Stanislav Křeček a Anna Šabatová

Stanislav Křeček a Anna Šabatová | foto: iDNES.cz

Senát navrhuje na nového ombudsmana Křečka a Šabatovou

  • 57
Po prezidentovi rozhodl o návrzích na ombudsmana i Senát. Sněmovně doporučují vybrat buď Stanislava Křečka, nebo Annu Šabatovou. Miloš Zeman už dříve navrhl Křečka a Pavla Zářeckého. Zářecký nominaci nepřijal.

Senátoři oba kandidáty zvolili hned v prvním kole tajné volby. Pro Stanislava Křečka odevzdalo hlas 36, pro Annu Šabatovou 37 politiků.

Kandidáti se už v úterý představili senátnímu výboru pro vzdělávání. Oba také vystoupili ve středu na schůzi Senátu.

Návrhy Senátu

  • Anna Šabatová
    Vysokoškolská pedagožka, 62 let. Někdejší signatářka a mluvčí Charty 77, která se dlouhodobě zabývá problematikou lidských práv. V minulosti byla předsedkyní Českého helsinského výboru. V letech 2001 až 2007 vykonávala funkci zástupkyně veřejného ochránce práv. Do funkce ombudsmanky ji politici navrhovali už před třemi lety.
  • Stanislav Křeček
    Právník, 75 let. V letech 1998 až 213 byl poslancem ČSSD. Od loňského 5. dubna je zástupcem ombudsmana. Byl také předsedou Sdružení nájemníků ČR a odborným mluvčím ČSSD pro resort bytové politiky.

"Nejsou malá a velká práva, jsou práva našich občanů a kancelář veřejného ochránce práv je musí chránit," uvedl před hlasováním Křeček. Ačkoliv není v českých zákonech explicitně uvedeno, že ombudsman je povolán k ochraně lidských práv, neznamená to podle něj, že by tomu mělo být jinak.

Křeček zdůraznil, že instituce má dostatečné pravomoci, nenahrazuje ale činnost dalších úřadů. "Upozorňujeme na to, že se podle našeho názoru jedná o nezákonný postup, a záleží na zákonodárcích a veřejné správě, jak s tím naloží," dodal.

"O instituci veřejného ochránce práv je potřeba pečovat, dále ji rozvíjet a způsobit to, aby její síla, kapacita, um, nadšení a snaha přispět k lepší veřejné správě byla dobře využita," sdělila Šabatová.

Připomněla, že v naší zemi "není v posledních letech dobrá nálada" a lidé nemají důvěru ve státní úřady. "Instituce veřejného ochránce práva je jednou z těch, co mohou posílit důvěru ve veřejné konání, kterou naše země tolik potřebuje," uvedla Šabatová.

Ve svém proslovu zmínila konkrétní případy, kde je nutné lépe hlídat lidská práva, a to ve věznicích nebo tam, kde jsou lidé závislí na péči někoho jiného.

Nominanti mohou být maximálně čtyři

Miloš Zeman navrhl Sněmovně, aby vybírala ze jmen Křeček, nebo Pavel Zářecký. Bývalý ministr a náměstek Zářecký ale následně nominaci odmítl z rodinných důvodů (více čtěte zde).

Ombudsmana vybírají poslanci z kandidátů prezidenta a Senátu. Čas na volbu mají poslanci do poloviny února.

Prezident i horní komora mohou předložit každý maximálně dvě jména. Pokud Sněmovna nikoho z kandidátů nevybere, volba se do dvou měsíců opakuje. Prezident a Senát kvůli tomu musejí navrhnout nové nominanty.

Nový ombudsman po třech letech

Prvním českým ombudsmanem byl Otakar Motejl, který úřad vykonával deset let (více o úmrtí Otakara Motejla čtěte zde). Nahradil jej Pavel Varvařovský. Ten loni v prosinci oznámil, že z funkce odchází. Mimo jiné i kvůli nemocné manželce (více o důvodech odchodu čtěte zde). Varvařovský byl v úřadu od 13. září 2010 do 20. prosince 2013.

Veřejný ochránce práv, ombudsman, chrání lidi před jednáním úřadů a dalších institucí, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického právního státu, nebo když jsou úřady nečinné. Provádí také preventivní návštěvy míst, kde může být omezována svoboda lidí, a usiluje o respektování jejich základních práv. Ochránce rovněž přispívá k prosazování práva na rovné zacházení a k ochraně před diskriminací.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video