(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Obce budou moci zakázat spalovaní ve starších typech domácích kotlů

  • 44
Senátoři schválili prodloužení lhůty pro pravidelné revize domácích kotlů ze dvou na tři roky. Obce také budou moci zakázat spalovaní určitých paliv ve starší typech kotlů. Vyplývá to z novely zákona o ochrany ovzduší, kterou podpořil Senát. Už chybí jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v Senátu řekl, že obce budou moci zakázal spalování v kotlech první a druhé emisní třídy ještě před zářím 2022. V té době začne platit zákaz provozu těchto kotlů. Zákaz by se mohl týkat i spalování hnědého uhlí, nedotkl by se ovšem těch, kdo mají kvalitnější domácí kotle vyšších tříd.

Prodloužení lhůty pro revize kotlů souvisí se snahou stanovit horní limit ceny těchto kontrol, které se nyní liší podle regionů a pohybují se až do několika tisíc korun. Lidé si budou moci vyhledat školeného odborníka v databázi ministerstva životního prostředí.

Dodavatelé benzinu a nafty budou moci započítávat do povinného minimálního podílu biopaliv dvojnásobně biopaliva, která byla vyrobena z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků. Platilo by to i pro biopaliva, která se vyrábějí z odpadů a nepotravinářské biomasy, například z řas, slámy nebo glycerolu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video