle něj fungovat ještě v prvních dvou týdnech v březnu. Očekává ale, že Sněmovna přehlasuje veto Senátu.

Ohroženi by bez ní podle Válka byli senioři v domovech důchodců, zdravotnická a lůžková zařízení. „Vědomě ohrozíme životy důchodců v lůžkových zařízeních,“ varoval ministr zdravotnictví senátory před důsledky neprodloužení pandemického zákona.

Nyní o tom tedy bude muset znovu přesvědčovat Sněmovnu, kde může vláda znovu očekávat tuhý odpor zejména poslanců opoziční SPD, kteří bránili přijetí zákona obstrukcemi. Považují ho totiž za protiústavní.

O zákonu se jednalo v den velkého rozvolnění

O novele pandemického zákona přitom Senát paradoxně jednal v den velkého rozvolnění. Nikdo totiž už nemusí v Česku prokazovat, že je očkovaný nebo že prodělal covid. Když jdou lidé do restaurací, bazénů, fitness, na kulturní nebo sportovní akce, od čtvrtka takové potvrzení předkládat nikde nemusí.

Návrh novely pandemického zákona, který platí zatím do konce února, by rozšířil možnost vydávání proticovidových opatření a umožňuje posílat lidi do karantény či izolace esemeskou. Úřady by podle novely mohly nařídit testování na covid-19 podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Vláda se dušuje, že oprávnění využívat nechce a že je novela nutná jen pro případ, že by se nečekaně objevila nová, nečekaná mutace.

Situace není tak optimistická, jak by mohla být, řekl ministr zdravotnictví

„Nám se podařilo nastavit situaci tak, že máme pandemickou situaci pod kontrolou,“ říkal senátorům Válek.  Pandemický zákon je podle něj něco, co bude „zaparkováno v garáži“, pokud by to skutečně bylo třeba.

„Situace není tak optimistická, jak by mohla být,“ řekl ale také senátorům ministr zdravotnictví Válek. Vlna omikronu se podle něj šíří ze západ na východ a z jihu na sever. „Pokud Ústavní soud neshodil špatnou verzi pandemického zákona, nedovedu si představit, že by shodil verzi správnou, ve které jsou zapracovány všechny připomínky,“ řekl také Válek.

Pan ministr tady hraje karty, stěžoval si na Válka místopředseda Senátu

Je to právní zmetek, řekl o návrhu Canov. Omlouval se za segregování opatřeními vlády

Naopak senátor Michael Canov z klubu STAN návrh novely pandemického zákona označil za právní zmetek vytvořený ne horkou, ale rozžhavenou jehlou. Omlouval se také těm, kteří byli diskriminováni a segregováni vládní opatřeními. Kriticky k zákonu vystupovali i někteří další senátoři, například Alena Dernerová.

Senátorka Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 řekla, že návrh dává ministerstvu pravomoc vydávat restrikce, k nimž by byl jinak nutný stav nouze.

Senát přijal z iniciativy předsedy klubu SEN 21 a Piráti Václava Lásky z klubu SEN 21 doprovodné usnesení, v němž konstatoval, že nepovažuje za správný postup, kdy vláda narychlo a bez náležité diskuse navrhuje zákon zasahující do základních práv a svobod lidí.

Senátor Lukáš Wagenknecht za Piráty řekl, že pokud Válek přirovnává normu k hasičské stříkačce, kterou nechce nikdo používat, ale musí být připravena pro případný zásah, je čas tuto „stříkačku“ opravit.

Pandemického zákona a jeho novely se zastal šéf senátního klubu STAN Petr Holeček.  „Tento zákon je démonizován, že jeho přijetím skončí demokracie,“ řekl Holeček.  Šéf senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra upozornil, že zákon již posuzoval Ústavní soud a že je podle něj v souladu s Ústavou ČR.

Protest odpůrců zákona na Malé Straně

Slavit prohru zákona v Senátu mohli jeho odpůrci, kteří na Malou Stranu dorazili již ve středu večer. Demonstrace byly již v okolí Sněmovny. Nejradikálnější kritici protikoronavirových opatření donesli na protest i šibenice.

Už ve středu večer se sešel zástupce iniciativy Chcípl PES Jakub Olbert s předsedou Senátu Vystrčilem. „Předseda Senátu Vystrčil s námi souhlasí v mnoha bodech, avšak jemu stačí slovní záruka ministra zdravotnictví a premiéra české vlády, že zákon nikdy nezneužijí,“ řekl Olbert s tím, že slovní záruka pro Chcípl PES dostatečná není.

„Ti lidi, co demonstrují venku, ztratili důvěru ve stát,“ řekl Vystrčil ve čtvrtek v Senátu při projednávání novely pandemického zákona.

Poslanci dříve schválili, že hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných proticovidových opatření mají platit do konce listopadu. Po senátním vetu o tom budou znovu rozhodovat.

Denní přírůstky nakažených podle stupně očkování

Od čtvrtka se lidé už v České republice nemusí prokazovat covidovými pasy, dokladem o očkování nebo prodělání nákazy. Potřebují je ale stále při cestách do zahraničí, protože většina států to vyžaduje.  Vláda ve středu rozhodla, že od 19. února pustí více diváků na kulturní a sportovní akce. 18. února také skončí plošné testování ve firmách i školách.

Povinnost prokázat se covidovým certifikátem v Česku platila od loňského jara

Povinnost prokázat se pro využívání mnoha služeb od restaurací přes hotely po divadla nebo kina takzvaným covidovým certifikátem se objevila loni na jaře, kdy po pětiměsíční pauze mohly od 17. května otevřít restaurační zahrádky. O týden později mohla otevřít i ubytovací zařízení pro rekreační účely a koncem května přibyly vnitřní prostory restaurací, koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky či kasina.

Loni na jaře pro covidové certifikáty platil režim O-T-N, tedy očkování, testování nebo prodělaná nemoc, přičemž lidem původně stačilo mít 22 dnů od první dávky u dvoudávkových vakcín. Od 9. července kvůli šíření koronavirové varianty delta vláda zpřísnila podmínky a bylo potřeba mít 14 dní od druhé dávky. Další úprava režimu pro certifikáty přišla kvůli podzimní vlně nákazy, kdy přestalo, až na výjimky, platit uznávání testů, včetně PCR testů. Od 22. listopadu pak bylo nutné pro využívání služeb nebo návštěvu hromadných akcí či kulturních přestavení potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci, tedy režim O-N.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...