Diskuze

Státní pocty pro Menšíka i Seiferta. Jak vypadaly pohřby slavných

V polistopadovém období nemá Česká republika příliš zkušeností s pohřby, které by pro významné umělce organizoval stát. V osmdesátých letech Československo zažilo hned dva takové velké ceremoniály. Na přání pozůstalých se stát příliš neohlížel. Oficiální forma pohřbů Jaroslava Seiferta a Vladimíra Menšíka byla stejná, atmosféra se ovšem lišila.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

v tej galérii chýba foto ako nad rakvou/autom pána Seiferta prelietavajú labute.

0 0
možnosti

Mě by strašně zajímalo, jak by probíhala varianta kdyby Babiš o pohřbu neřekl ani zmínku, ani písmenko, jakože hluboká soustrast a dál nezájem...

2 0
možnosti

Jsem rád, že nakonec zvítězil zdravý rozum. Veškerá pieta bude zachována a vyhneme se švejkovskému efektu při rakvi za lafetou apod.

Jinak u nás z extrému do extrému. Už se objevily názory, že by to chtělo státní pohřby častěji apod. Tyto hurá akce by sloužily jedině ke zviditelňování různých podržtašek a papalášů.

6 0
možnosti

J24i19ř29í 98P94a79u58l

4. 10. 2019 13:35

Rakev na lafetě opravdu nehrozila, to jen Babiš, tak jak ostatně drtivá většina lidí, den po úmrtí K. Gotta neznal rozdíl mezi státním pohřbem a pohřbem se státními poctami. A pak už z toho musel nějak vybruslit. Ale je pravdou, že kdyby den vydržel a předem se jasně domuvil s rodinou K. Gotta, bylo by vše asi klidnější.

5 0
možnosti

Děkuji panu Babisovi za organizaci pohřbu i za den státního smutku, tisíce lidí budou mít možnost rozloučit se se svým idolem a miliony na něj vzpomenout!

0 9
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
14 0
možnosti

Když to tady čtu tak se nedivím,že paní Ivana i s dětmi ihned odjela do zahraničí a nesdělila místo pobytu.Pak je rozhodnuta se z republiky úplně vystěhovat a má už tam údajně vyřízenou i školu pro děti.Jak sdělila ten nápor médií by její rodina nevydržela.Už teď jsem si v bulváru přečetl,že prý odjela za nějakým milionářem na Floridu.A já dodávám,že ten hyenizmus některých lidí je opravdu neskutečný a plně ji chápu.Samozřejmě že urnu s ostatky mistra Gotta si určitě vezme sebou.Tady by ho určitě nenechala aby na ni posléze někteří plivali,jak to ostatně už dělají s některými pomníky.Vyháníme si lidi z republiky čehož budeme v budoucnu dozajista litovat.Nebo možná taky ne.

6 4
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti

D25a51v63i26d 36D95u28š94e89k

4. 10. 2019 11:38

Edvard Janota, náměstek MF, měl také obřad ve Vladislavském sále.

1 0
možnosti

Když vidím oblečení těch lidí ve frontě na pohřeb Waldemara Matušky, tak to spíš vypadá jako fronta na turistickou atrakci, což ostatně potvrzuje množství foťáčků u rakve. Tipuji, že s Gottem budou hlavně selfíčka.

8 0
možnosti

J20a37r41d76a 76W40o12l98f

4. 10. 2019 11:21

A to ho ještě čeká státní pohřeb Bohdalky.

2 0
možnosti

P86e56t76r 26P40l71o11t

4. 10. 2019 11:38

Vsetko bude.

1 0
možnosti
Foto

K85a64r74e53l 91C66a41c51h

4. 10. 2019 10:51

Všichni, ale hlavně žurnalisti dělají z komára velblouda. Babiše přece všichni známe. Je to člověk z byznysu. V politice a hlavně v nějakých protokolárních otázkách příliš zběhlý není. Správně usoudil, že skon osobnosti tak národem milované, jako byl Karel Gott, by neměla být vládou opomenuta a tak navrhl státní pohřeb, aby měl národ možnost se s osobností důstojně rozloučit s tím, že náklady uhradí ze státní kasy. Aniž by věděl, co pojem státní pohřeb vlastně znamená z hlediska protokolu. A tak mu to jeho nepřátelé, kterých má dost, dávají s chutí dopít. Rozhodně si nepředstavoval, že bude rakev vezena na lafetě děla a za tím bude pochodovat garda. Novináři se velmi často dopouští ve svých článcích hrubých nepřesností v odborných pojmech, aniž by jim to nějak vadilo. Jakmile však použije nepřesný pojem politik, který jim není po chuti, tak to hned rozpitvají ze všech stran.

30 6
možnosti

Nedělejte z něho hlupáka, má své PR oddělení, tam měli vědět.

8 3
možnosti

Babiš i politici kteří schválili ,,státní pohřeb"měli na mysli hlavně to že pohřeb vypraví a bude financovat stát,protože Gott byl vyjímečná osobnost a byl ve světě možná známější než Havel,Svoboda nebo Dubček.Na celém světě neměl konkurenci,snad kromě Bítls a takového člověka je třeba si uctít když odejde.Pak teprve se domlouvalo jak bude pohřeb,který vypraví stát vypadat.Bylo jasné,že žádný převoz na lafetě a vojenské pocty nepřichází v úvahu.A ten hyenizmus mnohých lidí jen ukazuje to,jaký jsme to národ,že si s nimi nedovedeme poradit a omlouváme to demokracii.A to co napsal a řekl psychiatr Honzák,že Gottův pohřeb je šaškárna a prohlásil že Gott šel na ruku každému režimu jak tomu komunistickému tak každému dalšímu,pro to nemám slov.On sám vystudoval a promoval na Karlově univerzitě v r.1962,tedy v době kdy studia byly jen pro vyvolené a takový.....se odvažuje soudit?Měl by nejspíš být na druhé straně toho svého ústavu!

7 15
možnosti

Pane Chovalo, už za tvrzení, že Gott byl ve světě známější než Havel, by vám slušel pobyt za zdmi Honzákova ústavu. ;-)

A něco pro poučení: "výjimečná osobnost", "studia byla ...

12 2
možnosti