Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při projednávání prodloužení...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při projednávání prodloužení příspěvku k nemocenské v Senátu | foto: Senát České republiky

Ošetřovné i pro dědu či tetu. Senát prodloužil i výplatu bonusu k nemocenské

  • 12
Nárok na ošetřovné kvůli dětem do 10 let, které zatím nejsou ve škole či mateřské škole, budou mít i prarodiče, sourozenci či třeba teta nebo strýc. Senát schválil novelu zákona o ošetřovném, na níž se shodli poslanci napříč spektrem. Pro bylo 58 senátorů ze 73 přítomných. Podepsat to ještě musí prezident Miloš Zeman.

„Obracela se na mě kvůli tomu celá řada rodičů,“ řekla v horní komoře parlamentu poslankyně za SPD Lucie Šafránková.

Parlament již před pár dny schválil zvýšení ošetřovného ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku.

Bonus k nemocenské do konce června

Senátoři už ve středu schválili prodloužení výplaty bonusu k nemocenské při nařízené karanténě. Příspěvek až 370 korun za den k nemocenské mají lidé v karanténě nebo v izolaci dostávat až do konce června. Nyní to platí do konce dubna. 

Bonus k nemocenské má motivovat lidi, aby s covidem zůstávali doma a hlásili své kontakty. „Izolačka je relativně dobrým nástrojem kontroly pandemie,“ řekla senátorům ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.  Počet lidí v izolaci se kvůli mimořádnému příspěvku k nemocenské podle ní zvýšil o deset procent.

Prodloužení vyplácení příspěvku přijde stát podle odhadů na 300 milionů korun. Pro schválení návrhu, který nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, hlasovalo 74 ze 78 přítomných senátorů.

Na bonus k nemocenské mají nárok lidé, kteří šli do karantény nebo izolace kvůli covidu po 1. březnu.Když jsou na nemocenské, dostávají náhradu 60 procent denního vyměřovacího základu, a k tomu v případě v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den. Výše nemocenské plus bonusu přitom nemá překračovat výši platu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video