Ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělání (Cermat) Pavel Zelený

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělání (Cermat) Pavel Zelený odpovídá čtenářům iDNES.cz. | foto: Cermat

Šéf státních maturit: Polopatické zadání chrání učitele, nedělá z nich voly

  • 103
Při státní maturitě nesmí studenti na záchod, před každou zkouškou musí ukázat občanku a několikrát za den si vyslechnou instrukce, jak vyplnit test. To ukázala generálka. "Je to byrokratický alibismus a vím, že to působí komicky, ale má to chránit hlavně učitele," tvrdí v rozhovoru pro iDNES.cz šéf státních maturit Pavel Zelený.

Jak se vám spalo den před startem maturitní generálky?
Koukal jsem se poměrně dlouho na televizi, dávali Postřižiny. Připadalo mi, že to k tomu tak nějak patří.

Tedy žádné velké obavy?
Trošku napětí, samozřejmě.

Zmatky, nejasnosti, absurdity

Největší problémy státních maturit, které ukázala generálka

Maturitní generálkou se přípravy maturit dostaly ve své historii úplně nejdál. Ministr školství i vy jste ji označil za téměř bezproblémovou. Co byste označil za největší zádrhel?
O některých provozních věcech jsme mohli se školami mluvit víc. Bylo to hodně časově stlačené. Sice se stále opakuje, že se státní maturita připravuje už čtrnáct let, realita je ale bohužel taková, že podstatná část technologické infrastruktury byla připravovaná v posledních sedmi měsících. Bezesporu byly přípravy poznamenané také tím, že před volbami do Sněmovny se politici předháněli ve výrocích o dalším odkladu. To byl náš velký handicap. Za majstrštik považuju to, že ministr Dobeš vyslal v srpnu do škol signál, že zákon, který platí, skutečně platí a že státní maturity budou.

PAVEL ZELENÝ

Pavel Zelený je šéfem Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), organizace, která je pověřena přípravou a řízením státních maturity,

Koncem 90. let byl jedním z hlavních iniciátorů reformy maturitní zkoušky, tehdy ve funkci ředitele Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV).

Šéfem Cermatu se stal v roce 2007. V lednu 2009 ho z funkce odvolal exministr školství Ondřej Liška.

Liškova nástupkyně - ministryně školství za Fischerovy vlády Miroslava Kopicová Zeleného do funkce znovu jmenovala v polovině roku 2009.

Už víte, kolik studentů bojkotovalo maturitní generálku a testy odevzdali nevyplněné?
Kolegové mi přinesli ukázat naskenované záznamové archy, kde je napsáno bojkot. Teď momentálně se testy vyhodnocují, takže budeme vědět, kolik studentů maturity sabotovalo. Já si myslí, že to bude v řádu desítek, což nic není.

Změní se nějak ostrá verze, budou si třeba studenti moci dojít na záchod?
Mně to připadá fantastické, že se čůrání stalo mediálním tématem. Nikde na světě nepovolují u takových testů opustit učebnu a vrátit se do ní. Řešili jsme to s hygieniky a doktory a ti řekli, že sto dvacet minut je úplně v pořádku. Když sednete do autobusu a jedete dvě a půl hodiny, tak to také musíte vydržet. To se měnit nebude. Je tam ale klauzule, že na záchod můžete, pokud doložíte, že máte zdravotní problémy.

A ukázala vám tedy generálka něco, co se musí změnit?
Nemělo by se měnit nic, co je ve vyhlášce. Maturitní generálka určitě ukázala pár věcí směrem k nám do Cermatu. A směrem ke školám? Možná dojde ke zjednodušení některých postupů. Jedna z věcí jsou občanky. Vyhláška to říká jasně, člověk musí prokázat svou totožnost. Důvod je ten, že nikdy nemáte zaručeno, že ten, kdo je zadavatel maturitních testů, studenta někdy předtím viděl. Nicméně druhá věc je, jakým způsobem se to uplatňuje v praxi a pokud studenty opravdu znám, tak mi nemusí ukazovat občanky pokaždé.

A co kritika, že učitelé musí před každým předmětem číst to samé podrobné zadání?
Kantoři to vyhodnotili tak, že z nich děláme voly. Cílem to ale není. Je to ta samá metoda, jako když američtí výrobci mikrovlnných trub na ně napíšou, že v nich nemáte sušit zvířata. Výrobce totiž nechce ručit za usušeného psa v mikrovlnce. Pokud kantor při ostré maturitě zapomene sdělit žákům některá fakta, žák je tedy prokazatelně nedostane a koná jinak, tak se může odvolat a uspěje. Je to byrokratický alibismus a vím, že to působí komicky a je to otrava, ale má to chránit hlavně učitele. Avšak ve školství to není zvykem, to uznávám.

Padesát tři škol se do maturitní generálky nezapojilo. Co to je za školy, jsou jejich ředitelé proti zavedení státních maturit?
Tyto školy dostaly šanci zkusit si maturity a my sázíme na to, že ředitel je odpovědný za svá rozhodnutí, koneckonců hospodaří s mnoha miliony korun. Nevím, jaký mají na maturity názor, a nemůžu vám říct, které školy to jsou. Převažují ale soukromé a v drtivé většině se jedná o školy malé. Je tam dvacet veřejných škol a mezi nimi i několik renomovaných.

Co studenti ohledně stáních maturit nejčastěji neví?
Zarazilo mě, že neznají svá práva. Jedna studentka mi například říkala: Já kvůli státním maturitám musím přečíst deset knížek. Nakonec jsme se dobrali k tomu, že u nich to kantorka řešila tak, že přišla a řekla: Pojďte se domluvit na třiceti dílech. Nutila je do kompromisu se zjevnou snahou, aby k maturitě z českého jazyka vyráběla jen třicet pracovních listů. Ředitel má ale povinnost zveřejnit seznam 105 knížek a děti mají právo si vybrat z toho seznamu 30 knih.

sTÁTNÍ MATURITA

Na jaře roku 2011 budou studenti poprvé povinně skládat státní maturitu z češtiny a pak buď z cizího jazyka, nebo z matematiky. K tomu si mohou zvolit zkoušku z dalších předmětů, jako je biologie nebo fyzika. V roce 2012 už by měla povinná část zahrnovat tři předměty (češtinu, cizí jazyk a k nim buď matematiku, informatiku, nebo základy společenských věd). Zkouška bude mít dvě části - společnou neboli státní a profilovou, kterou si každá škola zorganizuje sama. Navíc bude mít dva stupně obtížnosti.

Já například nevím, jestli studenti dostanou jedno, nebo dvě vysvědčení, když musí absolvovat školní a státní maturitu?
Dostanou jedno a k tomu protokol. Vysvědčení je velmi podobné tomu, jak vypadá teď. Protokol dostanou o společné části státní maturity. Budou na něm výsledky dílčích zkoušek, což má sloužit jako informace pro vysoké školy.

Také nevím, kdy a kde budou náhradní termíny, pokud některý z předmětů neudělám?
Budou v září a to na vybraných školách. To neplatí o ústních zkouškách, ty se vždy konají na kmenové škole.

Ministrovi školství se moc nelíbí, že testy do škol rozváží soukromá firma. Vy naopak argumentujete tím, že tisknout testy ve škole bude moc drahé a maturita na počítačích také, protože ve školách chybí potřebné vybavení. Vyvinula se nějakým směrem tato debata?
Já naprosto souhlasím s počítači podporovaným testováním. Je to směr, kterým by to mělo jít. Má to ale svá omezení a i rizika a ta musí být dostatečně ošetřena. V zemích, které jsou dál než my, to nikdy neudělali tak, že by počítače nasadili do mainstreamu (v ČR by se jednalo například o český jazyk, který je povinný pro všechny maturanty, pozn. red.), ale začali tím, že je nasazovali na okrajové zkoušky.

U nás lze tímto směrem uvažovat o nepovinných předmětech a cizích jazycích (například španělština či ruština, pozn. red). Tam není potřeba nasazení ohromných kapacit techniky. Třeba u matematiky jde zase o to, že způsob, jakým testujete, nesmí ovlivnit výsledek žáka. A dokud budou matikáři trvat na tom, že v testu musí být rýsování, tak nemůžete mít maturitu z matematiky on-line. Kdo totiž na školách rýsuje pomocí tabletu?

A kdy by se mohlo začít s maturitou on-line u okrajových předmětů?
Nyní se na to zpracovává studie. Myslím, že na pilotních školách by se to mohlo rozběhnout do dvou let.

Stále dokola se také omílá, že vysoké školy musí uznávat vyšší úroveň státní maturity, jinak to celé ztrácí smysl. Myslíte, že už se k tomu vysoké školy nějak postaví příští školní rok?
Rok 2011 bude bezpochyby určující, protože vysoké školy výsledky státních maturit zajímají a budou si chtít ověřit, jestli to funguje. My jim k tomu budeme vytvářet podmínky, jak to jen půjde. Vysoké školy jsou totiž hnacím motorem celé reformy. Já předpokládám, že už v roce 2012 se školy chytnou, ale nebudu spekulovat kolik a jakým způsobem.

Jak přesně jim budete nápomocní?
Budeme jim prezentovat výsledky a oni budou mít možnost si s daty, samozřejmě anonymizovanými, analyticky hrát. Budou si moct simulovat, kdo by se k nim dostal. Tím si ověří, jestli si podle výsledků státních maturit skutečně vybírají ty studenty, které chtějí, a jak se to změní, když zadají jiné podmínky výběru a když budou klást důraz na to či ono.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue