Ilustrační snímek | foto: Filip Horáček, iDNES.cz

Kontroloři ČOI budou moci mít doklady s falešnou identitou, Senát kývl

  • 48
Senát schválil, že kontroloři České obchodní inspekce budou moci při některých akcích používat skrytou identitu, aby nebyli kvůli předložení občanského průkazu odhaleni. Chybí už jen podpis prezidenta, aby zákon mohl začít platit. Kontroly pod skrytou identitou by podle vlády měly přispět k jejich efektivitě.

Skrytou identitu bude podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka moci využívat jen několik ze stovek inspektorů, kteří budou speciálně vyškoleni. Krycí doklad dostanou na konkrétní akci, po jejím skončení ho budou muset vrátit.

Senátoři Ivo Valenta a Tomáš Grulich z ODS marně navrhovali zamítnutí návrhu. Podle Grulicha se úpravou vytváří další policejní složka, podle Valenty je to krok do totalitní doby, kdy byla společnost prošpikována tajnými agenty a donašeči.

Využití skryté identity se bude týkat především kontrol, kde inspektoři musí poskytovat osobní údaje. „Na předváděcích akcích žádají před vstupem organizátoři běžně občanský průkaz, znají tak pravou identitu inspektorů a vytváří si seznam, který si případně rozešlou, podruhé již inspektora dovnitř nevpustí například pod záminkou, že už je plno,“ uvedl již dříve mluvčí obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Inspektoři budou nově moci vstupovat do uzamčených prostor podnikatele při podezření, že prodává nebezpečné zboží nebo padělky. Při kontrolách na tržnicích se podle inspekce běžně stává, že při kontrole prvního stánkaře kontrolovaná osoba ostatní varuje, a ti pak zamykají zboží do kontejnerů.

Reportáž z minulého roku, kdy kontrovali inspektoři ČOI letní stánkaře:

21. července 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video